Actorul Virgil Ogăşanu a dezvăluit ultima conversaţie cu Tamara Buciuceanu. Ce i-a spus actriţa: „Sper ca în două zile să mă întorc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virgil Ogăşanu
Virgil Ogăşanu

Actorul Virgil Ogăşanu, în vârstă de 79 de ani, a dezvăluit care a fost ultima conversaţie pe care a avut-o cu regretata actriţă Tamara Buciuceanu-Botez, pe când se afla încă pe patul de spital.

Tamara Buciuceanu-Botez a murit pe 15 octombrie după ce a fost internată de urgenţă la Spitalul Elias, la începutul lunii, pe fondul unor probleme cardiace, iar în ultimele zile starea sa de sănătate se agravase

„Spitalul Elias anunţă cu regret dispariţia unei mari doamne a teatrului românesc, Tamara Buciuceanu-Botez. Sincere condoleanţe familiei îndoliate“, a declarat doctorul Silvius Negoiţă, purtătorul de cuvânt al spitalului. 

Marea actriţă era însă optimistă că se va face bine şi că se va întoarce acasă, potrivit spuselor actorului Virgil Ogăşanu. El a dezvăluit ultima conversaţie pe care a avut-o cu cea supranumită „doamna comediei româneşti“. 

„Am vorbit în prima zi în care s-a internat la spital. «E, nu te lua după ăştia din ziare, pentru că mai exagerează. Sper ca în două zile să mă întorc, să fiu acasă», mi-a spus ea. Apoi nu mi-a mai răspuns la telefon. Ulterior am vorbit cu nepotul ei, cu Mihai Constantin, şi am aflat că situaţia e gravă, a făcut o complicaţie pulmonară. Se stinge o mare personalitate a teatrului românesc peste care cade încă o dată o cortină de întuneric. Este foarte trist“, a declarat Virgil Ogăşanu pentru Libertatea. 

„Am ţinut legătura telefonică în permanenţă cu dânsa şi singurul lucru pe care mi-l spunea era: „Îmi este greu!“ O înţelegeam că la 90 de ani îi era greu, nu se mai putea deplasa, trebuia să aibă ajutoare să o îmbrace (...).A fost un om minunat, o colegă extraordinară, am jucat în multe spectacole împreună“, a adăugat  actorul.

Trupul neînsufleţit al actriţei va fi depus joi dimineaţă, 17 octombrie, la Sala Toma Caragiu a Teatrului Bulandra din Bucureşti, după cum au declarat reprezentanţii instituţiei teatrale pentru sursa citată.

Joi seară, sicriul va fi dus la Biserica Sfântu Gheorghe Nou, iar ceremonia de înmormântare va avea loc vineri, de la ora 12.00, potrivit unor surse apropiate familiei.

Numeroşi colegi de breaslă, apropiaţi ai actriţei, dar şi politicieni deplâng trecerea în nefiinţă a „doamnei comediei româneşti“ şi au transmis mesaje emoţionante de condoleanţe. Printre ei se numără Alexandru Arşinel, Ion Caramitru, Carmen Tănase, Oana Pellea, Angela Gheorghiu, Mircea Radu şi Marian Râlea. 

Personalitate unică, Tamara Buciuceanu-Botez a scris pagini de istorie în cei peste 65 de ani de carieră, interpretând roluri în teatru dramatic, teatru de revistă, operetă, televiziune şi film. A fost una din reprezentantele generaţiei de aur a teatrului românesc, fiind supranumită „Doamna comediei româneşti“. 

„Mi-am făcut meseria cu cel mai mare drag. Dacă m-aţi aplaudat 65 de ani, înseamnă că aţi înţeles ce am vrut să spun pe scenă. Pentru mine, viaţa a fost cultură, cinste şi demnitate“, spunea marea actriţă, potrivit News.ro. 

Tamara Buciuceanu-Botez a jucat în peste 25 de filme, personajul său emblematic fiind profesoara Isoscel din seria „Liceenii“. A mai apărut în filme precum „Nunta mută“ a lui Horaţiu Mălăele şi „Toată lumea din familia noastră“ al lui Radu Jude.

Tamara Buciuceanu-Botez a făcut peste 1500 de roluri memorabile, dintre care amintim de Aneta Duduleanu din „Cuibul de viespi“, regia Horea Popescu, Chiriţa din „Chiriţa în provincie“, regia Alexandru Dabija. Rămâne fără îndoială ca o carte de vizită a actriţei personajul Vica Delcă din piesa „Dimineaţă pierdută“ după Gabriela Adameşteanu. 

De asemenea, Tamara Buciuceanu a făcut o carieră impresionantă şi în Televiziune, memorabile fiind cupletele sale din programele de Revelion. În cele peste şase decenii de activitate a jucat pe scenele mai multor teatre din Bucureşti, precum Teatrul Giuleşti (actualul Odeon, unde a debutat în piesa „Marfă din Makkar'“), Teatrul de Comedie, Teatrul Bulandra, Teatrul Naţional „I.L. Caragiale“ şi Teatrul de Operetă, într-o serie de roluri, principale sau secundare, îndrăgite de public: „Pălăria florentină“, „Gaiţele“, „Contesa Maritza“, „Văduva veselă“, „Lăsaţi-mă să cânt“, „Vânzătorul de păsări“, „Voievodul ţiganilor“, „Sânge vienez“, „Marco Polo“, „My Fair Lady“, „Nepotul“, „Azilul de noapte“, „Joc de pisici“, „Titanic vals“, „Interviu“, „Reţeta fericirii“, „Tartuffe“, „Dimineaţă pierdută“, „Somnoroasa aventură“, „Romeo şi Julieta la început de noiembrie“, „Scaunele“, „Cumetrele“, „Doctor fără voie“, „Domnişoara Nastasia“, „Mamouret“, „Însemnările unui necunoscu“, „Aşteptând la arlechin“, „Divorţul de aur“, „Aplauze... aplauze“.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite