Celebrităţi

articolul anterior articolul urmator

Actriţa Tamara Buciuceanu-Botez a fost înmormântată cu onoruri militare. „A fost o lumină într-o lume gri, urâtă, plină de ură“ GALERIE FOTO

9
18 Oct 2019 15:51:14
Autor: Alexandra Constanda
Tamara Buciuceanu-Botez era Cavaler al Ordinului Naţional „Steaua României“ FOTOGRAFII Click!
Tamara Buciuceanu-Botez era Cavaler al Ordinului Naţional „Steaua României“ FOTOGRAFII Click!

Actriţa Tamara Buciuceanu-Botez, care a murit pe 15 octombrie la vârsta de 90 de ani, a fost înmormântată cu onoruri militare la cimitirul Sf. Vineri din Bucureşti. Zeci de oameni şi colegi de breaslă i-au adus un ultim omagiu celei supranumite „doamna comediei româneşti“.

Tamara Buciuceanu-Botez a fost condusă pe ultimul drum de zeci de oameni, după slujba care a avut loc la Biserica Sf. Gheorghe Nou.
 
Un detaşament al Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul“ a prezentat onorul şi a executat trei salve de artilerie. Actriţa era Cavaler al Ordinului Naţional „Steaua României“, distincţie pe care o primise în anul 2014, „în semn de înaltă apreciere, pentru remarcabilele interpretări artistice susţinute pe cele mai importante scene din ţară, pentru dragostea, dăruirea şi talentul de care a dat dovadă în promovarea artei teatrale“.
 
 
   
 
Printre colegii de breaslă care i-au adus un ultim omagiu s-au numărat Emilia Popescu, Ştefan Bănică Jr., Alexandru Arşinel, Mihai Constantin, care este şi nepotul actriţei, dar şi cei doi copii ai lui. 
 
Mihai Constantin, alături de cei doi copii ai săi, strănepoţii actriţei 
 
„O actriţă extrem de populară, un om cu care îţi intersectai privirea şi îţi dădea o stare de bine, de bucurie, reflex în clipa următoare zâmbeai. Aşa mi-o amintesc eu. În plus, mi-o amintesc ca parteneră în diferite turnee, deplasări în jurul lumii, camaradă extraordinară, oricând gata să sară în ajutor aşa cum putea. Niciodată nu se plângea de aproape nimic. Câteodată mai zicea, în ultimul timp, «Arşinică, mi-e greu să respir». Simţea că şina aia de cale ferată pe care a mers o viaţă întreagă e pe cale să se termine“, a afirmat Alexandru Arşinel pentru Agerpres
 
Alexandru Arşinel  
 
„Pentru noi şi cred că pentru toată lumea, doamna Tamara a fost nu o rază de lumină, ci o lumină într-o lume gri, urâtă, plină de ură, a fost acea lumină. A fost un curcubeu de sentimente, de stări, de valoare, de gingăşie, de frumuseţe sufletească, de moralitate, de modestie şi generozitate. Nu a trăit pentru dumneai, a trăit pentru publicul care o iubeşte“, a declarat Eugen Cristea pentru Click!
 
„Ştiu că iubea enorm de mult florile şi am zis că trebuia să trec să îi aduc flori. Am fost la câteva spectacole în Germania şi era tot timpul cea mai energică şi singura ei preocupare era să primească flori“, a mărturisit şi Ducu Bertzi. 
 
Tamara Buciuceanu-Botez a murit pe 15 octombrie după ce a fost internată de urgenţă la Spitalul Elias, la începutul lunii, pe fondul unor probleme cardiace, iar în ultimele zile starea sa de sănătate se agravase
 
Actriţa Emilia Popescu 
 
Medicul Monica Pop, o prietenă apropiată a actriţei 
 
Personalitate unică, Tamara Buciuceanu-Botez a scris pagini de istorie în cei peste 65 de ani de carieră, interpretând peste 1500 de roluri memorabile în teatru dramatic, teatru de revistă, operetă, televiziune şi film. A fost una din reprezentantele generaţiei de aur a teatrului românesc, fiind supranumită „Doamna comediei româneşti“. 
 
„Mi-am făcut meseria cu cel mai mare drag. Dacă m-aţi aplaudat 65 de ani, înseamnă că aţi înţeles ce am vrut să spun pe scenă. Pentru mine, viaţa a fost cultură, cinste şi demnitate“, spunea marea actriţă, potrivit News.ro. 
    

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

bios
18.10.2019, 16:29:31

Cu tot respectul pentru marea actrita, se pare ca MApN a ajuns oficiu de pompe funebre pentru persoane care nu au nici o legatura cu Armata. Dar traim in Romania, sau Absurdistan in traducere libera...

+2 (10 voturi)
geek-a-contra
18.10.2019, 17:40:03

Un detaşament al Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul“ a prezentat onorul şi a executat trei salve de artilerie. Actriţa era Cavaler al Ordinului Naţional „Steaua României“, distincţie pe care o primise în anul 2014, „în semn de înaltă apreciere, pentru remarcabilele interpretări artistice susţinute pe cele mai importante scene din ţară, pentru dragostea, dăruirea şi talentul de care a dat dovadă în promovarea artei teatrale“. era indreptatita sa primeasca onorurile.

+2 (6 voturi)
foarte atent
18.10.2019, 17:56:48

daca ai steaua auzi tunul din groapa !! deci nu e o problema cu armata... problema este alta: de cand comediantii sunt decorati cu stele ? ce roluri mari a jucat? a, coana Chirita !! si Isoscela !! mama, ce roluri de 2 bani !! chiar asa s-a ajuns ca stelele astea sa fie date oricui !? sau se dau celor ce imbata boborul cu circ ca sa uite de necazuri? ca asa e peste tot in state totalitare, circarii sunt la rang de cinste ! sau, poate facea parte din nomenclatura, asa cum se sopteste pe la colturi...de, casa in Dorobanti, spitalul specific la dispozitie- Elias, pensie speciala, etc altfel, RIP , ca orice om !

+2 (6 voturi)
Smeritu Pahomie
18.10.2019, 17:58:03

MApN-ul a fost lichidat inca din 2007 cand am pierdut Independenta Nationala intrand in UE si NATO care "ne apara" acum contra cost..... piparat...... FAMFARA si Garda e platita de Cimitir si poarta uniforme de pe vremea Regelui....doar de teatru....nu-s uniforme de militari ale defunctului MApN. Oricum, Tamara merita cinstea fiind o mare actrita de care ne-am bucurat cu totii. Dumnezeu sa o ierte.

+2 (4 voturi)
cosma marin
18.10.2019, 18:14:35

Dumnezeu sa o ierte si sa o odihneasca in pace pe doamna Tamara ! Ca actrita nu mi-a placut dar asta este o alta poveste !

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările