Celebrităţi

articolul anterior articolul urmator

Adrian Despot, noi declaraţii despre tragedia din Colectiv: „A fost ceva îngrozitor. Afară era un câmp de luptă“

0
23 Nov 2015 13:33:13
Autor: Alexandra Constanda
Adrian Despot consideră că tragedia din Colectiv a marcat întreaga ţară şi că ar trebui ca fiecare dintre noi să înveţe o lecţie FOTO Marian Iliescu
Adrian Despot consideră că tragedia din Colectiv a marcat întreaga ţară şi că ar trebui ca fiecare dintre noi să înveţe o lecţie FOTO Marian Iliescu

Adrian Despot, care s-a aflat în clubul Colectiv în momentul în care a izbucnit incendiul şi i-a ajutat pe cei răniţi, a vorbit despre tragedia care a schimbat România în cadrul emisiunii „România, te iubesc!“, de la Pro TV. Artistul a povestit şi cum a reuşit să se salveze, precizând că este datoria noastră să ne asigurăm că un astfel de eveniment nu se va mai repeta şi fiind de părere că acesta a fost rezultatul unui „mare lanţ de erori umane“.

În ediţia din 22 noiembrie a emisiunii „România, te iubesc!“ corespondentul special al Ştirilor Pro TV Cosmin Savu a urmărit firul vinovaţilor pentru tragedia din Colectiv, o traumă pe care România o trăieşte de trei săptămâni. Printre cei intervievaţi s-a numărat şi solistul trupei Viţa de Vie, Adrian Despot, cel care în seara de 30 octombrie participa alături de alte aproximativ 500 de persoane la concertul formaţiei Goodby to Gravity din clubul bucureştean Colectiv.
 

Adrian Despot: „Era ceva îngrozitor. Afară era un câmp de luptă“

Cântăreţul îşi aminteşte că artificiile au fost declanşate în timpul celei de-a şasea piesă a formaţiei şi afirmă că preţ de câteva secunde nu a realizat ce se întâmplă: „Era cam a cincea, a şasea piesă. Am ieşti, tot tavanul era în flăcări. Ştiam că au un moment pirotehnic, dar aşa ceva nu văzusem. Recunosc că am stat o secundă sau două să mă întreb dacă este efectul că n-am văzut un asemenea foc să ardă cu o asemenea vâlvătaie.“
 
În doar câteva secunde întreaga încăpere a fost cuprinsă de flăcări şi de fum înecăcios, iar singura uşă deschisă a fost blocată de zeci de persoane care încercau să-şi salveze viaţa. Despot a povestit la „România, te iubesc!“ şi cum a reuşit să iasă din club: „În momentul în care am simţit că presiunea de corpuri de peste mine a început să fie mai mică, am reuşit să-mi scot picioarele, m-am ridicat în picioare şi am ieşit afară. În momentul în care m-am ridicat în picioare, din spatele meu, din club, nu mai ieşea nimeni, nu se mai împingea nimeni. Deci am stat, nu pot să spun cât am stat în containerul ăla, dar am stat ceva. Când am ieşit afară, probabil au fost câteva momente în care am încercat să-mi revin şi am văzut câmpul de luptă de afara...pentru că acolo era ceva îngrozitor.“
 
Artistul spune că tragedia a fost rezultatul iresponsabilităţii. „Este un mare lanţ de lipsă de responsabilitate, de lipsă de pregătiri, mare lanţ de erori. Toate umane. Trebuie să învăţăm din lucrul ăsta. Ne-a marcat pe toţi, a fost un moment colectiv, e o traumă colectivă, dar este o traumă cu care va trebui să trăim, să mergem mai departe şi să avem grijă ca ce s-a întâmplat atunci, în acea seară, să nu se mai întâmple“, a explicat Adi Despot în cadrul emisiunii „România, te iubesc!“.
 

Adrian Despot, omul care a ajutat oamenii din Colectiv

În dimineaţa zilei de sâmbătă, 31 octombrie, la câteva ore după ce s-a produs tragedia, un mesaj publicat pe pagina de Facebook a artistului anunţa că acesta a ajuns acasă în siguranţă, nefiind rănit.
 
Ulterior, Mario Ionescu, fotograf şi cameraman al postului Pro TV, a povestit cum au decurs lucrurile în afara clubului Colectiv la scurt timp după ce a izbucnit incendiul, precizând, printre altele, că Adrian Despot căra un tânăr ars, el însuşi fiind rănit. „Am ajuns în gang, unde m-a întâmpinat Adrian Despot, era ars, plin de negreală pe ochi, căra un tânăr ars, a început să urle la mine să las camera şi să car oameni! M-am blocat şi mi-au dat lacrimile“, a povestit Mario Ionescu. 
 
De altfel, printre martorii audiaţi în acest caz se numără şi cântăreţul. Întreaga depoziţie a artistului o puteţi citi aici. Totodată, pe 4 noiembrie, Despot s-a întâlnit cu studenţii din Sibiu, în cadrul unui eveniment organizat de Universitatea Lucian Blaga, pentru a le vorbi despre succesul în carieră, însă cântăreţul a făcut şi câteva precizări în legătură cu tragedia din Colectiv. Astfel, cântăreţul a recunoscut că este foarte afectat de evenimentele petrecute, precizând că întreaga sa lume s-a schimbat. 
 
Amintim că în urma incendiului de pe 30 octombrie, la clubul Colectiv şi-au pierdut viaţa 26 de persoane, iar pe drum spre spital a mai murit o persoană. În trei săptămâni de la tragedie au decedat alte 32 de persoane, numărul victimelor ajungând, sâmbătă, 21 noiembrie, la 59.
 
Alte aproximativ 150 de persoane au fost rănite şi internate în spitalele din Capitală. Dintre acestea, 39 au fost transportate spre unităţi sanitare din străinătate, însă zece au decedat, trei în Marea Britanie, unul în Israel, doi în Olanda, unul în drum spre Elveţia, unul în Franţa şi doi în Germania. În acest moment, în spitalele bucureştene mai sunt internate 40 de persoane rănite în incendiul din Colectiv, dintre care zece sunt în stare critică sau gravă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările