Adrian Hădean, despre umilinţa îndurată de micii producători români la Paris: „Statul nu se dezice de zicala «îţi dă cu o mână şi îţi ia cu dou㻓 VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Hădean (39 de ani) spune că România s-a făcut de râs la cea mai mare expoziţie alimentară din lume, de la Paris, din cauza Ministerului Economiei, care nu a mai facilitat banii necesari micilor producători pentru deplasare şi expunere de produse.

Ministerul Economiei a uitat să mai dea banii promişi 

Adrian Hădean semnalează o situaţie ridicolă în care românii prezenţi la cea mai mare expoziţie alimentară din lume au fost puşi de către Ministerul Economiei. Fostul membrul al juriului „MasterChef“ a detaliat într-o intervenţie live pe Facebook că micii producători care ar fi trebuit să beneficieze de o sponsorizare din partea Ministerului Economiei pentru o deplasare la SIAL, cea mai importantă expoziţie de alimente inovatoare din lume, la Paris, au fost umiliţi de reprezentanţii ministerului, fiind nevoiţi să se decurce pe cont propriu pentru a ajunge şi a-şi expune produsele.

Hădean spune că Ministerul Economiei trebuia să finanţeze deplasarea, expunerea şi şederea micilor producători români la târgul cu pricina, dar pe ultima sută de metri nu a mai oferit banii necesari, cerându-le românilor să scoată bani din propriul buzunar pentru a ajunge la Paris. „SIAL ar fi fost o şansă foarte bună pentru micii producători să-şi promoveze produsele, dar şi să promoveze România în străinătate. Cu toţii au participat la un program guvernamental intermediat de Ministerul Econimiei, prin care se oferea chiria spaţiului, un stand, chiria standului, transportul oamenilor şi al mostrelor. Cu câteva zile înainte de începerea târgului, toată treaba s-a schimbat. Ministerul Economiei a început să o dea din colţ în colţ şi să trimită o scrisoare unde scria că nu se mai acordă sponsorizare pentru că reprezentanţii ministerului nu s-au organizat bine. Cine vrea să participe trebuie să plătească suma modică de 1.500 de euro. Pentru un producător mic sunt bani destul de mulţi“, explică Adrian Hădean pe contul de Facebook.  

Ruşinea românească completată de ajutorul dat de străini 

Hădean mai spune că prezenţa românilor la Paris depindea atât de Guvern, cât şi de o firmă care asigura amplasarea stand-urilor. Dar, din cauza proastei organizări, firma nu a primit banii de la Guvern şi nu i-a mai ajutat pe micii producători. „Organizarea pavilionului românesc cădea în sarcina unei firme, care a participat la licitaţie drept unică firmă şi a câştigat. Doar că din partea Ministerului Economiei nu a fost nimeni la celălalt capăt să şi plătească ce au câştigat. Firma a ajuns la Paris cu marfa în camion, a stat cu ea în parcare două zile şi dacă nu a plătit nimeni a plecat“, arată el.

Astfel, ruşinea românească a fost completată de ajutorul dat de străini celor care au putut totuşi să-şi expună produsele, aceştia fiind ajutaţi cu mochete şi mobilier. La final, reprezentanţii Guvernului au cerut românilor să semneze pentru prezenţă, în caz contrar fiind sancţionaţi. „Producătorii români care au mai venit au încercat să se descurce singur. S-au trezit pe betonul gol, în ditamai complexul expoziţional. Cuiva i s-a făcut milă de români şi i-a ajutat cu o mochetă. Şi altcuiva i s-a făcut milă şi a oferit nişte mobilier mizerabil pe care producătorii s-au apucat să îl spele cu ce aveau de acasă. Reprezentanţii Guvernului dau vina pe firma organizatoare, iar o asociaţie a producătorilor împinge vina la Guvern. Cu alte cuvinte, toţi sunt de vină, dar în acelaşi timp nimeni nu e de vină. De pagubă rămâne micul producător român care a încercat să facă ceva pentru el şi pentru ţara lui. Deşi nu sunt certăreţ, m-a enervat că reprezentanţii Guvernului spuneau că trebuie să semnăm pentru prezenţă altfel vom fi sancţionaţi“, a zis el. 

Adrian Hădean: „Micii producători, făcuţi de ruşine pe banii lor“ 

Adrian Hădean a oferit o declaraţie pentru „Adevărul“ în care a detaliat neplăcutul incident, specificând că micii producători sunt făcuţi de ruşine pe banii lor.

„Sunt la SIAL pentru că s-a întâmplat să lansez un nou ulei alături de un mic producător român şi ne-am bucurat de oportunitatea oferită de Ministerul Economiei de a finanţa participarea micilor producători români la acest târg. O şansă importantă pentru ei de a-şi promova produsele, altfel extrem de apreciate în afara ţării. Din păcate, statul român nu se dezice de zicala «îţi dă cu o mână şi îţi ia cu două», astfel că oportunitatea primită ni s-a întors cu vârf şi îndesat. Micii producători români s-au trezit cu puţin înainte de târg că trebuie să plătească o sumă mare pentru participarea lor la târg, 1.500 euro, bani pe care Ministerul s-a angajat că-i plăteşte. Dar nu ştiu cum şi din ce motiv a lăsat totul baltă şi a decis că nu contează cum se prezintă România la acest târg. Din nou, nu contează dacă ne facem de ruşine. Din nou, micii producători români au venit să promoveze lucrurile bune din ţara noastră şi au fost făcuţi de ruşine pe banii lor. Şi este nedrept să tăcem şi să sperăm că la anul va fi mai bine. E nedrept că statul promite lucruri şi nu doar că nu le duce la bun sfârşit, ba chiar şi mai rău, îi pune tot pe ăştia mici să-i rezolve promisiunile rămase în aer, pe banii lor. Asta după ce au terminat de plătit taxele şi impozitele, desigur“, a declarat Adi Hădean pentru „Adevărul“.

Care este poziţia Ministerului Economiei: „Nu am cerut bani firmelor pentru deplasarea la Paris“ 

Ministerul Economiei a venit cu precizări privind evenimentele semnalate de Adrian Hădean, specificând că firma desemnată prin licitaţie „şi-a declinat capacitatea de a organiza în bune condiţii în timpul rămas participarea României la SIAL 2016 şi nu a semnat contractul de atribuire“. În acelaşi timp, Ministerul spune că nu a solicitat micilor producători nicio sumă de bani pentru deplasarea la Paris. Mai jos, poziţia Ministerului Economiei.

„MECRMA a adoptat anul acesta o serie de măsuri pentru a simplifica organizarea participării firmelor la târguri şi expoziţii internaţionale, printre acestea aflându-se plata directă către organizatorul internaţional pentru spaţiul destinat pavilionului naţional.

Pentru participarea firmelor româneşti la târgul SIAL Paris desfăşurat în perioada 16-20.10.2016, MECRMA a plătit chiria spaţiului de 654,32 mp pentru 55 de firme selectate în urmă înscrierii voluntare, taxele obligatorii, branşament electric, racord apă şi conexiune internet, în valoare de circa 1,2 milioane lei.

Pentru restul serviciilor, MECRMA a organizat procedura de selecţie a organizatorului intern. Oferta singurei companii care s-a prezentat a fost declarată neconformă în prima instanţa, iar ulterior contestării rezultatului comisia de soluţionare a contestaţiilor a admis contestaţia  şi a comunicat atribuirea contractului firmei VISA SA. Societatea organizatoare desemnată şi-a declinat capacitatea de a organiza în bune condiţii în timpul rămas participarea României la SIAL 2016 şi nu a semnat contractul de atribuire.

În aceste condiţii, 41 de firme româneşti din industria alimentară împreună cu patronatul de ramură au decis să beneficieze de spaţiul achitat de MECRMA şi să participe la această expoziţie.

Schema de ajutor de minimis pentru programul de promovare a exporturilor prevede acordarea unor facilităţi pentru participarea firmelor sub pavilion naţional în colaborare cu patronatele de ramură. Aşadar, Ministerul Economiei nu a solicitat nicio sumă firmelor pentru deplasarea acestora la Paris“. 

Se cere demisia conducerii Ministerului Economiei 

În acest context, apare şi o reacţie din parte lui Mihai Ionescu, preşedinte executiv al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR) şi co-preşedinte al Consiliului de Export al Românie, care a transmis o scrisoare în care cere premierului Dacian Cioloş să demită conducerea Ministerului Economiei, iar organele de cercetare penală să intervină pentru anchetarea celor care au sabotat prezenţa micilor producători români la SIAL. Scrisoarea detaliată, mai jos.

„SCRISOARE DESCHISĂ

Cerem demiterea conducerii Ministerului Economiei şi intervenţia organelor de cercetare penală

Motivul: sabotarea economiei naţionale prin blocarea Programului de promovare a exporturilor

Cazul târgului de la SIAL Paris, unde România a fost umilită de funcţionarii Ministerului Economiei, este o picătură din oceanul de incompetenţă şi superficialitate al tehnocraţilor din conducerea respectivului minister, care au destabilizat Programul de promovare a exporturilor (PPE) pe acest an, motiv pentru care în numele patronatelor şi asociaţiilor profesionale solicităm Primului-Ministru să demită conducerea Ministerului Economiei. Totodată, solicităm intervenţia organelor de cercetare penală pentru anchetarea celor care au sabotat derularea PPE. 

Deşi există un interes major din partea firmelor exportatoare să participe la târgurile şi misiunile economice externe pentru promovarea ofertelor de export, deşi în bugetul de stat s-au alocat sumele necesare pentru finanţarea lor, reprezentanţii Miniterului Economiei şi ai Autorităţii Naţionale pentru Achiziţii Publice nu au reuşit din luna mai (când a apărut noua lege a achiziţiilor) până în prezent să identifice soluţiile necesare  pentru derularea corespunzătoare a PPE, fiind ratate aproape 50% din acţiunile externe de promovare.

Din cauza indolenţei/lipsei de profesionalism/superficialităţii demnitarilor ministeriali, imaginea României este grav afectată pe plan extern, iar firmele care nu mai pot participa la târguri rămân fără comenzi, fiind obligate să trimită angajaţii în şomaj, riscând falimentul.

Aceiaşi demnitari tehnocraţi din conducerea Ministerului Economiei au reuşit şi alte două contra-performanţe: să destabilizeze funcţionarea Departamentului de Comerţ Exterior (prin desfiinţarea sa în urmă cu o lună)  şi blocarea reţelei de consilieri economici externi ai României (plecările la posturile respective  fiind sistate de la instalarea noii echipe ministeriale)“.

Dr. Mihai Ionescu

Preşedintele executiv al ANEIR

Co-Preşedintele Consiliului de Export al României 

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite