Celebrităţi

articolul anterior articolul urmator

Ana Blandiana, acuzaţii grave la adresa lui Mircea Dinescu. Ce ar fi spus acesta despre tinerii morţi la Revoluţie

57
1 Mar 2021 16:35:47
Autor: George-Andrei Cristescu
Mircea Dinescu şi Ana Blandiana
Mircea Dinescu şi Ana Blandiana

Ana Blandiana a publicat recent la editura „Humanitas” un volum de amintiri cosmetizate, sub titlul „Soră lume“, în paginile acesteia regăsindu-se amintiri ce reprezintă acuzaţii grave la adresa lui Mircea Dinescu.

Conform cotidianul.ro aceasta îl atacă extrem de dur pe Mircea Dinescu, cel care, în 22 decembrie 1989, fiind cu domiciliu forţat după apariţia unui interviu în ziarul „Liberation”, în care îl acuzase direct pe Nicolae Ceauşescu, anunţa la Televiziunea Română: „Am învins!”

Ana Blandiana povesteşte cum s-a derulat un dejun diplomatic, în prezenţa ministrului de externe francez Roland Dumas, la care au mai participat Doina Cornea şi Ion Caramitru. Blandiana spune că, la întrebarea ministrului francez dacă se ştie „cine erau” tinerii morţi la Intercontinental în zilele Revoluţiei, Mircea Dinescu ar fi răspuns batjocoritor: „Hitlerjungend” („Tineretul lui Hitler”)!


Cei de faţă ar fi rămas stupefiaţi şi i-ar fi cerut explicaţii lui Dinescu, iar acesta ar fi continuat tirada şi ar fi spus „că nu trebuie să li se exagereze importanţa, este vorba despre nişte utecişti care cu puţine zile în urmă scandaseră sloganuri procomuniste”!

Mircea Dinescu, spre stupoarea celor prezenţi, ar fi continuat „tot mai furios să bagatelizeze morţii şi să-şi bată joc de apărătorii lor”!

Ana Blandiana, însă, nu se limitează la povestirea „întîmplării”, ci, după mai bine de treizeci de ani, ne oferă şi explicaţia sa: că Mircea Dinescu, „eroul din zilele premergătoare revoluţiei nu suporta concurenţa eroilor post mortem care îi umbreau, prin tragedie, celebritatea. Nu le ierta tinerilor, care-şi plătiseră curajul cu viaţa, faptul că, în faţa curajului de a muri, orice altă formă de curaj devenise derizorie”!

Reacţia lui Mircea Dinescu

Contactat de cotidianul.ro, Mircea Dinescu s-a limitat la a răspunde: „De unde dracu a scos tîmpenia asta?”, declarând că nu a citit cartea Anei Blandiana.

Mai apoi, în emisiunea "România 9", de la TVR, Dinescu a dezvăluit că Ana Blandiana este naşa fiului său, Andrei, şi că cea care-l acuză se laudă cu dizidenţa ei, deşi în 1989, când el avea domiciliu forţat, ea publica un volum de poezii în colecţia "Biblioteca pentru toţi", într-un tiraj ameţitor, ceea ce nu era dat oricui în acea vreme.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

57 Comentarii

miron miron
1.03.2021, 17:01:38

Din ce in ce mai mult, cred ca Mircea Dinescu a fost un pui de potlogar. Cativa ani de zile a stat pe sticla la TV. Nationala Romana,pe bani multi, denigrand politica de drepta si pe liderii sai. S-a ales cu o mosie aproape pe gratis, de la vechii prieteni pesedisti. Ana Blandiana, acesta minunata românca, patrioată, pană in ultima clipa lupta pentru dreptate si adevar, pentru țara ei.

+28 (40 voturi)
Adrian Foangǎ
1.03.2021, 17:07:08

Ma baieti, voi sunteti complet ... naivi. Uite ce scria aceasta "minunata românca, patrioată" Slavă! Slavă fericirii Vremii viitoare slavă; Slavă lumii ce se naşte În aceasta oră gravă; Slavă anului acesta Ce-a ucis în colb milenii; Şi de flăcări, ca drapelul, Slavă veşnica lui Lenin! (Almanahul „Luceafărul”, 1983)

-23 (37 voturi)
Adrian Foangǎ
1.03.2021, 17:01:50

Blandiana nu e in masura sa faca pe sfanta: Paul Goma a scris niste lucruri interesante despre ea. In fine, toti acesti "dizidenti" au fost, mai mult sau mai putin, atasati cumva de regim. Cei care n-au fost au ajuns la Canal sau au fugit din tara cu prima ocazie.

-6 (22 voturi)
Calinesteanu Costin
1.03.2021, 17:04:10

Puradei revopsiti si resapati. de nababi comunisti .

+4 (6 voturi)
laur laur
1.03.2021, 17:06:43

Dinescu, poetul oportunist si arivist, a fost sfatuitorul de taina al sefului gruparii infractiona psdracnea, lucru pentru care a fost si mai este platit regeste de falimentara, bugetara TVR, condusa de tov Gradea, numita de dracnea. Intrebarea fireasca este cat va mai lasa PNL si USR Plus aceasta serparie de sinecuri pesediste sa functioneze ?

+26 (28 voturi)

Vezi toate comentariile (57)

Modifică Setările