Celebrităţi

articolul anterior articolul urmator

Canada se oferă să plătească cheltuielile de securitate ale ducilor de Sussex. Ce sumă va avea de achitat anual FOTO

3
13 Jan 2020 19:30:01
Autor: Adelina Mărăcine
Justin Trudeau ;i Meghan Markle FOTO Instagram Sussex Royal
Justin Trudeau ;i Meghan Markle FOTO Instagram Sussex Royal

Guvernul canadian ar putea contribui la cheltuielile de securitate ale ducilor de Sussex, după ce Harry şi Meghan au anunţat că renunţă la rangul de membri seniori ai familiei regale britanice şi că vor petrece mai mult timp în America de Nord.

UPDATE: Guvernul canadian nu a decis încă dacă îşi va suma costurile de securitate legate de decizia prinţului Harry şi a soţiei sale Meghan Markle de a locui o perioadă din an în Canada, anunţă Justin Trudeau, potrivit news.ro care citează AFP.  

„Nu suntem încă siguri care vor fi deciziile, dispoziţiile financiare, existând şi unele care le revin“, a declarat prim-ministrul. 

Canadienii „sunt întru totul de acord“ ca ducii de Sussex să trăiască parţial în Canada, dar „există încă multe discuţii în privinţa tipului de costuri care implică acest lucru“, a declarat premierul.   

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a asigurat-o anterior pe regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii că familia nepotului Majestăţii Sale va fi în siguranţă în ţara sa. În acest sens, guvernul canadian ar putea contribui la cheltuilelile de securitate ale ducilor de sussex, costuri ce se vor ridica la jumătate de milion de euro anual, potrivit Daily Mail.

Prinţul Harry şi Meghan Markle au anunţat că-şi vor petrece timpul între Marea Britanie şi America de Nord, iar toată lumea a presupus că a doua lor casă va fi în Canada, având în vedere vizitele dese din ultima perioadă. De altfel, cuplul şi-a petrecut sărbătorile de iarnă în Canada, alături de fiul Archie şi mama fostei actriţe, Doria.

În aceste condiţii, guvernul canadian ar avea obligaţia legală de a le asigura securitatea, din cauza statutului lor regal, au spus experţii, potrivit sursei citate. De altfel, contribuabilii canadieni participă în mod tradiţional la asumarea costurilor de securitate a membrilor familiei regale pentru deplasările lor în Canada.

„Nu cred că pot refuza securitatea oferită de guvernul din Canada“, a declarat Larry Busch, un fost ofiţer al Royal Canadian Mounted Police (RCMP), care s-a ocupat de securitatea unor lideri mondiali, inclusiv preşedinţii americani şi familia regală.

Prince Harry meets Justin Trudeau during a bilateral meeting in Toronto in September 2017Prinţul Harry şi Justin Trudeau s-au întâlnit în 2017 la Toronto 

„Costul ar putea ajunge cu uşurinţă la milioane de dolari“, a declarat Mike Zimet, a cărui firmă de securitate din New York i-a protejat inclusiv pe senatorul american Bernie Sanders şi actorii Lin-Manuel Miranda şi Alec Baldwin.

„Dacă doresc protecţie privată, atunci o întreagă structură trebuie construită în jurul lor“, a spus el, potrivit Daily Mail.

În anunţul făcut pe site-ul lor oficial, prinţul Harry şi ducesa Meghan au spus că obţinerea autonomiei financiare este un obiectiv esenţial, dar nu au specificat dacă acest lucru se extinde la costul securităţii, precizând că detaliile lor privind securitatea sunt gestionate de British Home Office.

Nivelul de securitate de care au nevoie cei doi ar fi definit printr-o evaluare a ameninţărilor, explică Joe Balz, preşedintele GloProSec Preventative Services, o companie de securitate din Toronto, şi un fost ofiţer al RCMP care a lucrat cu familia regală şi alţi şefi de stat.

„Întotdeauna va exista un idiot ciudat care provoacă un anumit tip de problemă“, a spus Balz, adăugând că familia va fi mai în siguranţă în Canada decât în ​​Statele Unite, unde legile privind armele sunt mult mai îngăduitoare.

De asemenea, cei doi ar trebui să se îngrijoreze de o posibilă răpire a fiului lor, Archie, a adăugat Mike Zimet, care a definit ameninţarea drept „o situaţie majoră, mai ales când vine vorba de terorişti“.

În plus, un sondaj realizat pentru compania canadiană de ştiri Postmedia a constatat că peste 60% din 1.515 canadieni chestionaţi ar sprijini numirea prinţului Harry ca guvernator general, reprezentantul reginei în Canada, care acţionează ca şef al statului în numele ei. El ar putea s-o înclocuiască astfel pe Julie Payette, al cărei mandat expiră în doi ani. 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Hoher Herman
14.01.2020, 01:06:43

Hai canadezilor, hip, hip, ura! Dupa turmele de ciuhapi, indieni, paki, chinezi, mexicaci si alte oratanii va mai vine pe cap si turma "regala". Si astia costa nu gluma. Pe betivu' drogat musai sa-l faceti si Guvernator ca are multe guri de hranit si tot a zis ca se descurca "singur". Sanchi!

-1 (5 voturi)
Tomescu Tom
14.01.2020, 06:54:44

Megan joaca rolul vietii ei ... si cel mai bine platit ! :))

+2 (4 voturi)
Utilizator Adevărul
14.01.2020, 13:43:31

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările