Cinci ani fără Michael Jackson

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legenda muzicii pop, Michael Jackson a murit pe 25 iunie 2009 FOTO Getty Images
Legenda muzicii pop, Michael Jackson a murit pe 25 iunie 2009 FOTO Getty Images

Astăzi se împlinesc cinci ani de când moartea Regelui pop a şocat întreaga planetă. Deşi artistul nu mai e printre noi, e mai prezent ca niciodată, iar controversele din jurul numelui său nu au încetat nici până acum.

Perioada care a trecut de când megastarul a încetat din viaţă pare să confirme o teorie cinică: unele vedete valorează mai mult moarte decât vii. La fel şi Michael Jackson, care a „câştigat“ nu mai puţin de 700 de milioane de dolari în aceşti cinci ani.

O legendă a muzicii pop, Michael Jackson continuă să ţină prima pagină a ziarelor, fie că e vorba despre omagiile aduse artistului sau despre diverse teorii ale conspiraţiei care au apărut după moartea sa. Totuşi, trecerea în nefiinţă a unuia dintre cei mai iubiţi, dar şi cei mai controversaţi artişti din toate timpurile a însemnat, pentru membrii framiliei şi pentru apropiaţii săi, începutul unei perioade cel puţin la fel de tumultuoase ca ultimii ani din viaţa cântăreţului.

Pe 25 iunie 2009, cu mai puţin de o lună înaintea mult-aşteptatului turneul de revenire al superstarului american, o echipă de medici, chemată de urgenţă în casa artistului constata decesul acestuia.
Michael Jackson a murit la 50 de ani, în locuinţa sa din Los Angeles, în urma unei supradoze dintr-un anestezic foarte puternic, propofol. Tratamentul medicamentos pe care artistul îl urma era prescris de doctorul său personal, Conrad Murray, angajat de firma organizatoare de concerte AEG Live pentru a fi alături de el pe parcursul celor 50 de concerte de revenire pe care urma să le susţină.

Vânzări şi câştiguri postum

Asemenea altor vedete care au avut parte de o moarte şocantă şi neaşteptată, Michael Jackson a devenit mult mai popular după ce a încetat din viaţă. Dacă înainte de a muri era în pragul falimentului (cu datorii de 500 de milioane de dolari), câştigurile postmortem au ajuns la 700 de milioane de dolari.

La doar câteva luni după moartea sa, în octombrie 2009, a apărut documentarul „This Is It“, ce conţinea imagini de la repetiţiile de dinaintea concertelor din turneul de revenire.
Apoi, grupul Sony şi avocaţii familiei Jackson au semnat un contract de 200 milioane de dolari, ce prevede lansarea a şapte albume în zece ani.

După imensul succes înregistrat cu materialul „This Is It“ (acesta este sfârşitul – n.r.), a urmat, în 2010, albumul „Michael“. Acesta a fost primul disc lansat după moartea lui Michael Jackson care a adus fanilor, în premieră, noi melodii cântate de idolul lor.

Recent, la decernarea premiilor Billboard 2014, Michael Jackson a „renăscut“ sub forma unei holograme. În vestă aurie şi pantaloni roşii, holograma artistului „a intepretat“ piesa „Slave To The Rythm“, trezind nostalagia celor prezenţi la gala din Las Vegas.

Ce s-a întâmplat cu familia Regelui muzicii pop după moartea acestuia?

Şi familia artistului a suportat foarte greu această pierdere, dar a acţionat, totodată, pragmatic. În 2013, mama superstarului american, Katherine Jackson, a acuzat firma organizatoare de concerte AEG Live, care i-a propus artistului seria de 50 de spectacole, de moartea fiului său. Aceasta a intentat un proces în care a cerut daune de 40 de miliarde de dolari.

În urma unui proces lung, în care multe lucruri urâte au fost scoase la iveală, avocaţii lui Katherine Jackson nu au reuşit să dovedească vinovăţia rerezentanţilor companiei AEG.

Chiar dacă a pierdut acel proces, Katherine a continuat să susţină că reprezentanţii firmei AEG Live au dat dovadă de neglijenţă atunci când l-au angajat pe Conrad Murray în calitate de medic personal al fiului său.

Potrivit poveştilor adunate într-o carte scrisă de bodyguarzii lui Michael, volum publicat recent, artistul îşi iubea copiii mai mult decât orice. Chiar dacă era un excentric, în stare să cumpere un magazin întreg, dacă voia acest lucru, şi chiar dacă dezvoltase unele obiceiuri ciudate, precum colecţionarea sticlelor goale de sos Tabasco, Michael Jackson nu era, sub nicio formă, un pedofil. Potrivit celor doi bodyguarzi, Michael era un tată extraodinar, care îşi ajuta copiii la teme, se asigura că se hrănesc cum trebuie şi era alături de ei în fiecare seară, înainte de culcare.

Michael Jackson era un adevărat artist, iar muzica şi dansul îi curgeau prin vene FOTO Arhiva Adevărul

image

Custodia copiilor şi declinul lui Paris Jackson

După moartea artistului, copiii săi, Prince (în prezent, 17 ani), Paris (16 ani) şi Blanket (12 ani), au rămas în custodia bunicii lor, Katherine Jackson, care avea atunci 79 de ani. Debbie Rowe, mama lui Paris şi Prince (Blanket are o mamă surogat – n.r) şi fosta soţie a lui Michael Jackson,  nu a contestat atunci această decizie, ba chiar a lăudat felul în care au acţionat avocaţii lui Katherine Jackson.

În 2014, însă, Debbie Rowe a acţionat-o în instanţă pe bunica celor trei copii, pentru câştigarea custodiei acestora. Decizia lui Debbie Rowe a fost motivată de faptul că Katherine Jackson este prea bătrână pentru a-i mai îngrji şi nu este deloc implicată în viaţa lor. Un factor determinant pare să fi fost alocaţia anuală a copiilor, care în 2009 era estimată la cinci milioane de dolari, iar în 2014 a ajuns la opt milioane de dolari. Mama artistului, Katherine Jackson, primeşte un milion de dolari pe an pentru a avea grijă de Paris, Prince şi Blanket.

Potrivit presei americane, Debbie nu este interesată de averea fostului ei soţ, ci îşi doreşte să obţină custodia copiilor pentru că-i iubeşte nespus de mult pe toţi trei şi crede că i-ar putea îngriji mai bine decât bunica lor.

Poate cea mai afectată de dispariţia cântăreţului a fost fiica acestuia, Paris Jackson, care şi-a tăiat venele, încercând să se sinucidă, în 2013. Fata a fost dusă de urgenţă la spital, în dimineaţa de 5 iunie, iar medicii a reuşit să-i salveze viaţa. Potrivit unei surse apropiate familiei, Paris Jackson nu era la prima tentativă de sinucidere. Iar dacă prima încercare de a-şi pune capăt zileleor a fost mai mult un strigăt de ajutor, de această dată, lucrurile au luat o întorsătură mult mai serioasă, viaţa lui Paris fiind pusă într-un real pericol, a comentat aceeaşi sursă.

image

Chiar dacă Paris şi-a revenit, la scurt timp, după episodul sinucigaş, fiica lui Michael Jackson a fost foarte afectată de procesul intentat de bunica sa companiei AEG. În filmul documentar despre viaţa artistului, „Remembering Our Michael“, realizat la iniţiava lui buncii ei, în 2013, Paris a mărturisit că tatăl său îi promisese că o va învăţa mişcările de dans „moonwalk“, dar nu a mai avut timp să facă acest lucru. În acelaşi context, Blanket, care a fost foarte tăcut după moartea tatălui, a recunoscut că şi-a format un obicei din a viziona concertele lui Michael Jackson la televizor.

Fraţii Jackson    

                                                                                                                                 

Fraţii artistului – Janet, Rebbie, Jermaine, Tito şi Randy -  au trimis, în 2012, o scrisoare adresată administratorilor averii Regelui muzicii pop, în care îi acuzau de sustragere bani şi de faptul că abuzează de mama lor, Katherine Jackson. „Suntem conştienţi că în jurul morţii fratelui nostru a luat naştere o conspiraţie, care acum încearcă să fie mascată prin manipulare şi teamă“, au scris cei cinci în scrisoare.

Janet Jackson şi fraţii săi au contestat autenticitatea testamentului semnat de Michel Jackson pe 7 iulie, 2002, în Los Angeles, susţinâd că, în acea zi, artistul se afla la New York, dar administratorii averii cântăreţului au negat cu vehemenţă acuzaţiile.

Cine e vinovat?

Pe 24 iunie, în jurul orelor 18.30, Michael Jackson ajungea la arena sportivă „Staples Center“, din Los Angeles, pentru repetiţiile de dinaintea turneului de revenire. Potrivit lui Ed Alonzo, un magiacian profesionist caree se afla la „Stapel Center“ în seara de 24 iunie, Michael Jackson s-a plâns de o laringită, iar începutul repetiţiilor, care s-au întins până după miezul nopţii, a fost amânat până la orele 21.00. Cu toate acestea, magicianul a subliniat că Regele „arăta grozav şi avea o energie debordantă“.  A doua zi de dimineaţa, Michael Jackson nu a mai ieşit din camera sa.

Pe 25 iunie 2009, Regele muzicii pop a murit în urma unui stop cardiac cauzat de un cockteil de medicamente prescrise de medicul său personal, Conrad Murray. Principalele substanţe depistate în sistemul artistului la autopsie au fost propofolul (anestezic) şi lorazepamul (anxiolitic). Conrad Murray a fost acuzat de ucidere din culpă, după ce s-a demonstrat că îi administrase propofol pacientului său în seara de dinaintea decesului, însă doctorul s-a declarat nevinovat.

Murray a povestit că a părăsit dormitorul în care se afla Michael Jackson pentru câteva minute, iar artistul, nemaifăcând faţă insomniior severe, s-a ridicat din pat şi şi-a administrat singur doza fatală de propofol. Controversatul doctor a fost condmanat la patru ani de închisoare, dar a fost eliberat, pentru bună purtare, dar şi datorită aglomerării închisoarei din California, după numai doi ani, pe 28 octombrie 2013.

Conrad Murray, medicul lui Michael Jackson FOTO Wire Photos/Reuters

Conrad Murray Wire Photos/Reuters
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite