Creierul lui Terry Jones a fost donat ştiinţei. Starul din „Monty Python“ a luat decizia înainte să moară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dorinţa actorului şi regizorului galez Terry Jones, care a decedat pe 21 ianuarie 2020 din cauza unei forme rare de demenţă, a fost de a-şi dona creierul ştiinţei după ce va muri.

Starul din „Monty Python“, Terry Jones, care a murit la 77 de ani pe 21 ianuarie, şi-a donat creierul cercetătorilor, scrie Daily Mail.

Familia actorului a dezvăluit că creierul lui a fost depus la banca de la Institutul de Neurologie al Universităţii din Londra, potrivit Sunday Telegraph.

În 2016, s-a anunţat că Jones a fost diagnosticat cu afazie primară progresivă, o formă rară de demenţă frontotemporală în care simptomele se înrăutăţesc progresiv. Afecţiunea a afectat capacitatea de comunicare a actorului, deoarece a determinat deteriorarea ţesutului creierului, important pentru vorbire şi limbaj.

Cum a luat Terry Jones decizia de a-şi dona creierul

S-a înregistrat ca donator după discuţiile cu medicul şi familia sa, iar procedura a fost efectuată la scurt timp după moartea sa.

Donaţia va ajuta medicii să efectueze cercetări ulterioare asupra formei relativ rare de demenţă, de care suferea Terry Jones.

„Studierea ţesutului cerebral ajută la avansarea înţelegerii noastre asupra acestor afecţiuni. Donaţia nu este atât de comună şi este incredibil de valoroasă“, a declarat prof. Thomas Warner, directorul băncii de creier.

Arhiva Bank Square Brain Bank este folosită pentru cercetarea bolii Parkinson, precum şi Alzheimer şi alte forme de demenţă şi acceptă 80-100 creiere în fiecare an.

Există 10 bănci de creier în Marea Britanie, iar donatorii trebuie să se înregistreze. Donatorii pot alege singuri asta sau decizia este luată mai târziu de familie dacă simt că asta şi-ar fi dorit persoana. Creierul este apoi colectat. O parte din ţesutul creierului de la banca UCL este trimis în întreaga lume pentru a fi studiat de cercetători.

Prof. Warner a mai spus că echipa sa primeşte mai multe oferte de donaţie a creierului decât îşi permite să accepte.

Cine a fost Terry Jones, starul din „Monty Python“

Născut pe 1 februarie 1942, în Ţara Galilor, Terry Jones a studiat la Oxford, unde l-a şi cunoscut pe Michael Palin, care i-a devenit ulterior prieten şi coleg. 

Jones a debutat în televiziune în 1965, alături de Palin, cu programul „The Late Show“, care s-a dovedit un succes. Cea mai mare reuşită a lui a fost însă „Monty Python's Flying Circus“ (1969 - 1974), alături de Palin, Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam şi Eric Idle.

Terry Jones iubea umor absurd, iar acest lucru a contribuit din plin la succesul „Monty Python's Flying Circus“ şi i-a inspirat pe mulţi comedianţi din noua generaţie. Istoric pasionat, Jones a scris o serie de cărţi şi a realizat mai multe documentare despre istoria antică şi medievală. 

Nominalizat la premiile Primetime Emmy pentru scenariul episodului „The Peasant“ din serialul documentar „Medieval Lives“ (2004), în care a şi jucat, Jones a mai fost nominalizat la BAFTA pentru Cel mai bun cântec original - „Every Sperm is Sacred“ (din „The Meaning of Life“), notează News.ro.

„The Meaning of Life“, musical pe care l-a regizat alături de Terry Gilliam, a primit marele premiu al juriului la ediţia din 1983 a Festivalului de la Cannes.

Nominalizat la Grammy şi la Hugo Awards, Terry Jones a regizat 18 producţii, primele două fiind lungmetraje „Monty Python“ din 1975 şi 1979. Ca scenarist, este creditat la peste 50 de filme, seriale, documentare şi scurtmetraje.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite