Cristian Tabără : „Emisiunile culturale sunt în agonie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristian Tabără nu mai are „Parte de carte“, dar prezintă emisiunea „Ca la carte“, în fiecare duminică, de la ora 10.25, la TVR 1. Prezentatorul trece printr-o perioadă de adaptare la o nouă televiziune, la o altă emisiune şi la alt post -cel de director al Departamentului Film de la TVR.

În septembrie anul acesta, Cristi Tabără (41 de ani) a schimbat postul de televiziune după ani de zile în care a prezentat emisiuni şi campanii la Pro TV. S-a mutat la televiziunea publică, unde a câştigat concursul pentru postul de director al Departamentului Film. Câteva săptămâni mai târziu, a apărut şi vestea că Tabără va prezenta emisiunea „Ca la carte". Aceasta are un format deja familiar telespectatorilor.

„În general încercăm să facem legătura între cărţi şi evenimente puternice, fie româneşti, fie internaţionale", explică Tabără, care spune că preferă să aleagă cărţile în funcţie de subiectele importante pentru România. Iar realizatorul încearcă să se menţină obiectiv şi să nu aducă în discuţie cărţi care îi sunt dragi.

„Nu-mi permit luxul ăsta şi nici nu vreau să fac asta, pentru că emisiunea nu este pentru mine. Dacă mi-e dragă o carte, o iau şi o citesc. Şi o recomand prietenilor. Dar nu fac emisiunea pentru mine, un cerc de prieteni sau pentru o elită anume. E o emisiune pentru publicul larg."

Întrebat dacă se aşteaptă ca publicul iubitor de carte să devină mai numeros odată cu trecerea sa la TVR 1, Tabără răspunde cu modestie. „Nu simt asta deocamdată. Este şi prematur să vorbim deocamdată despre asta. Abia după şase luni o să ne putem da seama în ce măsură s-a lărgit publicul. Însă mă aştept să existe o creştere a numărului de telespectatori."

Aşteptări nerealiste

Cele mai afectate emisiuni pe timp de criză sunt cele culturale, care au trecut prin limitări drastice ale bugetelor. „Emisiunile culturale nu sunt pe moarte, dar sunt în agonie, cu siguranţă. Cultura a fost întotdeauna o chestiune adresată unei pături restrânse, în toate etapele umanităţii. Nu cred că stăm astăzi mai rău decât altă dată", explică Tabără, râzând.

„Ar fi trebuit să ne obişnuim până acum cu faptul că nu poate fi toată lumea cultă, educată şi elevată în acelaşi nivel. Sincer, nici nu cred că e nevoie de asta. Nu pot avea pretenţia ca toată lumea să citească marile nume ale filozofiei. Agonia va continua în măsura în care vom avea aşteptări nerealiste", declară.

În ciuda declinului în ceea ce priveşte cititul, Tabără este convins că o carte poate schimba viaţa în bine.

„Sunt convins de faptul că pot oferi un debuşeu terapeutic şi psihoterapeutic foarte foarte bun. Sunt convins că în viaţa fiecăruia apare câte un moment în care realitatea i se pare atât de apăsătoare încât şi-ar dori să evadeze undeva. Şi atunci o lume bună este întotdeauna lumea cărţilor." Însă realizatorul ţine să precizeze că este vorba de lumea cărţilor bune, şi nu de „maculatură cu pretenţie de carte".

Adaptare la birocraţie

Referitor la noua sa funcţie, aceea de director al Departamentului Film, Cristian Tabără spune că încă nu a terminat perioada de acomodare. „Deocamdată o zi la birou e ca o zi în junglă pentru mine. Totul e absolut nou. Ştiam câteva lucruri despre ce se va întâmpla, dar partea interesantă e să te loveşti de anumite lucruri mergând pe coridoare. Ajunge să urmăreşti o singură hârtie ca să-ţi dai seama cât de multe lucruri ai de făcut."
De aceea, birocraţia este cea mai grea parte a noii slujbe.

„Din păcate, nu te ocupi într-o zi de o singură hârtie. Lucrul cu care mă voi obişnui cel mai greu este birocraţia. Sper să reuşesc să o mai aerisesc puţin, măcar în ceea ce priveşte munca din departamentul ăsta. De asemenea, criteriile de selecţie pentru film sunt destul de grele şi selecţia propriu-zisă depinde de mai mulţi factori şi atunci este destul de greu de discutat."

Printre provocări se numără presiunile pieţei şi aşteptările de la televiziunea publică. „Nu e uşor să te impui pe piaţă pentru că apar tot felul de constrângeri, impuse televiziunii publice, care o fac neperformantă pe anumite paliere, cum ar fi rigoarea cu care semnele de audienţă sunt urmărite la televiziunile publice şi relaxarea de la televiziunile private. La televiziunea publică, tot ceea ce cumperi trebuie difuzat, chiar dacă pachetul nu conţine întotdeauna cele mai performante producţii", explică Tabără.

Printre dorinţele pe care le are legate de postul său se numără şi difuzarea mai multor documentare. „Dar nu neapărat unul produs pentru TV, de tipul travel&adventure (călătorii şi aventuri -n.r.) sau science (ştiinţifice - n.r.). Mai există şi alte tipuri care ar fi potrivite."

Cristian Tabără nu crede că un post de televiziune ar trebui să aibă o „identitate" în ceea ce priveşte filmele difuzate. „Un post, mai ales cel public, ar trebui să fie capabil să se adreseze întregii populaţii, indiferent de paliere de educaţie şi gusturi. E un lucru utopic, dar măcar o proporţie destul de mare ar trebui să putem acoperi."

„Dacă ar depinde mai ales de mine, aş încerca să apropii TVR 2 de zona televiziunilor comerciale, iar TVR 1 ar trebui creionat mai riguros şi mai la zi. Am senzaţia uneori că filmele sunt rămase în urmă pe anumite direcţii, în raport cu cererea şi oferta de pe piaţă", explică noul director al Departamentului de Film. 

“La televiziunea publică, tot ceea ce cumperi trebuie difuzat, chiar dacă pachetul nu conţine întotdeauna cele mai performante producţii.''
Cristi Tabără
director al Departamentului Film de la TVR

“Sunt convins că în viaţa fiecăruia apare câte un moment în care realitatea i se pare atât de apăsătoare încât şi-ar dori să evadeze undeva. Şi atunci o lume bună este întotdeauna lumea cărţilor.''
Cristi Tabără
director al Departamentului Film de la TVR

Câteva cărţi preferate

„Nu ştiu în funcţie de ce aleg cărţile preferate. Adolescenţa mi-a fost marcată de „Martin Eden“ de Jack London, mai puţin finalul: am fost dezamăgit că personajul s-a sinucis. Au mai fost „Narcis şi Gură-de-Aur“ a lui Herman Hesse, „Războiul sfârşitului lumii“, al lui Mario Vargas Llosa, „Tradiţie şi libertate în spiritualitatea ortodoxă“ a Mitropolitului Antonie Plămădeală. Sună pompos titlul, dar e o carte excepţională. S-au mai adăugat câteva. E destul de greu să fac acum o selecţie“, spune Cristi Tabără.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite