Celebrităţi

articolul anterior articolul urmator

De ce a fost, de fapt, condamnat Dani Mocanu. Manelistul mai avea un dosar penal

1
3 May 2021 11:37:27
Autor: Maria Ţaga
FOTO Facebook
FOTO Facebook

Dani Mocanu a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu executare, fiind acuzat că a lansat videoclipul piesei „Curwa” pe canalul YouTube în care incita la ură împotriva femeilor. El se afla în perioada de probă a unui alt dosar penal.

„Pentru versurile acestei piese (care din punct de vedere juridic constituie infracţiunea de incitare la ură şi discriminare - art. 369 cod penal iar din punct de vedere artistic o mizerie, dar desigur în aprecierea mea personală) artistul a fost condamnat doar la o amendă penală de 15.000 lei”, a explicat avocatul Toni Neacşu, fost membru în CSM, conform hotnews.ro.

„Dani Mocanu a încălcat condiţiile amânării aplicării unei pedepse de 6 luni închisoare la care a fost condamnat definitiv în 2017 (d.p. nr. 677/28.06.2017 a CA Piteşti) pentru conducerea unui autoturism cu permisul suspendat. În acel dosar cântăreţul şi-a recunoscut fapta astfel încât deşi a fost condamnat la închisoare instanţa a fost blândă şi a dispus amânarea aplicării pedepsei (adică neexecutarea ei). În termenul de încercare de 2 ani acesta nu trebuia să mai săvârşească nici o infracţiune sub sancţiunea executării obligatorii a pedepsei de care fusese scutit”, a explicat Neacşu.

Judecătorul trebuia să îl condamne pe manelist deoarece acesta a făcut încă o infracţiune cât timp se afla în perioada de probă.

„Exact acest lucru s-a întâmplat, cântăreţul a săvârşit o nouă infracţiune iar judecătorul, indiferent cât de blând dorea să fie pentru noua faptă, era obligat de legea penală să dispună executarea efectivă în penitenciar a celor 6 luni de închisoare anterioare”, spune avocatul.

„Ironic este că Dani Mocanu mai avea doar 2 luni din termenul de încercare, astfel încât dacă lansa melodia cu pricina în iunie în loc de aprilie 2019 mergea albit în faţa judecătorului”, a mai apreciat avocatul.

Potrivit acestuia, cazul în sine este foarte important, pentru că dosarele pentru infracţiunea de incitare la ură sau discriminare sunt foarte rare în justiţia noastră.

„Din 2014, când a intrat în vigoare noul cod penal, s-au înregistrat doar 4 astfel de dosare, din care în două avem achitări iar în celelalte două condamnări cu suspendarea sub supraveghere (adică nu în penitenciar), de 1 an închisoare respectiv 1 an şi 6 luni închisoare. Legea prevede pedeapsa de până la 3 ani sau amenda penală”, a mai spus avocatul Toni Neacşu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Utilizator Adevărul
3.05.2021, 21:09:52

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările