Celebrităţi

articolul anterior articolul urmator

Dustin Hoffman la 75 de ani: „Am ales actoria ca să cunosc femei“

1
8 Aug 2012 12:20:35
Autor: Corina Cosmescu
Actorul american Dustin Hoffman - Foto: Mediafax/ AFP
Actorul american Dustin Hoffman - Foto: Mediafax/ AFP

Actorul american împlineşte astăzi 75 de ani, dar nu este un motiv pentru a lua în considerare retragerea. Încă activ în cetatea filmului, actorul recunoaşte că iniţial nu şi-a dorit această meserie şi a fost nevoit să-şi dubleze talentul prin muncă şi perseverenţă.


„Am ales actoria ca să cunosc femei. La început îmi doream o fată drăguţă care să-mi zâmbească“, a mărturisit Dustin Hoffman. „Mi-am dorit să cânt jazz la pian, dar n-am avut suficient talent. Am intrat la un colegiu pentru că n-am obţinut note suficient de mari ca să intru la universitate“, a explicat el.

Apariţia lui Dustin Hoffman pe scena hollywoodiană a marcat o nouă era în 1967. Mic de statură, musculos şi modest, actorul s-a desprins de profilul-stereotip promovat pe covorul roşu şi a reuşit să se remarce în timp record. Cu un talent atipic, Dustin Hoffman a cucerit noi teritorii şi s-a luptat împotriva clişeelor cinematografice: a acceptat roluri de antierou şi personaje cu un destin tragic şi un final nefericit.

A studiat medicina, dar ulterior s-a reprofilat pe actorie, cu reprezentaţii constante la Pasadena Playhouse, alături de Gene Hackman. Nemulţumit de faptul că nu a obţinut succesul scontat, a renunţat la actorie pentru a preda, însă în 1960 a primit un rol pe Broadway în producţia „Yes Is for a Very Young Man“.

Eutanasierea e legală la Hollywood. Criticii te omoară dacă nu ai succes imediat.

După rolul din piesa „A Cook for Mr. General“ a continuat să se lupte pentru apariţii cinematografice, însă nu a mai jucat timp de şapte ani şi s-a reprofilat pe diverse proiecte teatrale. A fost descoperit de regizorul Mike Nichols, care l-a ales pentru a juca în comedia neagră „The Graduate (Absolventul)“. Deşi avea 30 de ani, Hoffman a interpretat personajul unui student retras şi a obţinut o nominalizare la Oscar, dar şi faima mult aşteptată de la Hollywood.

În 1973 a jucat alături de Steve McQuuen în drama „Papillon“, care l-a poziţionat în primele locuri ale box-office-urilor. Cinci ani mai târziu, pelicula „Kramer vs Kramer“ i-a adus aplauzele publicului şi ale criticilor de film. Hoffman a interpretat rolul unui tată divorţat, pentru care a fost distins cu premiul Academiei.

Premiile Academiei de Film sunt obscene, murdare şi cu nimic diferite faţă de concursurile de frumuseţe.

După o absenţă îndelungată de pe Broadway, a revenit în 1984 în producţia „Death of a Salesman (Moartea unui comis voiajor)“, iar un an mai târziu a câştigat un premiu Emmy, dar şi al doilea Glob de Aur.

Cu toate acestea, s-a retras pentru o perioadă de pe scenă şi a revenit abia în 1987. După negocieri repetate cu privire la perspectivele sale profesionale, a apărut un an mai târziu alături de Tom Cruise în „Rain Man“, producţie regizată de Barry Levinson.

Nu-mi convine că trebuie să îmbătrânesc atât de repede, dar îmi place faptul că arăt atât de bine pe măsură ce înaintez în vârstă.

Pentru rolul autistului Raymond Babbitt din „Rain Man“ a câştigat Oscarul pentru Cel mai Bun Actor şi a reuşit să-şi sporească veniturile în mod considerabil. În 1991 a interpretat rolul căpitanului Hook din producţia cu aceeaşi nume, regizată de Steven Spielberg, iar apoi s-a retras de pe scenă pentru încă trei ani. A făcut parte dintr-o distribuţie de excepţie, în drama „Sleepers (Păcatele tinereţii)“, lansată
în 1996, alături de Robert De Niro şi Brad Pitt, iar în 2002  a apărut în drama psihologică „Moonlight Mile“, iar mai apoi în comedii şi animaţii (voce).

Curiozităţi despre Dustin Hoffman

Lisa Gottsegen şi soţul ei, Dustin Hoffman la Premiile FiFi din New York Awards - Foto: Mediafax/ Getty Images/ AFP

1. S-a născut pe 8 august în 1937, la Los Angeles, din parinţi evrei cu rădăcini româneşti şi ucrainene.
2. A câştigat două Premii ale Academiei Americane de Film, cinci Globuri de Aur, patru premii Bafta, trei Premii Drama Desk, un Emmy, un Premiu Genius şi un Premiu AFI pentru realizările din viaţă. 
3. A intrat în Cartea Recordurilor la categoria Cel Mai Longeviv Rol dintr-un Film, pentru producţia „Little Big Man (Micul om mare)“, unde a interpretat un bărbat ce apărea de la vârsta de 17 ani până la 121 de ani.
4. A apărut în două filme „Peter Pan“, iar prietenul său Gene Hackman l-a poreclit Hook după numele personajului.
5. A jucat rolul lui Traian Popovici, un român care a salvat vieţile a mii de evrei din Cernăuţi în filmul „20.000 de sfinţi“.
6. Două dintre filmele sale se află în topul 100 al celor mai inspirate pelicule din toate timpurile. Acestea sunt „Rain Man“ (1988), situat pe locul 63 şi „All the President’s Men (Toţi oamenii preşedintelui)“ (1976), pe locul 34.
7. Are şase copii: doi din prima căsătorie cu Anne Byrne şi patru cu actuala nevastă, Lisa Gottsegen.
8. Este imaginea KappAhl, o casă de modă din Suedia.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Cristinel Apreutesei
8.08.2012, 13:01:14

super! =))

+1 (1 vot)
Modifică Setările