FOTO VIDEO Legendele Rolling Stones Mick Jagger şi Keith Richards: 70 de ani de viaţă, 50 de ani pe scenă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mick Jagger, solistul trupei Rolling Stones, şi Keith Richards, chitaristul formaţiei, aniversează fiecare câte 50 de ani de activitate în muzica rock  FOTO GettyImages/Gulliver
Mick Jagger, solistul trupei Rolling Stones, şi Keith Richards, chitaristul formaţiei, aniversează fiecare câte 50 de ani de activitate în muzica rock  FOTO GettyImages/Gulliver

Mick Jagger, solistul trupei Rolling Stones, împlineşte pe 26 iulie 70 de ani. Colegul său, chitaristul Keith Richards, aniversează aceeaşi vârstă pe 18 decembrie. Împreună au petrecut pe scenă o jumătate de secol.

 „Începi să cânţi rock and roll doar ca să poţi face sex şi ca să iei droguri, dar sfârşeşti prin a te droga doar ca să mai poţi face rock and roll şi sex“, declara în decembrie anul trecut Mick Jagger, solistul trupei Rolling Stones, cu ocazia aniversării a 50 de ani de carieră muzicală.

Povestea celor de la Rolling Stones a început în Londra anilor 1960, acolo unde Mick Jagger s-a reîntâlnit cu
Keith Richards printr-un prieten comun, Dick Taylor, care era coleg cu Richards la Şcoala de Arte. Jagger studia la „School of Economics“ din Londra şi cânta cu Tylor în trupa blues Little Boy Blue and the Blue Boys.

Totul a început într-un apartament din Chelsea

Alături de Keith Richards, el înfiinţează o formaţie nouă, în care îi cooptează pe chitaristul Brian Jones şi pe toboşarul Tony Chapman. The Rolling Stones, numele care avea să facă istorie peste ani, este inspirat din piesa „Rollin’ Stone Blues“, lansată de Muddy Waters.

După ce casa de discuri EMI respinge un demo înregistrat de aceştia, componenţa trupei se va modifica, iar pe 12 iulie 1962, prima reprezentaţie a Rolling Stones, la Clubul Marquee din Londra, îi va avea în componenţă pe Mick Jagger, Keith Richards, Ian Stewart, Mick Avory şi Dick Taylor.

Mick Jagger in timpul festivalului de la Knebworth

1976: Mick Jagger în timpul festivalului de la Knebworth GettyImages/Gulliver

La primul lor concert, au fost plătiţi, fiecare, cu doar 18 lire sterline. Peste jumătate de veac, intrau în Cartea recordurilor cu turneul „A Bigger Bang“, care a avut încasări de 423 de milioane de euro. De altfel, la începutul carierei, membrii trupei, care locuiau în acelaşi apartament din cartierul londonez Chelsea, erau atât de săraci, încât aveau un singur palton şi ieşeau din casă pe rând, după cum au mărturisit.

„Mi-ar plăcea să spun că la primul nostru concert a fost evident că vom cuceri lumea. Dar nu e cazul. Însă am ştiut să facem un «zgomot» agreabil, iar publicului i-a plăcut“, îşi amintea Dick Taylor (68 de ani), basistul trupei în formula de debut. La câteva săptămâni de la prima apariţie pe scenă, Taylor va fi înlocuit cu Bill Wyman, ca în final să fie recrutat şi Charlie Watts la tobe.

Succes şi excese

Mick Jagger este un brand şi nu este de mirare că unii dintre artiştii momentului, printre care Kehsa şi Maroon 5, au cântat despre „mişcările lui Jagger“. „Nu câştigi niciun bănuţ de pe urma cuiva care cântă despre mişcările lui Jagger“, spunea acesta la emisiunea „Late Night“ a lui David Letterman. Liantul dintre energia publicului şi muzica trupei, Mick Jagger rămâne „ingredientul“ principal al succesului răsunător al grupului. Artistul este o prezenţă carismatică pe scenă, simte muzica în felul său şi nu se sfieşte să transmită toată energia prin mişcări excentrice de dans. Prin sex-appeal, detaşare şi prin euforia sa latentă, MickJagger a devenit prototipul starului rock, fiind completat în perfectă armonie de chitara lui Keith Richards.

Numele lui Keith Richards este sinonim cu excesul, chitaristul fiind cunoscut pentru obiceiul de a consuma cantităţi impresionante de droguri. Numai starea de sănătate precară l-a determinat să renunţe la acest „tabiet“, la vârsta de 62 de ani, în 2006, după ce a avut un accident în Fiji, când a căzut în cap dintr-un cocotier.

În perioada de început, The Rolling Stones nu avea creaţii proprii, ci cânta doar coveruri după piesele artiştilor vremii. Cu timpul, perechea formată din Jagger şi Richards şi-a intrat în mână şi a început să compună piese folosindu-se de pseudonimul „Naker Phelge“. Curând, talentul celor doi avea să fie concretizat prin piesa „It’s All Over Now“, primul lor cântec ajuns în topurile britanice, în anul 1964. În acelaşi an, formaţia a mers într-un turneu în Statele Unite ale Americii, iar piesa „That Girl Belongs to Yesterday“ a făcut ca numele Ro-lling Stones să fie pe buzele tuturor americanilor. A urmat primul hit internaţional, „(I Can’t Get No) Satisfaction“.

Jagger şi Richards la Studiourile Olympic Sound

Succesul tinerilor avea să fie umbrit în anul 1969, atunci când Brian Jones, unul dintre membri, părăseşte trupa, apoi este găsit mort în propria piscină. Jones fusese arestat de mai multe ori pentru posesie de droguri şi nu primise viza pentru un nou turneu în SUA. La două zile după moartea sa, Rolling Stones a organizat un concert cu intrare liberă în Hyde Park din Londra, în semn de recunoştinţă pentru Jones.

Jagger a recitat fragmente din poezia „Adonais“, de Percy Shelley, poem despre moartea unui prieten, au fost eliberaţi fluturi albi, iar una dintre piesele preferate ale lui Jones, „I’m Yours and I’m Hers“, a răsunat din boxe ca un ultim omagiu adus chitaristului.

Ruptura dintre Jagger şi Richards

Câteva luni mai târziu, în luna decembrie a aceluiaşi an, o nouă tragedie a lovit trupa chiar în timpul concertului de lansare a mult anticipatului album „Let It Bleed“. Pentru a promova albumul, membrii formaţiei au organizat un alt concert gratuit la Altamont Speedway, în nordul statului Carolina. În timp ce Rolling Stones cânta piesa „Under My Thumb“, un tânăr de culoare, care se afla în public, a fost înjunghiat de un membru al bandei de motociclişti „Hell’s Angels“. Evenimentul tragic a fost surprins de camerele de luat vederi, fiind prezentat în cadrul documentarului „Gimmie Shelter“, produs de nimeni altul decât regizorul George Lucas.

Spre sfârşitul anilor 1970, Keith Richards devine dependent de heroină, în 1977 fiind arestat în Toronto pentru posesia unei cantităţi mari de heroină şi a câtorva grame de cocaină. Acest lucru se poate să fi alimentat relaţia din ce în ce mai încordată dintre el şi Mick Jagger, ambii concentrându-se apoi pe carierele solo. În tot acest timp, însă, trupa mai lansase câteva albume de top, printre care „Sticky Fingers“, „Exile on Main Street“ şi „Some Girls“. A urmat o perioadă în care Jagger a lansat două albume solo. Keith Richards nu a stat nici el degeaba şi a lansat albumul „Talk Is Cheap“.

Documentar despre istoria trupei Rolling Stones

Tot în perioada anilor ’70, Jagger a devenit din ce în ce mai atras de David Bowie, nu doar pentru calităţile muzicale ale acestuia, ci pentru că îl vedea ca pe un bărbat atrăgător. Totul a culminat în octombrie 1973, atunci când soţia lui Bowie, Angie, i-a găsit pe cei doi în pat, dezbrăcaţi. „Chiar dacă îmi păsa de David, nu puteam să fac mare lucru în ceea ce priveşte relaţia lor. Poate că scriau versurile piesei «Angie» atunci când i-am prins împreună. Mi-ar fi plăcut ca eu să fiu împreună cu Mick. Întotdeauna am crezut este un sălbatic în pat“, povesteşte fosta soţie a lui David Bowie în cartea „Mick: The Wild Life and Mad Genius of Jagger“, scrisă de Christopher Andersen, autorul a mai multor cărţi biografice despre Madonna, Michael Jackson şi Prinţesa Diana.

În 1989, muzicienii de la Rolling Stones au fost incluşi în Rock and Roll Hall of Fame, moment în care Mick Jagger şi Keith Richards au reînceput să lucreze împreună, la albumul „Steel Wheels“, care a urcat pe locul trei în topurile americane. În 1994 au lansat discul „Vodoo Lounge“, care le-a adus un premiu Grammy pentru Cel mai bun Album Rock.

Fac rock and roll şi la 70 de ani Infografic

În vara anului 2005, Rolling Stones a pornit în turneul „A Bigger Bang“ la nivel mondial, unul dintre cele mai profitabile din istorie. Turneul a ajuns şi în România, în vara anului 2007, după ce generaţii de fani i-au aşteptat zeci de ani pe rockerii britanici. Peste 50.000 de iubitori ai muzicii rock au trăit la maxim fiecare notă muzicală din concertul de două ore desfăşurat pe fostul stadion „Lia Manoliu“.

Vara anului trecut a marcat aniversarea celor 50 de ani de existenţă a grupului compus acum din Mick Jagger (70 ani), Keith Richards (69 ani), Charlie Wats (72 ani) şi Ronnie Wood (66 ani).

Când zeii devin oameni

Atât Mick Jagger cât şi Keith Richards au avut o viaţă plină de suişuri şi coborâşuri, mai ales pe plan personal. Mick Jagger rămâne cunoscut pentru numărul mare de relaţii cu femei faimoase ale vremii.

Prima relaţie a lui Jagger, din anii 1960, s-a întins pe durata a şase ani cu cântăreaţa Marianne Faithfull. Relaţia celor doi avea să fie intens mediatizată în anul 1967, după ce o razie a poliţiei la casa de vacanţă a lui Keith Richards a dus la descoperirea unor substanţe „îndoielnice“. Jagger, Richards şi Marianne Faithful au fost arestaţi, judecaţi şi condamnaţi pentru posesie şi consum de droguri, dar decizia finală a fost retrasă la apel.

Mick Jagger (stânga) şi keith Richards se plimbă în grădina casei de vară a chitaristului Rolling Stones GettyImages/Gulliver

În 1971, Jagger se căsătoreşte cu modelul şi actriţa Bianca Pérez-Mora Marcias, dar aceasta din urmă divorţează de solistul Rolling Stones după ce aventura cu modelul Jerry Hall iese la iveală în 1980. Hall şi Jagger au patru copii împreună şi s-au căsătorit, într-un final, în anul 1990, în cadrul unei ceremonii hinduse pe o plajă din Indonezia.

Şi această relaţie a eşuat după ce Hall a descoperit că Jagger urma să aibă un copil cu modelul brazilian Luciana Gimenez. În total, Jagger are şapte copii cu patru femei diferite, iar în trecut au existat speculaţii cu privire la o relaţie cu celebra Carla Bruni.

„Cel mai ciudat lucru pe care l-am prizat? Tata

Dacă Jagger a rămas în istorie ca un „cuceritor“ convins, Keith Richards a avut un viciu şi mai nociv: drogurile. În cartea sa autobiografică, „Life“, Richards spunea că îşi începe ziua cu „mic dejunul campionilor, o porţie de cocaină şi una de heroină“.

Nu este de mirare că are aspectul de prună uscată după cantitatea uriaşă de droguri consumate de-a lungul vieţii. În timpul raziei poliţiei la casa sa de vacanţă, în anul 1967, din cauza consumului excesiv de LSD şi cocaină ajunsese să vadă poliţiştii ca pe nişte „pitici cu căşti strălucitoare“, mai spune în carte sa. „Cel mai ciudat lucru pe care l-am prizat? Pe tata“, a declarat acesta din senin în timpul unui interviu pentru revista „NME“, când a povestit că a folosit un amestec de cocaină şi cenuşa tatălui său, Bert Richards, care murise la 84 de ani.

Anii au trecut şi Richards a continuat să-şi alimenteze tabietul prin diverse combinaţii de droguri. Asta până în 2006, atunci când programul turneului „A Bigger Bang“ a suferit modificări din cauza accidentului lui Richards, căzut din cocotier în timp ce se afla în Fiji. În 2007, Keith a jucat rolul tatălui lui Jack Sparrow din filmul „Piraţii din Caraibe: La capătul lumii“.

Acest articol a fost publicat în „Weekend Adevărul“.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite