Grigore Leşe:„Eu nu fac altceva decât să ofer o alternativă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Despre Grigore Leşe se poate spune că este un căutător al valorilor satului românesc. Fiecare nouă ediţie a emisiunii „La porţile ceriului“, pe care o prezintă la TVR Cultural, este o invitaţie la o sărbătoare a spiritului.

Adevărul TV: Care sunt începuturile emisiunii „La porţile ceriului"?

Grigore Leşe: Ca tot ce e frumos pe lumea asta a început dintr-o întâmplare. Faptul că rezistă încă după mai bine de cinci ani, că a luat premii importante, că a ignorat criza, este meritul întregii echipe, al directoarei canalului şi mai ales al oamenilor minunaţi pe care îi întâlnesc unde mă aştept mai puţin. Propunerea de a face această emisiune a venit din partea doamnei Sabina Pop. Apoi au venit nopţile mele de nesomn şi zilele împărţite între munca de pe teren şi cabina de montaj.

Ce admiraţi la oamenii care apar în ediţiile emisiunii pe care o prezentaţi?

Francheţea, curajul, harul, curăţenia, înţelepciunea, farmecul. Firescul cu care pot fi ei înşişi până la capăt. 

Ce vă propuneţi să schimbaţi prin intermediul acestei emisiuni?

Nimic. Din păcate nu pot schimba nimic. E prea mult, continuu şi de nestăvilit ce se întâmplă la emisiunile/canalele ce au pretenţia că prezintă folclor. Eu  nu fac altceva decât să ofer o alternativă.

Mai este loc pentru folclor într-o lume în care tradiţia ocupă un loc tot mai puţin important în gândurile, preocupările oamenilor?

Muzica de sorginte orală reprezintă memoria vie a popoarelor, fiind o manifestare spirituală ce străbate timpul prin care se poate descoperi istoria mitică a unui neam. Nu cred că oamenii nu mai sunt interesaţi de rădăcinile lor, că nu mai vor să ştie de unde vin şi cine sunt. Tocmai pentru că lumea se mişcă într-un ritm năucitor avem nevoie de puncte stabile, de echilibru, de tihna dată de rânduiala moşilor noştri.

Se spune că unii se slujesc de folclor, alţii slujesc folclorul. În viaţa de toate zilele, cine sunt primii şi ce scop au ei spre deosebire de ceilalţi?

Cei care slujesc cu adevărat folclorul sunt în primul rând cercetătorii, etnologii, etnomuzicologii...  Apoi artiştii de geniu care, simţindu-i forţa, şi-au lăsat opera străbătută de duhul lui Brâncuşi, Enescu, Eminescu, Eliade... Ceilalţi, cei care se slujesc de folclor, sunt prea mulţi şi neimportanţi. Hai să nu vorbim despre ei!

Ce spectacole pregătiţi în această perioadă?

Cele mai importante sunt cele pe care le voi susţine în China cu ocazia Expoziţiei Mondiale Shanghai 2010. Voi avea un recital în pavilionul ţării noastre pe 29 iulie (cu ocazia Zilei României) şi trei concerte într-un spaţiu deschis, la care se estimează că vor participa în jur de 30.000 de oameni. Mulţumesc domnilor Ferdinand Nagy şi Radu Fodoreanu că au avut încredere în mine, în criteriul şi în exigenţele mele în materie de muzică tradiţională. 

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite