INTERVIU Toni Grecu, realizator TV: „Umorul era gura de oxigen în atmosfera sulfuroasă a propagandei comuniste“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toni Grecu FOTO Eduard Enea
Toni Grecu FOTO Eduard Enea

Înainte de startul unui nou sezon al „Superjurnalului“, duminică, 13 septembrie, la Digi24, Toni Grecu (56 de ani) a vorbit, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul“, despre calitatea umorului din peisajul autohton, despre criza resurselor şi a ideilor cu care se confruntă televiziunile, dar şi despre umorul românilor de dinainte de ’89.

„Prost, mult şi gratis“. Aşa descrie Toni Grecu comicul de pe micul ecran de la ora actuală. Realizatorul TV vine însă şi cu „antidot“. Este vorba despre un nou sezon al emisiunii „Superjurnalul“, care va debuta duminică seară, 13 septembrie, la ora 22.00, la Digi24. „Este ca o pastilă antidepresivă. Cu noi, România este mai veselă şi mai prietenoasă“, promite Toni Grecu.

Sezonul de toamnă al emisiunii aduce cu el şi multe noutăţi. „Avem două rubrici noi pe care ni le dorim permanente: «Republica Animată România», un desen animat în serial cu politicieni de marcă. Altă rubrică nouă pe care ne bazăm este «Şcoala Vieţii cu Sorin Ovidiu Vântu»“, explică Toni Grecu. „Ne-am inspirat din excepţionalele filmuleţe postate de ex-mogulul Sorin Ovidiu Vântu pe Facebook. Prima temă este despre manipulare sau cum se cucereşte o persoană privind-o la baza nasului. Recunoaştem că personajul virtual, deşi este foarte comic şi bine jucat de Dragos Muşat, nu îl poate egala pe original“, a mai spus realizatorul TV.

Înainte de debutul primei ediţii a „Superjurnalului“, în care Klaus Iohannis şi Victor Ponta „se înfruntă fără perdea, cu ciocane în cap şi pumni în gură“, Toni Grecu a punctat, pentru „Adevărul“, noutăţile aduse de emisiune şi a vorbit despre umorul oamenilor din perioada comunistă, despre peisajul audiovizual autohton, despre viitorul Serviciului Român de Comedie şi multe altele.

„Adevărul“: Ce a făcut Toni Grecu cât timp „Superjurnalul“ a fost în „vacanţă“?

Toni Grecu: Normal, tot în vacanţă, dar mai scurtă fiindcă o bună bucată din timp am lucrat la noul sezon („Superjurnal“ – n.red.).

Ce vor vedea telespectatorii în noul sezon „Superjurnal“?

Vor vedea în fiecare saptămână, duminică, de la ora 22.00, pe Digi24, ştirile cele mai relevante din actualitatea românească, tratate în spirit comic, apoi o nouă rubrică de desene animate politice, cu titlul „Republica Animată România“, „Şcoala Vieţii“, cu SOV (Sorin Ovidiu Vântu – n.red.), şi multe altele.

S-a schimbat ceva în formatul emisiunii?

Formatul este acelaşi, cu Claudiu Maier şi Cătălin Neamţu pe Interne şi Sport, Iulian Postelnicu pe Internaţional, Jojo pe Fashion, Gicu Gojira pe Subcultură Generală, Natanticu Cosmin pe Pro/Contra, subsemnatul pe talk-show şi Ghighi Bejan, invitatul special al programului, cu inconfundabilele lui momente de stand-up politic absurd.

Toni Grecu alături de echiipa emisiunii „Superjurnal“ FOTO Digi24

image

Ce vom vedea în primul episod?

Desene animate cu Victor Ponta şi Klaus Iohannis în care cei doi se vor înfrunta fără perdea, cu ciocane în cap şi pumni în gură. Sorin Ovidiu Vântu va vorbi despre tehnici de manipulare, Jojo ne explică de unde a apărut moda selfie-stick-ului, Gojira prezintă cultura violului în judeţul Vaslui, iar cu invitata specială a programului, Alina Gorghiu, co-preşedintele PNL, vorbim despre cazul Sorin Oprescu, primărie, copilărie, biscuiţii Eugenia, bucătărie şi câte altele.

Cum devine o ştire proastă o glumă bună?

Prin contribuţia şi grija autorilor, actorilor şi prin participarea publicului. Este o exprimare schimbată în formă, dar identică în conţinut cu principiul mioritic: a face haz de necaz.

Cât de greu este să îmbini jurnalismul cu umorul?

Acum nu mai este greu. A fost greu la început. Nu este o experienţă nouă, dar abordarea serioasă şi exclusivă a genului news show comedy în acest program este o chestiune nouă, recunoaştem. Până acum, ştirile erau părţi, rubrici dintr-un program mai mare. De data asta întreg programul este de ştiri. Nu este uşor, dar este extrem de interesant şi reprezintă o mare provocare pentru noi toţi, scenarişti, actori, producător, în fine, pentru echipa care face acest program.

La nicio televiziune generalistă nu am avut un asemenea procent de public educat. Nu suntem obligaţi să facem niciun compromis pentru audienţă. Este cel mai bun lucru ce i se poate întâmpla unui program TV - să nu fie obligat să tragă în jos nivelul conţinutului ca să capteze cât mai mulţi telespectatori Toni Grecu, realizator TV

Spuneaţi ca transferul de la Pro TV la Antena 1 a fost un eşec. Cum vă percepe publicul la Digi24?

A fost un eşec în sensul că nu s-au potrivit deloc genul nostru de umor un pic mai sofisticat cu profilul telespectatorului de la acel post TV. Transferurile astea sunt ca o loterie. Niciodată nu se ştie dacă funcţionează. Se mai întâmplă, nu e nicio nenorocire. Din reacţiile de după primul sezon, se pare că publicul Digi24 ne percepe foarte bine, ceea ce ne bucură mult de tot. Este un public de calitate, cu peste 50% telespectatori cu studii superioare. La nicio televiziune generalistă nu am avut un asemenea procent de public educat. Nu suntem obligaţi să facem niciun compromis pentru audienţă. Este cel mai bun lucru ce i se poate întâmpla unui program TV - să nu fie obligat să tragă în jos nivelul conţinutului ca să capteze cât mai mulţi telespectatori.

Cum aţi adaptat o emisiune de umor la un canal de ştiri?

Ne-am adaptat la principiile canalului şi am făcut tot posibilul să ne înscriem în cerinţele acestuia. Digi24 este un canal premium pe piaţa TV românească. Vrem să fim la acelaşi nivel cu el.

Ce contează mai mult pentru dumneavoastră: distrarea publicului sau informarea lui?

Şi una şi alta. Sunt anumite părţi în emisiune care reprezintă informaţie pură, exclusivă, nepreluată din alte surse. Asta este contribuţia noastră jurnalistică. Şi ţinem mult la acest aspect.

După ce te uiţi o oră la un canal de ştiri, îţi vine să te spânzuri de ce se întâmplă în ţara asta. Noi venim cu antidotul la această problemă. Cu noi, România este mai veselă şi mai prietenoasă Toni Grecu, realizator TV

De ce ar trebui ca telespectatorii să urmărească „Superjurnalul“?

Ca să vadă actualitatea românească şi din altă perspectivă, mai relaxată, mai detensionată şi mai echilibrată. Este ca o pastilă antidepresivă. În general, după ce te uiţi o oră la un canal de ştiri, îţi vine să te spânzuri de ce se întâmplă în ţara asta. Noi venim cu antidotul la această problemă. Cu noi, România este mai veselă şi mai prietenoasă.

Ce se aude de Serviciul Român de Comedie? Spuneaţi că vreţi să mergeţi în direcţia show-urilor live.

Încă nu vom face în toamna asta acest pas, dar este o perspectivă pe care nu vreau s-o abandonăm. Există nişte idei, nişte propuneri, dar, deocamdată, ne concentrăm pe ce este în derulare, „Superjurnalul“ şi internet. Despre SRC veţi auzi veşti, sper, cât de repede, nu prea pot intra în amănunte.

Aveau oamenii mai mult umor inainte de 1989 decât acum?

Nu cred, aveau doar mult mai mult timp, mult mai multă şcoală şi erau mult, mult mai necăjiţi. Umorul era supapa prin care mai respirau câte o gură de oxigen în atmosfera sulfuroasă a ideologiei şi propagandei comuniste din acea vreme.

Toni Grecu FOTO Arhivă

Toni Grecu comic

V-aţi lovit vreodată de cenzură?

Ar trebui să scriu o carte, nu să dau un raspuns de zece cuvinte. Normal.

Cât de mult s-au schimbat lucrurile în industria de divertisment după 1989?

Înainte de 1989 nu exista industrie de divertisment, existau industrie grea, industrie uşoară, industrie extractivă, industrie în general. Acum industria în general a dispărut şi a fost înlocuita cu industria de divertisment. Prost, mult şi gratis.

Televiziunile generaliste sunt într-o gravă criză de idei şi de resurse. Pe zona divertismentului uşor, light, se pare că lupta a fost pierdută definitiv în favoarea internetului Toni Grecu, realizator TV

Cum vi se pare că arată comicul de pe micul ecran la ora actuală?

Prost, mult şi gratis. Emisiunile de umor bazate pe ficţiune au dispărut aproape total. Sunt nişte reveniri, resăpări, recondiţionări după ani lungi de pauză, cu diverşi comedianţi şi cam atât. Televiziunile generaliste sunt într-o gravă criză de idei şi de resurse. Pe zona divertismentului uşor, light, se pare că lupta a fost pierdută definitiv în favoarea internetului.

Există umor de calitate şi umor prost sau totul depinde de percepţia oamenilor?

„Nu contează gura care spune, ci urechea care ascultă“, zicea Shakespeare. Este umor pentru toate genurile de public, depinde cum este valorificat şi prezentat. Umorul rafinat e rar, că de aia e rafinat, umorul grosier e des, că de aia e grosier.

Făcând abstracţie de „Superjurnal“, există emisiuni de umor de calitate în televiziunea românească?

Depinde de gust. Dacă vreţi să-mi exprim o părere personală, în televiziunile generaliste umorul de calitate nu prea mai are loc. El se va retrage în televiziuni de nişă, sau la ore târzii, în late night show-uri, dacă vorbim de posturi generaliste.

Credeţi că umorul este o calitate înnăscută sau se poate învăţa?

Cu simţul umorului te naşti. În timp, prin şcoală, educaţie şi lectură, el se poate cizela. Dacă nu-l ai din naştere, orice efort ai depune şi oricât de bun ai fi la şcoală, tot degeaba. Drama este că, din păcate, sunt foarte puţini oamenii fără umor care îşi dau seama de asta. Ca să trăieşti bine dacă nu ai umor, trebuie să fii căsătorit cu un om cu umor, care să te suporte. Altfel eşti pierdut.

Diferă umorul de la naţionalitate la naţionalitate?

Fiecare om râde cel mai bine în limba maternă.

În 2008, spuneaţi că vă place Elena Udrea. Acum ce părere aveţi despre ea?

De când nu mai face politică şi pare să fi devenit un om normal, cu probleme, griji, frici şi sentimente specifice oricărui muritor de rând, îmi place şi mai mult.

Ce repere umoristice aveţi?

Victor Ponta, Traian Băsescu, Marian Vanghelie.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite