James Gandolfini, geniul care a schimbat faţa serialelor de televiziune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul James Gandolfini a fost înmormântat joi într-o catedrală din New York. Geniul cu care l-a interpretat pe mafiotul Tony Soprano a creat un „erou“ în lumea televiziunii. Rolul său a schimbat pentru totdeauna viziunea producătorilor în ceea ce priveşte personajele principale din seriale.

„Clanul Soprano“ a transformat total percepţia asupra filmelor cu mafioţi. Dacă în „Naşul“, mafia respecta un anumit cod de onoare, atunci în suburbia New Jersey-ului, capul familiei acţionează pripit, fără a respecta nicio regulă. În timp ce la Hollywood se poartă băieţii frumoşi, chiar şi atunci când joacă roluri negative, televiziunea a început să se concentreze pe actori anti-eroi precum Peter Dinklage, piticul din „Game of Thrones“.

Televiziunile caută personaje care să atragă telespectatorii şi care să-i facă să revină în faţa televizorului seară de seară pentru a urmări un nou episod. „Acum, actorii care interpretează roluri excentrice sunt consideraţi adevăratele vedete ale showurilor, în timp ce termenul de «actor principal» a devenit unul peiorativ“, confirmă Sarah Bunting, editor al site-ului previously.tv.

Nu numai că în ziua de azi actorii principali în seriale sunt neconvenţionali, dar aşa sunt şi personajele pe care le interpretează. La început, serialele aveau întotdeauna în centru un personaj pozitiv, interpretat de un actor arătos, dar odată cu Tony Soprano, lucrurile s-au schimbat considerabil. Tony nu era interesat de absolvirea păcatelor şi, în ciuda şedinţelor regulate cu psihologul Melfi, starea sa mai mult se înrăutăţea.

Au mai existat personaje cu traiectorii asemănătoare în seriale. Walter White (interpretat de Bryan Cranston) din „Breaking Bad“ a suferit o transformare incredibilă pe parcursul celor patru sezoane şi jumătate, de la un profesor de chimie manierat, diagnosticat cu cancer la plămân, la un adevărat „lord“ al drogurilor, care nu se dă în lături de la crime pentru a-şi asigura dominaţia pe piaţa americană a stupefiantelor.

Fenomenul care a revoluţionat serialele televizate

Deşi în ceea ce priveşte rolurile masculine, nu se mai poartă ca personajul central să fie arătos,şi asta datorită aportului şi influenţei pe care a avut-o Tony Soprano, personajul lui Gandolfini, în ceea ce priveşte rolurile feminine, lucrurile au rămas la fel.

Chiar dacă şi rolurile feminine au multă profunzime şi dezvăluie de multe ori personaje foarte complexe, acestea sunt în continuare interpretate de femei frumoase (cel mai elocvent exemplu poate fi distribuţia feminină din „Game of Thrones“).

„Ar fi drăguţ să vedem pe cineva pe micile ecrane care să semene mai mult cu majoritatea femeilor, cineva care să nu apară cu machiajul făcut perfect la ora 5.30 dimineaţa la scena crimei. Dar la televiziunile americane toată lumea are 23 de ani şi vin direct de la clasa de pilates, la secţie“, este de acord şi Sarah Bunting.

Gandolfini a fost scos dintr-un oarecare anonimat cu acest rol, pe care actorul l-a adus la un alt nivel. Datorită lui, genul acesta de roluri e din ce în ce mai preţuite, chiar şi de actorii marilor ecrane. Ceea ce odată era revoluţionar, acum a ajuns ceva obişnuit, şi chiar dacă influenţa sa poate fi văzută peste tot, nimeni nu va mai fi la fel ca Tony Soprano.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite