Celebrităţi

articolul anterior articolul urmator

Lucian Mândruţă vrea să redevină român ortodox

21
12 Nov 2015 17:55:12
Eugen Tănăsescu

Într-un recent mesaj public, Lucian Mândruţă a declarat că s-ar declara „din nou, cu toată inima, român ortodox“. Doar că are câteva condiţii. Pe care am încercat să le discutăm, în direct, la radio.

Mulţi ar spune că a intra un preot în dialog cu Lucian Mândruţă e inutil. Sau sinucidere morală. Pentru că, ar zice ei, este un duşman al Bisericii, un om care jigneşte credinţa altora etc.

Contrar acestei opinii aduc o pildă hristică, ce ne spune că „nu cei sănătoşi au nevoie de doctor, ci cei bolnavi”. Deşi, de multe ori, bolnavul nu ştie (sau nu vrea să ştie) că este bolnav. Dar asta nu e treaba doctorului, ci e alegerea „pacientului”.

În fond, multe din opiniile celor ce par împotriva religiei se formează din întrebări care n-au primit încă un răspuns potrivit. La asta ar fi bine să medităm, noi, cei ce suntem păstori de suflete, trimişi să oferim răspunsuri mântuitoare. 

Aşa că, încercând să urmez lui Hristos care merge să stea la masă cu „cei păcătoşi”, am răspuns la invitaţia lui Lucian Mândruţă. Şi o voi face oricând, în măsura în care pot avea răspunsuri.

A fost un dialog intens, cu foarte multe întrebări rostite, probabil cu şi mai multe nerostite. Asta e slăbiciunea presei: presiunea timpului. Marile convertiri nu se fac cu ceasul în mână. Însă măcar se poate începe un dialog. Şi nu numai. . .

Am reuşit o performanţă. Să ne punem de acord că e nevoie de dialog, nu de luptă. Cel puţin mie aşa mi s-a părut. Ce şi cum aflaţi din înregistrarea emisiunii. Vouă cum vi se pare? L-am ajutat?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Paun Al
12.11.2015, 19:26:35

O discutie in care fiecare a vrut sa fie interesant , fara sa dezbata probleme de fond . S-au discutat mai ales ...banii si necesitatea lor pentru “slujitorii Domnului “ “Biserica ca institutie “... si “slujitorii “ avand “facturi de platit “. “Slujitorii Domnului “...platiti prin Cezar , din taxele noastre … sau din “donatiile “ enoriasilor si potentatilor vremii. Manipularea ca nu este problema ...morala a bisericii , cum s-au castigat acei bani... de potentatii ce "doneaza 'tine de” morala crestina “? Odata ajunsi la cler...”s-au sfintit”? Ca si alta manipualre ca daca dai bani "bisericii ' adica clerului Dumnezeu vede si apreciaza ... La ce este buna concret biserica ? Ce cu ce se ocupa de fapt biserica si angajatii ei ? Ce probleme rezolva si cu ce rezultate vizibile , masurabile …? Cat ne costa “serviciile religioase “... ? Pentru ca daca tot dam un ban ...macar sa ni se explice care sunt “roadele “ acestui efort dacut de cetateni . Ce am vazut zilele astea, este ca in loc sa vedem smerenie si recunostinta fata de cei ce-i sustin finaciar ...fata de romani .. am vazut aroganta , predici , sentinte …. Similar stapanului care crede ca sluga a devenit obraznica , pune intrebari, cere socoteala ... ""Nu învățați dumneavoastră Biserica ce rol are ea. Învățați mai bine ce-i credința ortodoxă. (...) Să vină lumea la biserică, nu la club. " ne-a tras de urechi Preafericitul . Unde este dragostea si “cinstirea “clerului pentru Dumnezeu , pentru Hristos … daca o fac pe bani , daca castiga bani, aduna averi din asta , “propovaduind " cea ce au primit “fara plata “ “în dar aţi luat, în dar să daţi."( Matei 10)

+4 (16 voturi)
Utilizator Adevărul
12.11.2015, 19:31:53

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
12.11.2015, 19:59:02

Comentariu considerat abuziv.

miron miron
12.11.2015, 20:14:45

Biserica Ortodoxa Romana are o linie, daca te abati de la ea te considera dusman. De fapt aceasta dusmanie fata de alte confesiuni, liberi cugetatori sau cei care au alte parari, considerandu-i rataciti, ii fac mult rau, se vede asta si din scaderea in sondaje in ultimul timp. Poate o intoarcere la toleranta, la intelegere si o reformare la timpul de azi, i-ar da locul pe care l-a avut sute de ani, intodeauna in biserica romanul a gasit o alinare...

+10 (14 voturi)
paradoxal
12.11.2015, 20:23:47

Adevarul este ca nici o religie nu detine adevarul. Adevarul nu este un produs,nu este o ideologie,si nici un tipar/mental tiparit in ,caracterele,de litere a fiecarei tipografii religioase in parte.Nu are fatete si si nicicum o marca/exclusiva a unei religii sau alte. Tocmai ca nimeni nu a ajuns sa cunoasca adevarul.Tocmai din aceasta cauza religiile exista. Din discutia cu Mindruta nu reiese decit ironie si tact.Numai domnul Tanasescu nu a priceput acest lucru.El ,insa,,o tine tot pe a lui ,dreapta/indoctrinare. de convingere a altor oameni .Evident mai slabi de minte si de inger decit el.Uns cu duh sfint;))

0 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările