Celebrităţi

articolul anterior articolul urmator

M. Badea vs. M. Guran: când cetăţeanul o ia pe maidan

63
6 Mar 2017 15:51:17
Florin Ghioca
Moise Guran a fost pârât procurorilor printr-o sesizare trimisă de Mircea Badea
Moise Guran a fost pârât procurorilor printr-o sesizare trimisă de Mircea Badea

Aplicaţia Biziday îi ocupă mai tot timpul lui Moise Guran, mai ales în ultima vreme, de când aceasta a trimis accidental o alertă de cutremur cu magnitudinea 10 pe scara Richter. De cealaltă parte, pentru că „trăieşte în România şi asta îi ocupă tot timpul”, cetăţeanul Badea Mircea a făcut o plângere penală fostului coleg, acuzându-l că este un „pericol pentru ordinea publică”.

În orice ţară care se pretinde democratică, oricine poate să depună o plângere împotriva oricui, iar organele să îşi facă treaba, la fel şi Justiţia. Doar că în cazul de faţă, a-l acuza pe Moise Guran că a răspândit informaţii false e ca şi cum ai spune că Badea este un mincinos, doar pentru că o burtieră a Antenei 3 a titrat o tâmpenie. Şi bănuiesc că ştim cu toţii că nu de-asta este.

Am impresia că această plângere penală nu este altceva decât dorinţa de atenţie a lui Badea, care îşi vede ratingurile tot mai mici, iar emisiunea tot mai plictisitoare şi mai inutilă (nu că până acum ar fi avut vreo utilitate publică). Pentru că e vizibil de la o poştă că această plângere, făcută „pe modelul Ghiţă versus SOV”, nu este altceva decât o modalitate de a se asocia ca imagine, fie şi prin alăturare, la fel ca în colajul de mai sus, cu personajul cel mai controversat şi mai discutat din media românească în ultimele zile.

Pentru că, fără voia lui, Moise Guran a ajuns ţinta tuturor celor care chiar au crezut că vine un cataclism de 10 grade Richter în România, ca şi când grinda din mesaj ar mai fi contat în vreun fel. Ca o paranteză, un asemenea mesaj este ori opera unui hacker, ori gafa unui angajat Biziday, pentru că ea nu apare ca o eroare pur tehnică (întrucât este un mesaj conceput şi lansat) fiind mai degrabă un act premeditat. De care însă nu cred că se face direct responsabil Moise Guran. Cel puţin nu penal, aşa cum ar putea să insinueze fostul său coleg, Badea Mircea.

Acesta din urmă este un recidivist, dacă ne gândim că de fiecare dată a profitat de asemenea scandaluri mediatizate pentru a fura şi el o feliuţă de faimă, alăturându-se „vocii mulţimii” şi implicit celor arătaţi cu degetul. Şi o dovedeşte prin faptul că deşi nu a fost afectat personal de aplicaţia lui Guran, pe care a declarat public că nu o avea instalată, totuşi s-a simţit el cumva dator să îi dea jurnalistului cu tifla.

Ne amintim, desigur, ca un exemplu recent, „scandalul radiaţiilor” în care a fost implicat Cătălin Tolontan, precum şi cel al substanţelor mai mult sau mai puţin diluate din spitale. Şi atunci, ca şi acum, citizen Badea a ţinut să înfiereze proletar erorile colegului său, neezitând, desigur, să arunce potop de ironii şi glumiţe la adresa acestuia, în acelaşi context ţinându-i isonul, mai scremut şi mai stângaci într-ale umorului, colegul de platou Gâdea.

Revenind însă la Moise Guran şi aplicaţia apocaliptică, am citit şi plângerea trimisă de „Myrcea” Badea, pe modelul „Seby”. Dincolo de formularea precară şi deficitară („A apărut astfel un sentiment de panică teribilă la foarte multi cetăţeni”), am remarcat prezenţa clişeelor verbale ale prezentatorului de pamflete („îşi asumă asta, cu subiect şi predicat”), precum şi noile sale obsesii din era post-Băsescu („aceştia sunt oameni obişnuiţi să #reziste şi nu se sperie uşor). 

Cum spuneam mai sus, pârâtul este legal şi permis în România. Sper că nu şi încurajat. Probabil că „Myrcea” s-a obişnuit cu asta din copilărie. Însă a o face doar de dragul ratingului şi a amuzamentului personal (nu l-am văzut nicio clipă îngrijorat cu adevărat, aşa cum or fi fost probabil unii dintre cei care au crezut că la 10 grade mai scapi sub grindă) mi se pare cel puţin un gest de maidan. Mai ales în contextul în care cei care îl urmăresc în fiecare cu sfinţenie pe Badea şi nici măcar nu ştiu ce-i ăla „pamflet” (o scuză pentru inepţii şi bufonerii în cazul de faţă) ar putea la fel de bine să se considere victime ale răspândirii, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false, lucru de care abundă „gura presei” lui Badea.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

63 Comentarii

unul
6.03.2017, 16:17:09

Mircea Badea nu e prea dus la Biserica. Din cauza asta isi punea mintea cu toti proeuropenii. Proeuropeanul trebuie lasat in nimicnicia lui. Dar este adevarat trebuie desconspirat public. Ceea ce din nenorocire in societatea romaneasca nu prea se inghesuie nimeni. Mircea Badea a inceput sa-si puna mintea cu Moise Guran. Nu era inicat sa faca asta mai ales ca domnul Guran are si momente de luciditate nu e tottimpul proeuropean. Acuma cu protestele huliganice de strada s-a dat in stamba mai tare. In fine, deci ideea e ca proeuropeanul este extrem de limitat la nivel de neuroni. Sau cel care are totusi oarecare inteligenta este extrem de marsav. Din cauza asta Mircea Badea a vrut sa le exemplifice practic ca toata propaganda proeuropeana se refera in primul rand la huliganii protestatari. Ceea ce chiar si domnul Guran a reusit prin nu stiu ce miracol sa demonstreze emitand mesaje de panicare a populatiei. Desigur ca proeuropenii o sa pretinda ca aceste ilegalitati venite de la proeuropeni sunt cu titlul de glume, si doar ce face PSD e penal chiar daca ordonanta e perfect legala. A pretinde ca ilegalitate lui Guran e o gluma e ca si cum ai zice ca proeuropeanul poate merge beat manga cu masina pe strada pentru ca singurii penali sunt doar PSD. OK E clar o dezumanizare de tip proeuropean, dar in general cu astfel de huligani nu trebuie sa ne punem mintea. Noi ca si cetateni, dar autoritatile da, nu trebuia Mircea Badea sa faca sesizare ca domnul Guran e in stare avansata de proeuropenism, autoritatile trebuiau sa se sesizeze imediat.

-22 (30 voturi)
unul
6.03.2017, 16:23:14

In primul rand ca proeuropeanul nu va intelege nimic oricat i-ai demonstra practic pe propria piele. Isi inchipuie Mircea Badea ca acuma domnul Guran o sa-si schimbe proeuropenismul? Nicivorba, probabil va veni si va zice: Bai, mesajele pe care le-am trimis sunt din cauza ordonantei PSD. Sa vina DNA sa-i ridice pe toti pe toti PSD, ciuma Rosieeee ! Na ! Uite care e rezultatul !

-10 (18 voturi)
7772
6.03.2017, 16:36:34

se numeste caterinca

-4 (4 voturi)
unul
6.03.2017, 16:55:27

Mircea Badea e nemultumit de ce la caterinca proeuropenilor sunt unii care ajung in puscarie care sunt ceilalti decat proeuropenii. Si de aia ii zice la acest fenomen politie politica

-8 (12 voturi)
savu cristian
6.03.2017, 17:09:57

Subiect gratuit. 1-cine are aplicatia Biziday sau citeste ce scrie Moise Guran nu e nici telespectator antena 3 nici vre-un idiot fara creier asa ca nu vad cum ar intra in panica cineva la o stire despre cutremur de 10 grade,cand 10 grade este ceva nemaivazut. Daca chiar s-a intamplat atunci am mari indoieli privind discernamantul acelor care au intrat in panica. 2-daca cineva vroia o farsa cu adevarat morbida scria despre un cutrenur de 7,2 grade eventual si atunci panica era cat casa asa ca suspectez ca este opera unui hacker poate chiar din curtea antenei 3. Cat il priveste pe Badea cred ca narcisimul si ticalosia il caracterizeazacu toate astea ,in ultima vreme am mari indoieli privind sanatatea lui mintala .

+6 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (63)

Modifică Setările