Celebrităţi

articolul anterior articolul urmator

MAE reacţionează în cazul nunţii ratate de la Dubai şi anunţă măsuri referitoare la platforma electronică de comunicare cu consulatele

0
26 Nov 2020 18:45:07
Autor: George-Andrei Cristescu
Raluca Mureşan FOTO Facebook
Raluca Mureşan FOTO Facebook

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că a dispus reanalizarea şi modificarea textelor generate automat de platforma www.e-consulat.ro pentru evitarea mesajelor neclare care pot induce în eroare solicitantul. Reacţia vine după ce vloggerul de travel Raluca Mureşan a povestit că nu s-a putut căsători la Consulatul General al României din Dubai, deşi depusese online actele necesare.

Într-un comunicat remis "Adevărul", Ministerul Afacerilor Externe (MAE) face următoarele precizări:

"Ca urmare a mesajelor publicate pe social media cu privire la acest incident, conducerea MAE a dispus verificarea de urgenţă a comportamentului funcţionarului consular în cazul semnalat şi a modului în care a fost gestionat dialogul cu cetăţenii români care s-au prezentat la consulat.

MAE regretă pe deplin situaţia creată şi consecinţele neplăcute pentru persoanele implicate", se arată în comunicat. 

De asemenea, MAE anunţă că este în curs „un demers amplu de evaluare pentru identificarea serviciilor consulare care ar putea fi efectuate exclusiv online”, fără prezentarea solicitantului la sediul misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare, cu luarea în considerare inclusiv a modificărilor legislative necesare în acest scop.

"Totodată, conducerea MAE a dispus reanalizarea şi modificarea textelor generate automat de platforma www.e-consulat.ro pentru evitarea mesajelor neclare care pot induce solicitantul în eroare", se mai arată în comunicat. 

Precizări despre cazul Ralucăi Mureşan, care a vrut să se căsătorească la Dubai 

În ce priveşte situaţia specifică semnalată, MAE precizează că, în data de 3 noiembrie, persoanele în cauză au formulat o cerere online pentru o programare în vederea depunerii documentelor necesare încheierii unei căsătorii. Ministerul de Externe adaugă însă că, potrivit normelor de aplicare a Legii nr. 119/1996, înainte de oficierea căsătoriei, „dosarul complet trebuie depus personal la sediul misiunii diplomatice, se semnează declaraţiile în faţa consulului şi se efectuează programarea pentru oficierea căsătoriei”, care poate avea loc, conform legii, numai după 10 zile de la data depunerii documentelor.

„MAE precizează că, potrivit art. 42 alin. (1) lit. c din normele de aplicare a Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru oficierea căsătoriei este necesară prezentarea unui certificat medical privind starea sănătăţii, întocmit pe formular-tip, care trebuie să poarte numărul de înregistrare, data certă, sigiliul/ ştampila unităţii sanitare, semnătura şi parafa medicului. Acest certificat medical este valabil 14 zile de la data emiterii şi trebuie să cuprindă menţiunea expresă că persoana se poate sau nu se poate căsători. Certificatele medicale emise de instituţii medicale în străinătate pentru uzul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României trebuie să conţină toate rubricile şi să fie însoţite de traducerea în limba română legalizată, cu apostilă sau supralegalizare, după caz”, se mai arată în comunicat.

Conform MAE, în sensul evitării unor costuri suplimentare legate de traducerea actelor, certificatele medicale supralegalizate de către autorităţile emirateze competente pot fi prezentate Consulatului General al României la Dubai în limba engleză.

MAE precizează că aceste informaţii se regăsesc pe platforma www.econsulat.ro, meniul „Acte de stare civilă”, sub-meniul „Înregistrarea (oficierea) căsătoriei” la misiunea diplomatică/oficiul consular, iar toate informaţiile necesare prestării acestui serviciu consular sunt publicate şi pe site-ul Consulatului General al României la Dubai - http://dubai.mae.ro/node/855. 

Citeşte mai mult:

Cum i-a stricat statul român ziua nunţii unei bloggeriţe care a vrut să se căsătorească în Dubai: A fost oribil. Atâtanepăsare, indolenţă, incompetenţă 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările