Celebrităţi

articolul anterior articolul urmator

Michael Jackson putea fi salvat

0
13 Oct 2011 15:22:54
Autor: adevarul
Michael Jackson
Michael Jackson

Michael Jackson ar fi putut fi salvat dacă i s-ar fi acordat îngrijirile corespunzătoare, a spus, miercuri, un cardiolog la procesul lui Conrad Murray, doctorul personal al starului.

Avocaţii lui Murray au anunţat, miercuri, că nu vor mai pleda susţinând că Michael Jackson şi-a administrat oral propofol, în absenţa doctorului, în condiţiile în care procurorul David Walgren a citat un studiu recent care arată că, administrat astfel, propofolul are „efecte insignifiante" potrivit Mediafax.

„Michael Jackson nu a băut propofol şi, chiar dacă ar fi făcut-o, acest lucru nu l-ar fi omorât", a spus Walgren în faţa Curţii Superioare din Los Angeles, unde se desfăşoară procesul doctorului Conrad Murray.
Murray a recunoscut de la început în interogatoriile de la poliţie că i-a administrat intravenos propofol lui Jackson în dimineaţa morţii acestuia - 25 iunie 2009 -, acesta fiind metoda standard de administrare a anestezicului. Rezultatele autopsiei au arătat că moartea „regelui muzicii pop" a fost cauzată de „o intoxicaţie gravă" cu propofol.
Teza ingerării propofolului a fost abandonată

Avocaţii doctorului au susţinut iniţial că Jackson şi-ar fi provocat singur moartea, ingerând o doză suplimentară de propofol, când Murray nu era cu el în cameră.
Michael Flanagan, unul dintre avocaţii apărării, nu s-a opus citării studiului susmenţionat, anunţând că teza ingerării propofolului a fost abandonată.
Se pare că apărarea se îndreaptă acum către o nouă teză, potrivit căreia starul ar fi luat, în absenţa doctorului, pilule de lorazepam - un sedativ care a fost, de asemenea, găsit în corpul cântăreţului şi care, potrivit autopsiei, a contribuit la deces, fără a fi cauza principală.

Procesul a mai inclus, miercuri, depoziţiile a doi medici, care l-au incriminat pe Murray.

„Neglijenţă gravă" din partea lui Murray

Pe baza declaraţiilor date de Murray poliţiei, cardiologul Alon Steinberg a susţinut că „Michael Jackson ar fi putut fi salvat", dacă doctorul său nu ar fi dat dovadă de „neglijenţă gravă". Steinberg a amintit declaraţiile lui Murray, potrivit cărora acesta ar fi ieşit din camera în care se afla Jackson, sedat cu propofol, timp de „două minute", să meargă la toaletă, iar la întoarcere cântăreţul nu mai respira.

Însă cântăreţul „avea în continuare tensiune, puls, ritm cardiac", a spus Steinberg. Cu îngrijirile corespunzătoare „ar fi putut fi în mod sigur salvat în acel moment", a declarat el în continuare.
Auzind aceste cuvinte, membrii familiei Jackson prezenţi miercuri în sala de judecată - părinţii cântăreţului, Katherine şi Joe, fratele său Randy şi sora lui, Rebbie - s-au uitat unii la alţii şi au aprobat cele spuse.
Potrivit lui Steinberg, Murray a făcut greşeală după greşeală, cea mai evidentă fiind aceea că nu a sunat imediat la serviciul de urgenţe.
„Când l-a văzut pe Michael Jackson în starea aceea, ar fi trebuit să îşi spună: «Nu am echipamentul, nu am medicamentele, nu am personalul necesare» şi să sune imediat la 911. În schimb, el l-a sunat pe asistentul cântăreţului", a remarcat cardiologul.

„De neconceput"
El a mai spus că faptul că l-a lăsat pe Michael singur în timp ce era sub efectul propofolului echivalează cu „a lăsa un bebeluş să doarmă pe masa din bucătărie".
Şi doctorul Nader Kamangar, specializat în medicina pulmonară şi medicina somnului, a susţinut spusele cardiologului, catalogând drept „de neconceput" folosirea propofolului în afara unui spital unde pacientul să fie supravegheat îndeaproape.
Kamangar a denunţat „lipsa de etică" a lui Murray, care a tratat insomnia cântăreţului cu propofol, fără a încerca mai întâi să afle şi eventual să trateze cauzele acestei insomnii.
„Se pare că pacientul era dependent de medicamente" şi utilizarea propofolului într-un astfel de caz este „dincolo de orice standard de îngrijire", a spus el.
Ipoteză: Murray a greşit dozarea

Medicul legist care a efectuat autopsia lui Michael Jackson a declarat, marţi, că starul era prea slăbit ca să-şi fi administrat singur propofol - substanţa anestezică ce i-a provocat moartea. Christopher Rogers a spus că, pentru a-şi administra o doză, Michael Jackson ar fi trebuit să se ridice - el fiind deja sub influenţa propofolului -, să fie capabil să şi-l administreze, să-şi fi făcut efectul propofolul şi să i se oprească respiraţia, toate acestea în 10 minute. Ipoteza pare „puţin probabilă", iar mai probabilă este ideea că Murray a greşit dozarea anestezicului, mai ales că în cameră nu exista niciun aparat de măsurat, potrivit legistului.

În cazul în care va fi condamnat, medicul Conrad Murray, acuzat de ucidere involuntară, riscă o pedeapsă de până la patru ani de închisoare şi pierderea dreptului de a practica medicina. În prezent, doctorul în vârstă de 58 de ani este eliberat pe cauţiune, după ce a fost pus sub acuzare în februarie 2010.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările