Rata sinuciderilor din SUA a crescut semificativ după moartea actorului Robin Williams, potrivit unui studiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rata sinuciderilor din Statele Unite ale Americii a crescut cu aproape 10% după moartea lui Robin Williams şi a înregistrat creşteri şi mai mari în rândul bărbaţilor şi al persoanelor care şi-au încheiat vieţile într-un mod similar cu actorul, prin sufocare, potrivit unui studiu care a fost publicat miercuri, scrie Reuters.

Studiul, publicat în revista ştiinţifică PLOS One, arată că, din august până în decembrie 2014, au fost întregistrate aproximativ 18.690 de cazuri de sinucidere, depăşind cu 9,85% numărul estimat pentru această perioadă de cinci luni.

Robin Williams s-a sinucis în august 2014, la vârsta de 63 de ani. Autorităţile au transmis atunci că actorul a murit sufocat, după ce s-a spânzurat în locuinţa lui din nordul Californiei. În urma autopsiei s-a constatat că Williams suferea de demenţă cu corpi Lewy, care cauzează un declin progresiv al abilităţilor mentale.

Rata sinuciderilor în urma morţii lui Robin Williams a crescut cu 12,9% în rândul bărbaţilor cu vârste cuprinse între 30 şi 44 de ani, iar numărul deceselor prin sufocare a crescut cu 32%.

Deşi studiul nu a putut demonstra o legătură clară între moartea actorului şi creşterea ratei sinuciderilor, autorii acestuia susţin că pare să existe o conexiune. Acoperirea mediatică intensă a sinuciderii lui Robin Williams „le-ar fi putut oferi imboldul necesar unor persoane care prezentau un risc ridicat de sinucidere“ să treacă de la gândurile de suicid la tentativă.

Anterior, cazurile de suicid în rândul celebrităţilor au mai fost puse în legătură cu creşterea ratei sinuciderilor la nivelul populaţiei largi. Însă, potrivit studiului, sinuciderea lui Robin Williams a fost prezentată în detaliu, cazul fiind amplificat prin intermediul reţelelor de socializare. 

Potrivit studiului, prin comparaţie, sinuciderea lui Kurt Cobain, solistul trupei Nirvana, din 1994, a avut un impact minim asupra ratei sinuciderilor din oraşul Seattle, unde a decedat artistul, în parte datorită unei mediatizări mai slabe a cazului.

Studiul a fost realizat cu ajutorul unor date furnizate de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite