Tinereţea eternă, obsesia Hollywoodului transformată într-o industrie de 88 de miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinereţea fără bătrâneţe nu mai e de mult doar un vis, ci a devenit ţelul personal al vedetelor de la Hollywood. Şi pentru că imaginea vinde mai bine decât orice, în încercarea a opri timpul, starurile se supun unor tratamente şi proceede ce par desprinse din filmele SF. „Goana mea după nemurire aproape că m-a omorât“, scrie un jurnalist american, care a realizat un reportaj în cele mai moderne clinici ce promit chiar şi viaţa fără de moarte.

Longevitate este cuvântul de ordine la Hollywood, de câţiva ani. Nu anti-îmbătrânire. Oamenii nu se mai mulţumesc doar să arate tineri – medicina a evoluat, iar operaţiile estetice pot asigura acest aspect. Joan Rivers, spre exemplu, a avut peste 700 de intervenţii estetice.

Însă oamenii vor să se simtă tineri şi să trăiască mai mult. Iar pentru asta sunt dispuşi să facă aproape orice: de la tratamente într-o capsulă ce simulează condiţiile unei altitudini ridicate, până la tratamente ce presupun îngheţarea.

Obsesia Hollywoodului a condus la o explozie de clinici – unele dintre ele dubioase – care promit tratamente-minune contra unor sume exorbitante. Dar Hollywoodul este dispus să plătească: sau fizic. Pentru că multe dintre tratamentele de rejuvenare presupun adevărate traume fizice, după cum notează jurnalistul Seth Abramovitch, de la „The Hollywood Reporter“.

image

„Împinse la extrem, aceste tehnici ar putea, pe viitor, să revoluţioneze medicina«regenerativ㻓 şi chiar să oprească moartea, susţine biologul Aubrey de Grey.

Cât costă tinereţea eternă

„Nici măcar nu mai e o ipoteză, acest lucru devine din ce în ce mai evident. Corpul uman e o maşină. Ca orice altă maşină, poate fi reparat şi făcut să funcţioneze dacă înlocuieşti diverse componente. Nu e nimic SF“, spune acesta.

Acest „optimism“ dublat de o inteligentă strategie de marketing face ca promisiunea vieţii fără de moarte să se transforme într-o industrie de 88 de miliarde de dolari, notează jurnalistul de la „The Hollywood Reporter“, care s-a supus el însuşi unor tratatmente de acest gen.

„Am stat gol puşcă într-o capsulă în formă de ou, am suportat temperaturi sub limita îngheţului şi am alergat pe o bandă până am leşinat. Goana mea după nemurire aproape că m-a omorât“, scrie jurnalistul.

În capsula ce simulează o altitudine ridicată – un dispozitiv promovat de tenismenul Novak Djokovic – jurnalistul a fost supus unor condiţii similare dintr-un avion care zboară când foarte sus, când jos. Aceste oscilaţii au efectul unui antrenament intens şi lucrează asupra musculaturii fără ca tu să mişti... un muşchi.

Ziaristul a ajuns la acest centru medical din întâmplare, după ce a trecut mai întâi pe la o clinică de oferă diverse tratamente hormonale. Clinica e proprietatea unui fost culturist fără nicio pregătire medicală, după cum menţionează Abramovitch. „Ai un nivel scăzut dintr-un hormon, probleme cu tiroida sau adrenalina? Pentru fiecare dintre ele există un gel, o cremă, un ser sau un cocktail cu hormoni“, este crezul celor de aici. Unii dintre pacienţii fideli sunt Sylvester Stallone (care a fost depistat într-un aeroport încercând să strecoare 48 de doze de cocktail hormonal) şi actriţa Suzanne Somers.

image

Sylvester Stallone, adeptul tratamentelor pe bază de hormoni FOTO AFP

Evident, acestea sunt doar câteva dintre procedurile folosite în nenumăratele clinici din California, deşi toate promit aceleaşi rezultate. Sunt însă şi vedete care mizează pe tratamente tradiţionale, iar medicina ayurvedică câştigă tot mai mulţi adepţi (Jim Carrey şi Paula Abdul sunt doar doi dintre ei). Însă chiar şi cele mai simple reguli – precum eliminarea alcoolului, a cofeinei şi a cărnii sau trezitul la răsărit ar putea fi adevărate suplicii pentru un star cu o viaţă dezordonată.

Şi pentru că moarte încă este o constantă a vieţii, unii speră în găsirea unor soluţii viitoare. Mai ales cei care îşi permit . Este cazul lui Hal Finney (beneficiarul primei tranzacţii cu Bitcoin din lume), care a murit recent şi al cărui trup a fost criogenat. Acest procedeu costă aproximativ 200.000 de dolari şi constă în îndepărtarea lichidelor din organism şi înlocuirea lor cu o serie de substanţe chimice numite M-22, menite să fie cât mai puţin toxice pentru ţesuturi şi să prevină formarea cristalelor de gheaţă rezultate din congelare.

image

Corpul lui Finney a fost introdus într-o capsulă de aluminiu, în interiorul unui rezervor umplut cu azot lichid. El va rămâne aşa până când vor fi descoperi tratamentele unor boli ca scleroza laterală amiotrofică (care a generat fenomenul ice bucket challenge), boală din cauza căreia a murit Finney.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite