Tudor Chirilă, despre problemele din şcoala românească şi cum îi afectează pe copii: „Societăţile nu sunt schimbate de elite“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudor Chirilă FOTO Facebook
Tudor Chirilă FOTO Facebook

Actorul şi cântăreţul Tudor Chirilă a acordat un interviu pentru Ştirile Pro TV în care a vorbit despre problemele sistemului de învăţământ românesc, cum îi afectează ele pe tineri şi a explicat ce ar schimba dacă ar fi ministru al Educaţiei.

În cadrul unui interviu acordat în cadrul Ştirilor Pro TV, Tudor Chirilă a expus problemele pe care crede că le întâmpină sistemul de învăţământ din România. 

„Sistemul nostru de învăţământ niciodată nu ne-a stimulat pasiunea de a învăţa. (..) Sistemul de învăţământ este oglinda felului în care ne creştem copiii. Nu e normal ca profesorul să fie oglinda aşteptărilor părinţilor? Ori dacă noi ştim că în România peste 60-70% din părinţi consideră că bătaia nu e mare lucru, atunci înseamnă că aşteptările de la sistem sunt ale unui profesor autoritar. (...) Şcoala ar trebui să fie mai atentă... Să pui elevul în centru este o chestie mişto, dar hai să o şi aplicăm. Ar trebui ca familia şi profesorii să fie atenţi la nevoile copiilor. Eu de ce mi-aduc aminte din liceu de doi profesori? Păi dacă restul mă făceau ratat, foarte mulţi profesori nu-mi dădeau nicio şansă. Când nu dai nicio şansă unui copil ce te aştepţi? 1. Ca acel copil să crească complexat. 2. Frustrat şi 3. Să se depărteze de toată forma de educaţie pe care o propui“, a declarat Tudor Chirilă. 

Artistul este de părere că „educaţia este singura formă de a salva un popor“ şi că „societăţile nu sunt schimbate de elite, ci de persoanele «average»“ şi tocmai aici eşuează învăţământul, crede el, pentru că ignoră acest segment, dând exemplul Brexit-ului. 

„Sistemul românesc a fost întotdeauna un sistem centrat pe elite, adică dacă erai bun şi profesorii începeau să fie OK cu tine. În momentul de faţă cred că trebuie pusă amprenta şi pus accentul foarte puternic pe identificarea problemei - noi avem o problemă cu media, cu media copilului, cu mediocritatea. Uită-te ce se întâmplă cu Brexit. Oamenii ăia au votat în necunoştinţă de cauză. Când s-a întâmplat ca «average»-ul britanic să se tâmpească în aşa hal încât să-şi bage ţara în toate problemele? (...) Elitele îşi vor găsi drumul întotdeauna. Tu trebuie să ajuţi şi copilul care îşi găseşte drumul mai greu, să ajungă la un nivel de cunoştinţe în care el 1. să fie independent 2. să poată să aibă grijă de celălalt. 3. să poată să se raporteze la societate participativ“.

Întrebat ce ar schimba la şcoala românească, Tudor Chirilă a dat exemplu modelul de învăţământ finlandez, care se ghidează după principiul „înlocuieşte ambiţia cu pasiunea“. Cât despre prima măsură pe care ar lua-o dacă ar fi ministru al Educaţiei, actorul a mărturisit că există un instrument al Comisiei Europene care îţi permite să auditezi pe bani europeni şi locali sistemul de învăţământ, aşadar ar cere consultare externă pentru a identifica problemele cu exactitate şi pentru a găsi problemele reale. 

Vedete



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite