Celebrităţi

articolul anterior articolul urmator

Uber vs. taximetriştii tradiţionali, în viziunea lui Mîndruţă: diferenţa e că unii sunt verificaţi şi ceruţi de societate, ceilalţi respinşi

5
21 Mar 2019 19:19:03
Autor: Alexandra Constanda
Lucian Mîndruţă
Lucian Mîndruţă

Jurnalistul Lucian Mîndruţă face apel la premierul Viorica Dăncilă să mai cugete privind o eventuală blocare a serviciilor de transport Uber şi Taxify, atrăgând atenţia că ar fi o decizie managerială greşită.

Într-o scrisoare deschisă adresată prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, Lucian Mîndruţă se poziţionează de partea companiile de car-sharing Uber şi Taxify şi îi cere premierului să renunţe la modificările la Legea taximetriei prin care Guvernul ar putea duce la limitarea sau dispariţia acestor servicii alternative de transport. 
 
Jurnalistul îşi motivează gestul prin faptul că o astfel de decizie le-ar putea afecta viaţa copiilor lui, care folosesc serviciile Uber din motive de siguranţă şi predictibilitate. 
 
„1. Şoferii sunt selectaţi de un privat care are tot interesul să nu-şi facă brandul global de râs. 2. Ştim tot timpul unde se află şi cu cine. Ştim că acea persoană are un trecut cât de cât verificat, tot de acelaşi privat. 3. Ştim că nu sunt expuşi unui mediu toxic: fum în maşină, înjurături sau idei tâmpite sau vulgare (da, nu vă închipuiţi câte poţi auzi de la taximetrişti, chiar şi când eşti cu un minor în maşină). E alegerea noastră să ne expunem riscului ca ITP-ul să fie făcut o dată pe an, nu la şase luni, sau mai ştiu eu când. Şi ca şoferul să nu aibă atestat. În fond, nici eu nu am şi merg cu copiii mei în maşină! De asemenea, e alegerea noastră să plătim cu cardul şi să fiscalizăm la vedere această relaţie. Suntem buni cetăţeni“, a scris Lucian Mîndruţă. 
 
Jurnalistul a continuat prin a sublinia că odată cu protestele taximetriştilor din ultimele zi a descoperit „ce forţă au aceste grupări de interese. Dacă vor, în două ore paralizează Bucureştiul, nu?“.
 
De asemenea, Mîndruţă precizează că înţelege ezitările premierului în faţa cererilor taximetriştilor, pe care el le consideră însă anticoncurenţiale. Jurnalistul continuă prin a-i aminti Vioricăi Dăncilă că reprezintă administraţia, „o administratie care în ultimii 30 de ani a eşuat în a civiliza jungla serviciilor de taximetrie“.
 
În încheiere, Mîndruţă enumeră care nu sunt misiunile unui premier şi apelează la o provocare sentimentală: „Nu ştiu cu ce argumente au venit acei oameni. Eu vreau să vă aduc aminte că misiunea dumneavoastră nu e să ţineţi România pe loc, prizonieră unor modele de business trecute. Nu aveţi un mandat pentru aşa ceva. Nu aveţi un mandat să păstraţi cu forţa job-urile unor oameni ale căror servicii noi nu le mai dorim! Şi mai ales nu aveţi un mandat să interziceţi un serviciu care nu are plângeri de la utilzatori fără să puneţi nimic comparabil în loc! E proastă guvernare, doamna Dăncilă. Aşa arată ea. Aşa arată o decizie managerială greşită. Cu consecinţe directe asupra vieţii a mii de familii ca a mea. Şi asta am să le spun copiilor mei. Poate nu vă pasă de mine. Da' am înţeles din toate declaraţiile dumneavoastră că vă pasă de ei. Să vă văd“.
 
   
 
Reprezentanţii Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) şi ai Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT) au orgniazat, în ultima perioadă, proteste în Bucureşti, reclamând că mult aşteptatele Ordonanţe de Urgenţă în domeniul transporturilor de pasageri, promise de Guvern, sunt blocate pe circuitul de avizare.
 
Guvernul a lansat un proiect de ordonanţă de urgenţă de modificare a legii taximetriei, prin care şoferii prinşi că transportă pasageri fără autorizaţie de taxi sunt amendaţi la fiecare abatere.
 
Companiile de car-sharing Uber şi Taxify spun că modificările pe care le aduce Guvernul la legea taximetriei pot duce la limitarea sau dispariţia serviciilor alternative de transport urban şi cer autorităţilor să amâne ordonanţa de urgenţă.
 
Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat joi, 21 martie, la Alba Iulia că autorităţile nu vor să interzică activitatea firmelor precum Uber şi Clever, ci vor ca toată lumea să urmeze aceeaşi legislaţie. „Noi nu avem nicio problemă cu Uber şi cu Clever, noi dăm o ordonanţă care să combată pirateria“, a spus ministrul într-o conferinţă de presă susţinută la Alba Iulia.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Herr Hoher
22.03.2019, 00:40:05

"sunt verificati de un privat....". Vai de mama ta daca doar atat te duce capu. Pai "primatu" ala, .......privatu, nu se gandeste decat la castig. Crezi ca ii pasa lui ca niste prosti or sa-si rupa gatu? Banu sa-i iasa.

-5 (9 voturi)
Adrian Vulpe
22.03.2019, 10:03:22

Ma faci sa rad cateodata la cat de limitat in gandire esti ;-)

0 (2 voturi)
foarte atent
22.03.2019, 07:22:43

protestele astea, precum si raspunsul lui Cuc , ne arata la ce dimensiuni apocaliptice a ajuns mafia: a cartelizat acest sector pana la a face o lege care sa elimine concurenta !! Putin ar fi mandru de asta !!!

+4 (6 voturi)
kitty kat
22.03.2019, 08:00:49

E mafie mare cu taxiurile galbene! De ce ii apucå disperarea? Ii sperie concurenta? Påi så ofere si ei servicii de calitate ca Uber etc. Ne-am såturat de soferi ce fumeazå in masinå, då manele la maxim, ocolesc ruta ca så castige mai mult, nu pornesc aparatul sau dacå il pornesc actioneazå si "maimuta", te refuzå dacå nu ii convine ruta sau ora si alte motive invocate de ei, de soferii taxiurilor galbene. Lumea s-a såturat de lipsa de respect a voastrå. O vorbå din båtrani zice: "Clientul nostru, ståpanul nostru". Si apoi tehnologia avanseazå. De ce så nu plåtim cu cardul bancar? Aaaa, o så moarå ei de foame din lipsa ciubucului? Ehee, in alte tåri e normal så plåtesti cu cardul.

+2 (4 voturi)
Marian Petrescu
22.03.2019, 14:02:11

Eu evit cat pot de mult taxiurile mai ales cele din bucuresti..sunt si baieti corecti dar multi dintre ei sunt manelisti care nu pun ceasul sau fumeaza..odata am dat de un taximetrist din bucuresti fanatic religios care asculta muzica religioasa si i-am zis sa schimbe postul ca nu-mi place genul si m-a refuzat..am crezut ca o iau razna pana la destinatie desi la un moment dat ma gandeam sa-i spun sa opreasca ca sa cobor dar ma cam grabeam sa ajung la gara sa nu pierd trenul :)

+1 (1 vot)