Vicepreşedinta Facebook a dezvăluit că suferă de o formă rară de cancer: „Se dezvoltă lent şi nu există tratament“. Care a fost cel mai greu moment pentru ea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicola Mendelsohn suferă de o formă rară de cancer FOTO PA
Nicola Mendelsohn suferă de o formă rară de cancer FOTO PA

Vicepreşedinta Facebook din Europa a dezvăluit că suferă de o formă de cancer incurabil şi speră să crească gradul de conştientizare al bolii prin relatarea propriei poveşti, dar şi printr-un grup de sprijin creat pe platforma socială.

În 2017, Nicola Mendelsohn, în vârstă de 46 de ani, a fost diagnosticată cu linfom folicular incurabil, o formă de cancer mai puţin obişnuit, scrie The Telegraph. 

Prin decizia sa de a dezvălui lumii cancerul de care suferă, vicepreşedinta Facebook Europa, Orientul Mijlociu şi Africa  a dorit să ajute la conştientizarea acestei boli prea puţin cunoscută şi să impulsioneze investigaţiile maladiei incurabile. Acest demers, susţine femeia, „ne-a făcut pe toţi cei cu această boală să ne simţim mai puţin singuri“.

De aceea, ea a decis să-şi unească forţele cu alte victime pe reţelele de socializare pentru a da mai multă vizibilitate cancerului.

„În urmă cu mai mult de un an am fost diagnosticată cu un linfom folicular, un cancer al leucocitelor cu dezvoltare lentă care nu este rar şi care nu are vindecare. Este o boală destul de necunoscută, de aceea am decis să conştientizez şi să-mi spun povestea cu speranţa de a impulsiona cercetările şi pentru o mai bună înţelegeri a bolii“, a declarat Nicola. 

Când a fost diagnosticată, Nicola se simţea bine, nu prezenta simptome evidente de oboseală, dar observase o umflătură pe buză şi aşa a ajuns să consulte un medic, care a trimis-o să facă radiografii. Astfel, a aflat că are „tumori dispersate în corp“. Alte scanări şi biopsii au arătat că are linfom folicular, un cancer de care nu a auzit niciodată. Vicepreşedinta Facebook spune că diagnosticul nu a schimbat-o, deoarece ea a fost întotdeauna optimistă şi este „mai recunoscătoare“ pentru ceea ce are.

Nicola Mendelsohn are patru copii, cu vârste cuprinse între 13 şi 20 de ani, iar când femeia le-a comunicat vestea, fiul cel mic a întrebat-o dacă va muri, ceea ce a reprezentat „cel mai greu moment din viaţa ei“.

„Este întotdeauna gândul care îţi vine prima dată în minte când auzi cuvântul «cancer». Nu este o conversaţie pe care mi-aş fi putut-o imagina vreodată cu ei, nici măcar în cele mai rele coşmaruri ale mele, până când s-a întâmplat. A fost cel mai greu moment din viaţa mea“, mărturiseşte femeia. 

image

Nicola Mendelsohn FOTO Bloomberg

Acesta este cel mai frecvent tip de linfom non-Hodgkin existent şi care se dezvoltă lent, dar care se găseşte de obicei la bărbaţii cu vârste de peste 65 de ani.

Şaizeci la sută dintre persoanele cu acest tip de cancer trăiesc mai mult de 10 ani, dar pentru o femeie în vârstă de 40 de ani „nu se simte acceptabil“, a spus femeia. 

Şefa Facebook a decis să aştepte, deoarece nu există nicio schimbare în speranţa de viaţă, în funcţie de momentul în care începe tratamentul, iar în prezent face ecografii frecvente şi teste de sânge obişnuite. Dacă tumorile cresc, va începe chimioterapia şi radioterapia.

„Decizia mea ar fi putut fi diferită dacă ar exista un leac pentru limfomul folicular, dar aşa cum se întâmplă în 2018, nu există nici unul“, a declarat femeia. 

Acest tip de cancer nu este foarte cunoscut şi, prin urmare, nu primeşte acelaşi nivel de finanţare pentru cercetări spre deosebire alte tipuri de cancer. Astfel, mărturiseşte Nicola, încearcă să sensibilizeze opinia publică şi să atragă investiţii pentru cercetări medicale.

Pe Facebook, Nicola a adunat o întreagă comunitate formată din oameni bolnavi de cancer şi a creat un grup de sprijin care a ajuns la 3500 de membri.

„Este cea mai mare comunitate de pacienţi suferinzi cu linfom folicular care a existat vreodată. În ultimul timp, am atras şi un număr mare de cercetători şi medici, care ne-au spus că văd faptul că oamenii împărtăşesc lucruri în grup pe care nu le-ar putea cere medicului sau unui membru al familiei lor. Au beneficiat de poveştile şi perspectivele pacienţilor asupra efectelor secundare ale tratamentelor“, a adăugat Nicola. 

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite