VIDEO Donaţii-record / Miliardarii lumii îşi dedică averea unor cauze umanitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miliardarii Warren Buffet (stânga) şi Bill Gates (dreapta)
Miliardarii Warren Buffet (stânga) şi Bill Gates (dreapta)

Cei mai bogaţi oameni ai planetei investesc şi în altceva decât în afaceri. Aproximativ 50 dintre miliardarii americani s-au angajat să-şi doneze jumătate din avere în scopuri umanitare. La doar 26 de ani, Mark Zuckerberg, recent desemnat omului anului 2010 de revista "Time", se numără printre cei mai tineri filantropi ai lumii. Adevarul.ro vă prezintă cele mai importante donaţii din ultima perioadă.

Campanie fără precedent iniţiată de Warren Buffet şi Bill Gates

Campania iniţiată de Warren Buffet şi Bill Gates îi îndeamnă pe cei mai bogaţi oameni din lume să-şi doneze o parte din averi în scopuri caritabile. Iniţiativei "Giving Pledge" i s-au alăturat peste 50 de miliardari americani, printre care primarul New York-ului, Michael Bloomberg, moştenitorul vestitului lanţ hotelier, Barron Hilton, fondatorul CNN, Ted Turner, co-fondatorul Oracle, Larry Ellison, şi regizorul George Lucas. 

Warren Buffet s-a declarat satisfăcut de rezultatele campaniei, el însuşi urmând să doneze o sumă foarte mare de bani din averea sa, estimată la 47 de miliarde de dolari, potrivit The Guardian. Angajamentul nu are valoare juridică şi nu se specifică în spre ce domenii se vor îndrepta donaţiile.

Warren Buffet şi Bill Gates

Miliardarul Warren Buffet este al doilea cel mai bogat american după Bill Gates, fondatorul Microsoft, care, potrivit Forbes, are o avere de 53 miliarde de dolari.

Preşedintele companiei de investiţii Berkshire Hathaway a promis cea mai mare parte a activelor pe care le deţine "Fundaţiei Bill şi Melinda Gates", care derulează proiecte în domeniile educaţiei şi sănătăţii, şi altor patru organizaţii caritabile.

Paul Allen îşi donează 50% din avere, după moarte

Co-fondatorul Microsoft, Paul Allen, a anunţat, în iulie, că intenţionează să îşi doneze o mare parte din avere, după moarte, unor organizaţii de caritate. Cu o avere estimată la 13,5 miliarde de dolari, Allen, care a înfiinţat împreună cu Bill Gates compania Microsoft în anul 1975, se află pe poziţia a 37-a în topul celor mai bogaţi oameni din lume, potrivit revistei Forbes.

Într-un comunicat emis de fundaţia sa, "The Paul G. Allen Family Foundation" magnatul american a anunţat, totodată, că a donat 3,9 milioane de dolari unui grup de organizaţii filantropice din nord-vestul Statelor Unite.

Paul Allen

Eforturile mele filantropice vor continua şi după moartea mea. Pot să spun încă de pe acum că cea mai mare parte a averii mele va fi donată organizaţiilor de caritate, care vor continua munca fundaţiei mele şi vor finanţa programe de cercetare ştiinţifică, a declarat Paul Allen.

Fondatorii Facebook, cei mai tineri filantropi

La doar 26 de ani, creatorul platformei de socializare Facebook, Mark Zuckerberg ,este unul dintre cei miliardarii care s-au alăturat campaniei iniţiate de Bill Gates şi Warren Buffett.

Aceasta nu este primul act de filantropie al lui Zuckerberg , el a donat o sumă pentru proiectul deschis reţelei sociale „Diaspora", precum şi 100 milioane de dolari către Newark Public School.

Mark Zuckerberg

Oamenii aşteaptă până la finalul carierei lor pentru a face donaţii. Dar, de ce să aştepţi, când sunt atâtea lucruri de făcut? Cu o generaţie de tineri care au contribuit la succesul companiilor lor, mulţi dintre noi avem o mare oportunitate de a oferi şi de a vedea impactul eforturilor filantropice, a declarat Zuckerberg.

Mark Zuckerberg are o avere estimată la 6,9 miliarde de dolari, potrivit Forbes, ceea ce-l face al 35-lea cel mai bogat american. Şi co-fondatorii Sean Parker şi Moskowitz Dustin se numără printre tinerii care s-au remarcat, anul acesta, prin actele lor de caritate.

Bucătarul Jamie Oliver, cursuri de pregătire pentru cei defavorizaţi

Renumitul bucătar a făcut donaţii în valoare de 3,08 milioane de euro. Jamie Oliver a fost inclus în premieră în Topul 1000 al celor mai bogate persoane din Marea Britanie.

În vârstă de 34 de ani, Oliver are o avere de 74,13 milioane de euro, potrivit topului realizat de publicaţia Sunday Times, figurând pe poziţia a 22-a din topul donatorilor, după ce a donat 4,2% din totalul averii sale.

Jamie Oliver

Multe dintre donaţiile făcute de maestrul bucătar au fost realizate prin intermediul fundaţiei sale, " Jamie Oliver Foundation", organizaţie care s-a implicat în pregătirea profesională a sute de tineri provenind din medii defavorizate. Aceştia au beneficiat de cursuri de pregătire în lanţul de restaurante non-profit "Fifteen".

Oliver a devenit un cunoscut pe plan mondial prin intermediul emisiunilorde televiziune culinare pe care le prezintă.

Oprah Winfrey, mama "generozităţii"

Când vine vorba de donaţii caritabile, nimeni nu reuşeşte să fie la fel de generos ca Oprah Winfrey. Potrivit noilor informaţii date publicităţii de "The Giving Back Fund", regina talk-show-ului a donat peste 40 de milioane de dolari, în 2009.

Pe locul doi se află romanciera Nora Roberts, a cărei generozitate a însumat 4,5 milioane de dolari. În top se mai află scriitoarea chiliano-americană Isabel Allende, care a donat aproximativ un milion de dolari, prin intermediul fundaţiei sale, care a distribuit banii unor organizaţii ce luptă contra discriminării, exploatării sau violenţei împotriva femeilor.

Barack Obama a donat banii primiţi cu Premiul Nobel

Preşedintele american, Barack Obama, a dat suma acordată odată cu Premiul Nobel pentru Pace unor organizaţii care militează pentru familiile militarilor, pentru Haiti sau pentru educaţia minorităţilor defavorizate.

Barack Obama şi Oprah Winfrey

Obama şi-a respectat promisiunea de a oferi 1,4 milioane de dolari organizaţiei nonguvernamentale americane "Fisher House", care adăposteşte familii ale căror rude sunt spitalizate în spitale militare, 200.000 de dolari Fondului Clinton-Bush pentru Haiti, o organizaţie patronată de predecesorii săi George W. Bush şi Bill Clinton cu scopul de a aduna donaţii pentru insula devastată de un cutremur la 12 ianuarie.

Preşedintele a dorit, totodată, să doneze 125.000 de dolari unui număr de şase ONG-uri care ajută în special tineri din rândul minorităţilor (afroamericană, hispanică, indiană) pentru a urma studii superioare în Statele Unite.

ONG-ul "Africare", care implementează proiecte umanitare în Africa subsahariană, şi "Central Asia Institute", care luptă împotriva analfabetismului în Afganistan şi Pakistan, vor primi fiecare câte 100.000 de dolari, potrivit Casei Albe.

Cuplul Jolie-Pitt, donaţii de aproape 400.000 de dolari

Angelina Jolie şi Brad Pitt au donat suma de 150.000 de dolari organizaţiei "SOS Children's Villages USA", care sprijină familiile dispuse să adopte copii orfani. Donaţia a fost făcută prin intermediul "Jolie-Pitt Foundation".

Sunt recunoscător faptului că Angelina şi Brad înţeleg puterea pe care o are familia - acel gen de familie stabilă, pe care organizaţia noastră o consideră elementul esenţial pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului. Împreună, Angelina şi Brad au asistat la acţiunile organizaţiei SOS Children's Villages în Etiopia, Iordania şi în taberele de refugiaţi din Darfur, Ciad şi Haiti, a declarat directorul asociaţiei SOS Children's Villages USA, Heath Paul.

Angelina Jolie şi Brad Pitt

În 2009, cei doi actori au donat 100.000 de dolari centrelor din Florida şi din Illinois ale aceleiaşi organizaţii iar în 2008, Angelina Jolie şi Brad Pitt au donat în scopuri caritabile suma de 6,8 milioane de dolari.

Cei doi susţin numeroase proiecte umanitare, ei donând, la începutul acestui an, un milion de dolari organizaţiei Médecins Sans Frontières (MSF), după cutremurul din Haiti din 12 ianuarie, dar şi 75.000 de dolari pentru construirea unei şcoli pentru fete în Afganistan. La începutul lui septembrie, cuplul a donat 100.000 de dolari pentru victimele inundaţiilor din Pakistan.

Ciudăţenii

Co-fondatori Facebook, donaţii pentru legalizarea marijuana

Sean Parker şi Moskowitz Dustin, ambii co-fondatori ai reţelei Facebook, au donat 170.000 dolari în sprijinul legalizării marijuana. Potrivit CNET, Parker a donat 100.000 de dolari, în timp ce Moskowitz a adăugat 70.000 dolari fondurilor susţinătorilor drogului.

Patronul "Playboy" a salvat celebrul semn "Hollywood"

Semnul "Hollywood", care domină istoricul cartier din Los Angeles, a fost salvat cu ajutorul unei donaţii în valoare de 900.000 de dolari făcute de Hugh Hefner.

Amplasat pe Santa Monica Mountains, semnul se afla în pericol de a fi înconjurat de vile şi de clădiri de birouri care urmau să fie construite aproape de Cahuenga Peak. Patronul revistei Playboy s-a implicat într-o campanie cu scopul de a împiedica investitorii imobiliari să construiască în zonele sălbatice din apropierea simbolului.

Hugh Hefner

Fanteziile şi visurile mele din copilărie îşi au originea în filme, iar imaginile create la Hollywood au avut o influenţă majoră asupra vieţii mele şi a revistei Playboy, a declarat Hugh Hefner.

Donaţia lui Hefner a completat suma de 12,5 milioane de dolari, necesară pentru protejarea zonelor din apropierea semnului.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite