Celebrităţi

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Ecologia, o modă şic printre vedete

0
25 Jul 2010 18:46:12
Autor: adevarul

Adoptând curentul eco de la starurile hollywoodiene, celebrităţile de la noi sunt preocupate de problemele mediului înconjurător, dar mai mult de faţadă. Vedetele din România merg cu bicicleta, reciclează sau plantează copaci în faţa camerelor de filmat. Nu atât din convingere, cât din dorinţa de a ieşi în evidenţă.

Îngrijorate de poluare şi de încălzirea globală, tot mai multe persoane publice - cântăreţi, oameni de televiziune sau politicieni - se îndreaptă către un stil de viaţă sănătos şi încearcă să protejeze resursele.

Cel puţin asta spun la TV sau prin revistele şi rubricile de profil. Unul dintre cei mai „convinşi" ecologişti de la noi este Dragoş Bucurenci, unul dintre membrii fondatori ai asociaţiei MaiMultVerde.

Bucurenci merge cu bicicleta, dar şi cu propria maşină hibrid, reciclează, plantează copaci sau adună gunoaie. Părerile despre el sunt împărţite. Unii spun că îi pasă de problemele naturii, alţii - că se dă ecologist pentru a fi în centrul atenţiei.

Cea mai la îndemână metodă pentru protejarea mediului este mersul pe bicicletă. La acest capitol, jurnaliştii-vedetă stau destul de bine.

Bicicleta e accesibilă

Realizatorii TV Lucian Mândruţă (Antena 1) şi Robert Turcescu (Realitatea TV) merg la serviciu pe două roţi. Radu Naum de la GSP TV se plimbă şi el cu bicicleta, iar cântăreaţa Paula Seling o foloseşte nu neapărat pentru a polua mai puţin, ci pentru că este sănătos.

Alte vedete urcă mai rar pe bicicletă şi, când o fac, se plimbă mai mult pe la evenimente. Anamaria Ferentz, Dana Nălbaru, Gianina Corondan şi prezentatorul Mircea Solcanu (Acasă TV) au pedalat ocazional. În fiecare an, într-o seară de martie, vedetele se îngrămădesc la televizor să anunţe că vor sta o oră pe întuneric.

Gianina Corondan s-a implicat în adunarea de gunoaie şi Lucian Mândruţă a ajutat la plantarea de copaci

Cu ocazia „Earth Hour" au stins lumina, printre alţii, Zoli Toth de la Sistem, care este şi ambasador „Earth Hour" în România, Virgil Ianţu, Călin de la Voltaj şi Ducu Bertzi. Tot la evenimente, persoanele publice se apucă şi să adune gunoaie.

Sociologul Marius Pieleanu consideră că majoritatea vedetelor din România nu sunt convinse de necesitatea protejării naturii, dar că adoptă acest curent pentru a ieşi în evidenţă.

„Există şi situaţii în care vedetele chiar cred în mişcarea ecologistă, dar acestea sunt puţine numeric. Cele mai multe folosesc acest curent pentru a se promova. E şic şi e la modă să fii eco", spune Pieleanu. Sociologul completează că, în timp ce la noi a fi ecologist este mai mult o modă, în alte state, precum Germania, protejarea mediului este o forţă politică.

Maşina hibrid, o fiţă

Dacă în Statele Unite ale Americii celebrităţile au profitat de notorietate şi au militat pentru ecologie, confruntându-se cu probleme reale cauzate de dezvoltarea industrială foarte puternică, în România vedetele au copiat moda de peste Ocean şi au folosit-o pentru a-şi face reclamă. Marius Pieleanu admite însă utilitatea mişcării eco şi la noi, fie ea una sinceră sau folosită pentru publicitate.

Mihaela Rădulescu conduce o maşină hibrid şi Mircea Solcanu merge cu bicicleta ocazionalUn ecologist care nu strigă în gura mare că iubeşte natura este Andi Moisescu. Vedeta Pro TV a declarat pentru site-ul green-report.ro că o să-şi cumpere o maşină eco doar dacă industria auto îl va convinge că aceasta „poluează semnificativ mai puţin" şi nu doar că „respectă o modă". Printre personalităţile de la noi care conduc maşini ecologice, în mare vogă la Hollywood, se află Mihaela Rădulescu şi „cârcotaşul" Mihai Găinuşă.

"Există şi vedete care cred în mişcarea ecologistă, dar acestea sunt puţine. Cele mai multe folosesc acest curent pentru a se promova. E şic şi e la modă să fii eco."
Marius Pieleanu
sociolog

Cum se trage apa la toaletă la Hollywood

Starurile americane iau uneori decizii cât se poate de neobişnuite pentru a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă natura.

Actriţa Jennifer Aniston, care ştie că la fiecare două minute petrecute sub duş se consumă o cantitate de apă ce i-ar ajunge unui african pentru o zi întreagă, a hotărât să se spele pe dinţi în timpul petrecut la duş, pentru a „salva" un pahar cu apă.

Cântăreaţa Sheryl Crow a şocat presa în 2007, când a declarat că fiecare om responsabil ar trebui să folosească doar un pătrăţel de hârtie igienică de fiecare dată când merge la toaletă.

Tot la toaletă economiseşte şi Cameron Diaz, dar nu hârtie, ci apă. Actriţa a mărturisit că nu trage apa decât în cazuri extreme. „Dacă apa e galbenă, nu trag apa. Dacă e maro, atunci o trag", a declarat vedeta de la Hollywood.

Celebrul Harrison Ford a decis să-şi epileze părul de pe piept pentru a sensibiliza oamenii în legătură cu defrişările necontrolate din pădurile tropicale de pe lângă Amazon.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările