Comedy

articolul anterior articolul urmator

De-o ciorbă

3
20 Jan 2019 11:28:18
Cezar Pârlog
foto: savoriurbane.com
foto: savoriurbane.com

Doctorii ăştia cu patalamale la mînă, afişate în rame ok, pe peretele de răsărit din sufragerie, zic mereu din gură sau în scris de pe toate programele de radio sau la tv, că trebuie mîncat variat, diversificat, băută apă fără sare, făcută mişcare fără alcool şi nefumat cu crudităţi. Iar eu, ca un elev silitor, cu număr matricol, mîinile ţinute la spate în bancă şi părul tuns reglementar, nu pot decît să îi cred. Altfel, tovarăşa învăţătoare…

Dacă aş fi făcut pe Facebook vreo postare ieri după-masă sau aseară, aş fi zis acolo că mă gîndesc doar la o ciorbă bună. Mda, şi multă. Să fie acolo, la frigider, că ţine. I-am zis asta şi nu ştiu cui, persoană apropiată, că nu mă gîndesc deloc la ea, deşi o iubesc în privat, ci la o ciorbă bună. Aia a rămas tablou, a căzut cu scaunul, am auzit zgomotul brutal chiar dacă vorbeam prin mesaje, dar sper să nu i se fi întîmplat ceva cu telefonul, avea un Iphone, abia luat. „Da, o ciorbă”, am repetat deşi rămăsesem singur pe fir. Să zicem că una de cartofi cu smîntînă, zdrenţe de ou, zarzavat, chestii... Sau de orice altceva. Da’ neapărat, ceva bun. N-am mai mîncat demult. Cred că de acum cîteva luni, m-am căpătat cu un borcan. Aaa, ba nu, mint, au mai fost borcane, scuze. Şi nici nu le-am dat înapoi!

Aş mai fi zis acolo, la postare, că dau o carte cui mă invită la un castron jumate. Şi că voi zice cunoscuţilor care mă strigă să ies pentru o coffă, că mie nu-mi trebuie, că nu beau, să dea o ciorbă. Nu, nu de restaurant, să mă cheme la ei acasă, la un prînz în familie, să zicem. Sau în week-end. Bine, dacă nu se poate, şi soţia e şefă pe-acolo, putem şi într-o seară, cît se duce ea la manichiură. Sau la vecinul Gore de vis-a-vis. Eu vin cu o carte, două, cu poveşti despre scris şi creaţie, ori de prin lumea literară, cu edituri cu tot, ei Şi totul ar fi fost altfel), n-am mai postat nimic, iar peste juma’ de oră, cînd a venit iar lumina, am mîncat nişte dulceaţă de dovleac cu nuci, luată sîmbătă din piaţa volantă, zece lei, „ieften”. Bună tare, nu zic nu, ras din prima juma’ de borcan. Chiar mă ducea gîndul, gustul adică la un piure de castane.

Da’ totuşi era mai bună o ciorbă, să fie ceva cald la stomac. De-aia de casă, bună. Doamne-ajută!

Cezar Pârlog este publicist şi scriitor. Ultima carţi apărute sînt „Ce mult te-am iubit!”, Editura Libris Editorial, 2018 şi „Facts of life”, Editura Junimea, 2018.

Citiţi şi:

Muzică, dragoste, genealogie
Dansăm, tată. Aaa, scuzaţi, lansăm!
Un douăjtrei cu soare
Copaci. Amintiri (III)
Duios o pălărie trecea

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

DG Gabriel
20.01.2019, 21:56:43

Dupa atat "ciorba de varza" de la politicieni, ciorba dumitale pica numai bine...Nu ca ciorba de varza, ca ,la mama soacra,nu e buna, e buna tare, cu smanatana adevarata de la vecina care are vaca, si cu bors umplut iin casa, dar asta e alta poveste...

+3 (3 voturi)
Cezar Pârlog
20.01.2019, 22:18:43

Mulțumesc frumos, Gabriel. Doar încerc să-i mobilizez pe cei care au cam uitat să zîmbească. Voi încerca să fac asta săptămînal și te mai invit pe aici.

+2 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
24.01.2019, 08:56:18

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările