Vară surescitată

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
1

„Lasă-mă papa la mare/ Vreau distracţie şi soare/ M-am îndrăgostit lulea/ Am aflat ce-i dragostea. / Ai ia ia ia, la mare/  Ai ia ia ia, la soare/  Ai ia ia ia, cu tine/ E bine!” (Andre – Lasă-mă papa la mare)

„Vecina mea de la trei mese mai încolo era îmbrăcată altfel decît la micul dejun, se schimbase. Însă doar în partea de sus. Adică tricoul verzuliu s-a metamorfozat într-o bluziţă fără mîneci şi în carouri vesele. Nu sînt eu tocmai sigur, dar e posibil să se fi stropit cînd a tăiat cu zel muncitoresc vraful ăla de crenvurşti, de cinci la leu, de la Mega, pe care şi l-a pus în farfurie; eu chiar o înţeleg, cuţitele ăstora sînt cam dubioase.  Da, e clar, ipoteza mea se dovedeşte realistă, şi a fost confirmată cînd duduia şi-a tras faţa de masă peste genunchi. Cu discreţie, ce-i drept. Poate nu mai are pantaloni de schimb, e deja a şaptea zi de sejur, o fi avut bagaje puţine, portbagajul la Juke e cam mic, mai ales la cel galben, de la tarabă n-o fi vrînd să-şi ia... ce mai, fată deşteaptă! Iar Darwin şi-a dezvoltat cu temei teoria. Evoluţionism, tată! Bine, şi eu băiat isteţ. Care a dovedit cu prisosinţă că banii daţi pe cărţile din colecţia Enigma, sau pe cele cu Melania Lupu, ale Rodicăi Ojog Braşoveanu, ei, aici unii zic că bărba-su, Cosma, le-ar fi scris, nu s-au dus în van, ci mi-au devoltat simţul deductiv.“

**

„Iar cînd tanti care serveşte m-a întrebat la felul unu dacă am nevoie de pîine pentru că a văzut că nu prea o mănînc, ca să nu se usuce, zice, şi nu mi-a mai adus, chiar mi-am dat seama că nu sînt singur pe lume şi îi pasă cuiva de mine. Bine, mi-am revizuit rapid atitudinea, cînd lopătînd în zeama cu perişoare, am coborît pînă spre fundul castronului, loc în care m-a pocnit un iz de cremă de corp cu adaos de iasomie. Ok, putea fi şi de la crema de mîini cu ulei de măsline verzi.“

**

„I-am trimis un SMS: O îmbrăţişare... cincizeci şi mulţi obraji, ai ei, ascunşi în palme; ale lui. Cîndva poate vor fi toate astea.

După cîteva zeci de minute vine răspunsul: Sînt încă la Universitatea Bucureşti, la bibliotecă, la Agenţia de Proiecte Europene, e o instruire densă de la care am ieşit şi aseară superobosită, dar surprinsă placut de profesionalismul acelora.

Replica mea pleacă rapid: Drace, citind, am tot sperat să fie vreo legătură cu cele zise de mine mai sus, deja mă înroşisem complet şi inima-mi spărgea pieptul cînd am ajuns la chestia aia cu surprinsul plăcut, la profesionalism, deja sărisem în picioare, ca să merg după un pahar cu apă, dar mi-am revenit complet pe final, cele şase litere m-au făcut să cad inert şi cu zgomot în scaunul din sufrageria apartamentului 23, din casa aia verde-prăzuliu de pe strada Speranţei, la parter. Dulce dragă Cleo!!!

Nu întîrzie nici a ei: Am spus mereu să nu-ţi faci niciun fel de iluzii. Discutăm, schimbăm impresii, dar, la astfel de reacţii, sînt cam imună.

Lasă-mă papa la mare - Andre

În continuare, m-am gîndit că oricum nu se ştie ce aduce ziua de mîine, dar nu i-am mai spus asta, nici că oricînd soţul ei poate avea un accident cînd se întoarce cu maşina, seara, de la slujbă, omul face naveta, jumate din drum este pe întuneric şi plin de curbe şi că Ăl de Sus ar regla astfel treburile. Probabil că nu mi-ar fi răspuns dur, mi-ar fi zis doar, lasă prostiile!, puţin chiar cred că mă iubeşte.

Aici trebuie să scot diacriticele unuia dintre participanţii la dialog şi să-l conformez cu ultima scriere a domnilor aceia scorţoşi de la Academie, aia cu sunt, î din â şi alte vechituri antediluviene, ca să creez ideea de stiluri diferite, ca şi cum sms-urile ar veni din două direcţii, deci logic, două persoane, adică aer de autentic.

Ar mai putea fi şi varianta în care ea, fiind sfetnic de taină cu talent literar, ar fi citit fragmentul anterior şi ar fi putut răspunde, de exemplu, aşa, Doamne, doamne! Mai scrie şi despre domnii care se stropesc, cărora le cade mîncarea pe şort, nu doar despre duduiţe modeste din toate punctele de vedere (haine, atitudine etc).“

Şi acum o să plec la o nuntă. Ne vedem pe luni!

(Amintiri dintr-o copilărie, adică treişpe iulie, a treia zi de după concediu)

P.S. De citit şi episoadele anterioare, adică Eu vara nu dorm, Vara la mare.

2

*

Cezar Pârlog este publicist şi scriitor. Ultimele cărţi apărute sînt Ce mult te-am iubit!, Editura Libris Editorial, 2018 şi „Facts of life“, Editura Junimea, 2018.

Citiţi şi:

- De Sîn' Andrei
- Copaci. Amintiri (III)
- SMS naţionale. Nelimitat
- Muzică, dragoste, genealogie
- De-o ciorbă
- Ciorile lu' Nea Nicu

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite