Racord cu „LOTR“
Fără să mai vorbim că, după cum se ştie, scenariştii seriei – printre care însuşi Peter Jackson, ca şi regizorul Guillermo del Toro, cel care trebuia să realizeze iniţial „The Hobbit“ –, considerând probabil că romanul original al lui Tolkien nu are suficient potenţial cinematografic, au introdus multe personaje create iniţial de-abia în „The Lord of the Rings“ şi au înnodat firele narative cu ceea ce ştim că se va întâmpla ulterior, în saga hobbitului Frodo şi a tovarăşilor săi.
Apar astfel lucruri cu care nu avea nicio treabă romanul inspirator: diversele triburi de elfi, personaje precum Legolas sau Galadriel (fără să mai vorbim de elfiţa Tauriel, un personaj inventat ad-hoc), ameninţarea „ochiului“ Sauron (prezentat, acesta, într-un mod şi mai spectaculos decât în „Stăpânul Inelelor“) etc.
Nu mai avem de-a face cu începutul greoi al călătoriei hobbitului Bilbo Baggins şi a tovarăşilor săi pitici/gnomi (părăsirea Comitatului şi înaintarea în Pământul-de-Mijloc) şi cu interminabilele lor lupte cu orci/căpcăuni, care oarecum ajungeau să plictisească în primul film.
Alex. Leo Şerban despre „LOTR“
Toate bune şi frumoase: seria „Hobbitul“ excelează în ce priveşte aspectele legate de industrie şi tehnică implicate, cu alte cuvinte ale meşteşugului. În ce priveşte însă cele propriu-zis artistice, nu strică să ne reamintim ce scria regretatul critic de film Alex. Leo Şerban, la premiera primului film din seria „Stăpânul Inelelor“, text reprodus în cartea sa „De ce vedem filme“.
Culmea, un mare critic – dar din punct de vedere strict al „gradului zero“ al limbajului cinematografic – al „fenomenului“ LOTR a fost însuşi regretatul Alex. Leo Şerban, care vedea în el „o tabula rasa a Cinematografului aşa cum este iubit de cinefili – o aventurare galopantă înspre un hibrid mutant şi un orizont digitalizat“. „Isterie adolescentină? Supralicitare nervoasă ca răspuns la obiecţiile unora ca mine, iute taxaţi drept «încuiaţi» (LOTR meets Harry Potter;-) )? «The Miracle I Call LOTR» a devenit mantra celor pe care, într-un exces de sinceritate nesăbuită, i-am numit «secta LOTR». Căci, în ciuda negărilor şi dezminţirilor iritate ale tuturor acestor fani, LOTR este, categoric, nu (doar) un film şi nu un (simplu) «fenomen cinematografic»; este o religie – cu «Dumnezeul» Tolkien în ceruri, «Mântuitorul» Jackson, Graal-ul în chip de Inel, «Marele Preot» Gaandalf (sic!) şi «Parsifalul» Frodo trimişii lui pe pământ. Un soi de ecumenism literar-cinematografic New Age (s.n.). Şi totuşi, Memoria... Mai este ea astăzi posibilă? FSI (“Fenomenul Stăpânul inelelor” – n.n.) demonstrează limpede că nu. (...) Bombardaţi de mesaje insistente care cheamă la unanimitate afectivă, de dictatura culturii cool şi de tropismele gregarităţii, fanii LOTR privesc LOTR probabil exact aşa cum contemporanii fraţilor Lumière priveau Sosirea trenului în gara La Ciotat: cu spaimă şi uluire. Întoarcere la inocenţa infantilă. Mai bine de un secol mai târziu, reflexele sunt aceleaşi, deşi Cinematograful s-a schimbat de nenumărate ori; puţini mai ştiu însă, din păcate, şi cum“, scria Alex. Leo Şerban într-un splendid şi de neuitat eseu despre „FSI“ (Alex. Leo Şerban, FSI (Fenomenul Stăpânul inelelor), în Alex. Leo Şerban, De ce vedem filme, Ed. Polirom, 2006, pp. 126-134), publicat odată cu apariţia pe ecrane a mega-opusului peterjacksonian. „Pentru că a fost arătat, Trecutul (întotdeauna o utopie...) nu are de ce să mai existe: Newspeak-ul cinematografic a înlocuit mărturiile încă vii conform cărora un Trecut al celei de-a şaptea arte a existat într-adevăr“, conchidea criticul de film român, printr-o îndrăzneaţă referire la Orwell. (Cu 30 de ani în urmă, eseistul Iordan Chimet avea o cu totul altă viziune despre „înfrângerea“ cinematografului: „Ce a făcut altceva cinematograful în aceste ultime decenii decât de a-şi sacrifica inocenţa şi naivitatea – pe care oricum le-ar fi pierdut, dar nu aşa curând – pentru orgoliul de a concura literatura şi metafizica (s.n.)“!).
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
0 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate