A murit regizorul Mircea Mureşan, rămas definitiv în memoria cinefililor datorită serialului „Toate pânzele sus“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai în vârstă regizor român, Mircea Mureşan, s-a stins astăzi din viaţă, la 91 de ani. El a rămas definitiv în memoria cinefililor datorită serialului „Toate pânzele sus“, care a încântat copilăria şi adolescenţa multor generaţii. De asemenea, una dintre creaţiile sale reprezentative este ecranizarea romanului „Răscoala“, al lui Liviu Rebreanu, prin intermediul căreia a intrat pe lista scurtă a cineaştilor români premiaţi la Cannes.

Regizorul Mircea Mureşan s-a născut la 11 noiembrie 1928, la Sibiu. El este unul dintre cineaştii de marcă ai filmului românesc lansaţi în '60 şi singurul din generaţia sa care, încă de la primii paşi în cinematografie a capătat o notorietate internaţională prin premiul „Première Oeuvre” obţinut la Cannes în 1966.

Încă din copilărie, Mircea Mureşan visa să facă filme, după ce a văzut la 11 ani clasicul „Gunga Din”, cu Cary Grant şi Joan Fontaine. Îşi imagina că ramele unui tablou de pe perete marchează un mic ecran, unde se petrec multe întâmplări pe care el le putea urmări stând în pat. 

A absolvit secţia de regie la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1955 şi a debutat în 1961, cu filmul „Toamna se numără…”, interpreţi Vasilica Tastaman şi Dumitru Furdui.

A regizat 21 de filme, dintre care nouă după scenarii proprii sau scrise în colaborare. În toată cariera sa n-a avut decât trei filme care n-au atins milionul de spectatori în cinematografe şi, spre deosebire ceilalţi colegi, a reuşit să scoată pe piaţă două filme care au reuşit această performanţă şi după 1990, „Miss Litoral“ şi „A doua cădere a Constantinopolului“, care au adunat 1.387.903, respectiv 1.319.161 de bilete vândute. 

„Din culisele cinematografiei“. Povestea incredibilă a ultimului film românesc care a depăşit „milionul de spectatori“ şi a avut încasări mai mari ca „Titanic“

De asemenea, Mircea Mureşan este şi regizorul unor seriale de televiziune de un real succes, „Toate pânzele sus”, respectiv „Lumini şi umbre”. 

Un documentar de referinţă pentru cariera sa este lungmetrajul „Lunga noapte de şase ani”, având ca subiect cel de-al Doilea Război Mondial, interzis de cenzura comunistă.

Panzele Sus

Regizorul nu uită niciodată Sibiul în multe dintre realizările sale cinematografice Mircea Mureşan folosindu-se de superbele peisaje din zona în care a copilărit. O producţie emblematică în acest sens la care a semnat atât regia cât şi scenariul este „Întoarcere la dragostea dintâi”, filmată la Sibiu şi Poiana Sibiului în anul 1981. Pentru serviciile aduse cinematografiei româneşti Mircea Mureşan a fost distins cu „Ordinul Muncii” şi „Ordinul meritul cultural şi serviciul credincios în grad de cavaler”. În anul 2013 i-a fost conferit şi titlul de „Cetăţean de Onoare al Municipiului Sibiu”, iar în 2018 a devenit „Cetăţean de Onoare al Judeţului Sibiu”. 

„Din culisele cinematografiei“. Ştabii din Televiziunea Română au vrut să filmeze „Toate pânzele sus“ în alb-negru. Sergiu Nicolaescu a râvnit şi el la ecranizarea romanului lui Radu Tudoran

Regizor, scenarist şi actor

  • În perioada 1939-1947 a urmat Liceul „Gheorghe Lazăr” din Sibiu.
  • În  1947, a fost angajat ca actor de ansamblu al Teatrului Orăşenesc. Acesta a devenit, în 1948, Teatrul de Stat Sibiu, iar tânărul Mureşan a fost încadrat, prin concurs, actor titular.
  • Între 1951 şi 1955 a urmat cursurile Institutului de Artă Cinematografică, clasa Regie.
  • Filmografie: “Partea ta de vină” (1963), “Răscoala” (1966), “K.O.” (1968), “Baltagul” (1969), “Asediul“ (1970), “Bariera” (1972), “Porţile albastre ale oraşului” (1973), “Toate pânzele sus” (serial TV, 1976), “Împuşcături sub clar de lună” (1977), “Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii” (1979), “Întoarcere la dragostea dintâi” (1981), “Lumini şi umbre” (serial TV, 1982), “O lebădă iarna” (1983), “Horea” (1984), “Maria şi marea” (1988), “Miss Litoral” (1991), “A doua cădere a Constantinopolului” (1994), “Sexy harem Ada Kaleh” (2001), “Azucena – Îngerul de abanos” (2006)
  • Între 1974 şi 1989 a fost vicepreşedintele Asociaţiei Cineaştilor din România.
  • Între 1996 şi 2014 a fost director general la DACIN SARA (“Drepturi de Autor în Cinematografie - Societatea Autorilor Români din Audiovizual”).

Citeşte un amplu interviu acordat de Mircea Mureşan publicaţiei „Weekend Adevărul“

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite