Film

articolul anterior articolul urmator

Actori care au câştigat cei mai mulţi bani dintr-un singur film

0
2 Aug 2013 12:38:43
Mircea Goia

Se ştie că actorii de top de la Hollywood sunt plătiţi bine şi foarte bine pentru jocul lor. Dar care actor sau actriţă a luat cei mai mulţi bani acasă în urma unui singur film?

Milioane de dolari plătite că salariu starurilor cunoscute de la Hollywood au devenit o normă în ultimii 20-25 de ani, în special în genul de filme de acţiune, SF, filme considerate blockbustere care sunt lansate mai ales vara şi care se aşteaptă să aibă încasări mari (de ordinul a sute de milioane de dolari).
 
O bună parte din aceste rezultate depinde de aşa numitul "star-power", actorul principal care are priză la public şi care poate face ca, prin jocul lui, un film să fie de succes sau nu. Bineînţeles, nu totul depinde de actorul principal dar el are o bună contribuţie (pe lângă regizor, scenariu, ceilalţi actori).
 
Acest statut de "star-power" face ca salariile celor care intră în categoria aceasta să se numere în şapte cifre, salarii de 10-20-30 milioane nefiind neobişnuite.
 
Dar sunt câţiva actori care, jucând într-un singur film, au reuşit să spargă chiar şi bariera celor opt cifre, intrand în categoria sutelor de milioane de dolari câştig.
 
De obicei, în aceste cazuri în care se ating cifre aşa mari actorul nu primeşte aceşti bani când negociază contractul ci în general negociază un salariu fix plus un procentaj din încasările brute ale filmului.
 
De ce se mai practică metoda aceasta? 
Câteodată se întâmplă ca bugetul filmului să nu fie atât de mare încât să permită plata integrală a salariului actorului-star dar, pentru că actorului îi place proiectul de film şi doreşte să lucreze la el (sau doreşte să lucreze cu regizorului acelui proiect), el, actorul, acceptă un salariu redus şi cere un procentaj din încasările filmului.
 
Se mai întâmplă ca după ce o producţie a avut succes să fie realizată şi partea a doua (sau a treia). Atunci actorul, bineînţeles, va avea pretenţii mai mari, incluzând cererea de a primi un procentaj din încasări.
 
 
Tocmai acest motiv (succesul primei părţi al unui film) Keanu Reeves a fost propulsat pe locul 1 din topul nostru, a actorilor care au câştigat cel mai mult dintr-un singur film.
 
 

1. Keanu Reeves (126 milioane dolari - Matrix Reloaded)

Pentru prima parte din trilogia "The Matrix" el a primit 10 milioane dolari ca salariu plus 10% din încasările brute ale filmului, ceea ce a făcut ca să mai câştige încă 46 milioane de dolari (filmul a încasat global 460 milioane).
 
Dar pentru partea a doua, "Matrix Reloaded", Keanu şi-a negociat 15 milioane de dolari salariu plus 15% din încasările brute ale Matrix Reloaded. Asta i-a adus câştigurile numai din acest film la 126 milioane dolari!
 
 
 

2. Bruce Willis (120 milioane - The Sixth Sense)

Bruce Willis e următorul în topul nostru, dând lovitura cu "The Sixth Sense" (670 milioane dolari încasări globale). Lovitura a dat-o şi regizorul filmului, indianul cu nume imposibil - M. Night Shyamalan, care şi-a lansat cariera cu această peliculă.
Recordul lui Bruce Willis e de lăudat cu cât această performanţă e obţinută dintr-un film original, care nu a avut şi alte părţi.
 
În acest caz e de înţeles de ce Bruce a cerut un procentaj din încasările brute ale filmului (17%): filmul a avut un buget de producţie de 40 milioane de dolari iar Bruce a cerut doar 14 milioane salariu (în alte pelicule el a fost plătit şi cu 20-30 milioane de dolari). Probabil el a dorit mult să fie implicat în proiect şi atunci şi-a micşorat pretenţiile salariale iniţiale.
 
 
 

3-4. Tom Cruise (100 milioane - Mission Impossible 2)

Tom Cruise este actorul care a câştigat cel mai mult dintr-o franciză, "Mission Impossible" (partea a doua aducându-i cel mai mare salariu). În total suma se ridică la 290 milioane dolari (aici se include şi salariu de producător).
 
Pe locul 4 vine tot el cu salariul încasat pentru filmul "War of the Worlds", regizat de Steven Spielberg: 100 milioane dolari.
 
 
 

5. Will Smith (100 milioane - Men în Black 3)

Pe acelaşi loc 4 (l-am trecut la 5 că să îi diferenţiez) vine Will Smith, care nu putea lipsi din acest top. El a încasat 100 de milioane pentru "Men in Black 3" (fiind o continuare a seriei "Men in Black").
 
 
 
 
 
În continuare, într-o prezentare succintă, vin următorii cinci actori pe lista ca să întregească topul nostru.
 
6. Tom Hanks (70 milioane - Forrest Gump)
 
7. Harrison Ford (65 milioane - Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull)
 
8. Jack Nicholson (60 milioane - Batman)
 
9. Leonardo di Caprio (59 milioane - Inception)
 
10. Robert Downey, Jr. (50 milioane - The Avengers)


 După cum se vede din acest top, lipsesc actriţele. Mi-ar fi plăcut să o văd pe Sigourney Weaver aici, mai ales că e perfectă în rolul Ellen Ripley din seria "Alien" putând concura cu succes orice actor bărbat in filme de acţiune.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările