Ben Affleck - sau cum se face, cu succes, o schimbare de carieră

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ben Affleck in spatele camerei filmand "Argo" - imagine Claire Folger, Warner Brothers Pictures
Ben Affleck in spatele camerei filmand "Argo" - imagine Claire Folger, Warner Brothers Pictures

Cunoscutul actor american a ajuns o celebritate mondială în urma filmelor "Good Will Hunting", "Armageddon" şi "Pearl Harbor". Dar cariera lui a intrat în vrie o bună perioadă de timp. Cum a reuşit să revină?

 Ca actor, criticii de film nu l-au prea iubit. Prin relaţia pe care a avut-o cu Jennifer Lopez şi mai ales prin prisma filmului realizat împreună, "Gigli", presa de scandal nu l-a slăbit nici o clipă.  

  

 "Gigli" s-a dovedit un fiasco total de box-office şi la critică şi care se pare că a încheiat cariera de regizor a lui Martin Brest, cunoscut ca regizor al filmelor "Parfum de femeie" sau "Poliţistul din Beverly Hills". Am încercat să văd filmul dar nu am putut privi mai mult de 15-20 minute. 

  

 Se părea că şi cariera lui Ben Affleck va fi iremediabil afectată de acest film, mai ales că celelalte filme care au urmat nu au avut cine ştie ce succes. Toţi începeau să-l creadă terminat ca actor şi poate că nu erau departe de adevăr. 

  

 Matt Damon, prietenul lui din copilărie, spunea că Ben Affleck a fost lovit din toate părţile. Probabil şi încrederea în el însuşi scăzuse ca urmare a atâtor atacuri şi zeflemele. 

  

 Dar începând cu 2007 Ben Affleck s-a decis să ne arate şi o altă faţă a lui: cea de regizor (cea de scenarist am văzut-o oarecum în "Good Will Hunting"). 

 În acest an el a scris scenariul la "Gone Baby Gone" (având la bază cartea lui Dennis Lehane) în care fratele său, Casey Affleck, a jucat rolul principal. Ben nu a apărut în film dar l-a regizat, film care fost întâmpinat foarte bine de critica de specialitate. 

 Când a fost întrebat de ce s-a hotărât înspre a regiza filmul, Affleck a spus: "Să regizez un film a fost foarte instructiv pentru mine. Am învăţat multe despre a juca în film (privit din spatele camerei), despre scenaristică. Dar mai ales am învăţat cum să pun toate piesele de puzzle împreună în aşa fel încât să se potrivească. Asta chiar m-a ajutat, consider foarte valoroasă lecţia asta." 

  

 Într-adevăr, lecţia s-a dovedit valoroasă. 

  

 Următorul film regizat de Ben Affleck, "The Town" (2010), a fost un succes de critică şi de box-office (la un buget de producţie de 37 milioane dolari a scos 154 milioane dolari mondial). Tot el a contribuit şi la scenariu (dar a avut şi unul din rolurile principale ca actor). 

 Filmul a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar (Jeremy Renner - care, apropo, a jucat şi în filmul "Ingenious" din 2009 unde sunt implicat si eu ca producător asociat). 

  

 În cel mai recent film al lui, "Argo" (2012), Ben Affleck face dovada că a învăţat foarte bine tainele regiei (filmul este, de asemenea, şi un succes de box-office - a făcut până acum 148 milioane dolari mondial, la un buget de producţie de 44 milioane).

Ben_Affleck_Argo_film

 "Argo" are la bază fapte reale petrecute în anul 1979 în Iran când peste 50 de americani care lucrau la ambasada americană din Teheran au fost luaţi ostatici de mulţimea care tocmai răsturnase de la conducere pe şahul sprijinit de americani.  

 6 membri au reuşit să scape totuşi, ascunzându-se în ambasada Canadei. Dacă erau prinşi riscau să fie executaţi ca spioni (ceilalţi ostatici au fost eliberaţi până la urmă după 444 zile în captivitate). 

 CIA, prin Tony Mendez (Ben Affleck în rol), a pus la punct un plan de recuperare a celor 6. Tony Mendez urma să zboare în Iran şi să pozeze ca producător de film în căutare de locaţii exotice pentru turnarea unui film Science-Fiction gen Star Wars (filmul fiind fals, de altfel), ceilalţi 6 pozând în membri ai echipei de filmare. Odată terminată căutarea de locaţii (chipurile) ei trebuiam să plece împreună din Iran la bordul unui avion Swissair (fiind singura cale prin care ei puteau fi scoşi din ţară). 

 După o serie de "twist and turns" culminând cu climaxul din scena de la aeroport, cei 6 fugari sunt scoşi din ţară şi ajung în siguranţă acasă. 

 Aceste fapte au fost ţinute secrete timp de 18 ani de către CIA. 

  

 Filmul reuşeşte să îţi ţină aprins interesul şi să te ţină pe marginea scaunului prin tensiunea pe care o emană, mai ales în momentele critice. Nota de realism este data şi printr-un detaliu tehnic: ca reproducerea anilor '70 să fie mai credibilă, Affleck a utilizat film normal, a tăiat cadrele pe jumătate şi le-a proiectat la mărime de 200% făcând în acest mod ca imaginea să fie mai "zgomotoasă" (mai cu "pureci"). 

 Nu am să spun mai multe despre film pentru că nu vreau să vă stric surpriza, el rulând încă în cinematografe. Dar vi-l recomand cu căldură, fiind foarte bun (nu degeaba l-am văzut de două ori). Aş fi surprins să văd că "Argo" nu va fi nominalizat la Oscar iar Ben Affleck odată cu el. 

 Prin ultimul lui film, Ben Affleck a dovedit că poate face şi altceva decât actorie şi o poate face bine, alăturându-se lui Clint Eastwood, Woody Allen, George Clooney, Warren Beaty, Jon Favreau, Mel Gibson, Robert Redford, Kenneth Branagh, actori care au trecut cu succes şi în spatele camerei. 

 Vom mai auzi de el cu siguranţă. 

UPDATE

 "Argo" tocmai a câştigat premiul Oscar pe 2013! 

 Puţini credeau, inclusiv eu, că va lua acest premiu având în vedere că regizorul nu a fost nominalizat iar ultima dată când s-a întâmplat ca un film să câştige Oscarul fără ca regizorul să fie nominalizat a fost în 1989 (Driving Miss Daisy, regizor Bruce Beresford). 

 Felicitări echipei şi regizorului! 

 "Nu contează dacă în viaţă eşti pus la pământ. Tot ce contează e să te ridici." - din discursul lui Ben Affleck la premiile Oscar 2013 

Trailerul "Argo"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite