Borgen, sezonul 4. Filmul ca o farmacie. Condusă şi operată de femei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: whats-on-netflix.com
Foto: whats-on-netflix.com

La 12 ani după ce primul sezon al serialului Borgen (Castelul) era lansat pe piaţa filmului din Scandinavia şi ulterior, la nivel global, acest al patru sezon, denumit şi Borgen - Riget, Magten og Æren / Castelul – Împărăţia, Puterea şi Gloria, cu doar opt episoade, reflectă atât schimbările petrecute în această perioadă în Danemarca şi în lume, dar şi în relaţia film – realitatea înconjurătoare.

Să ne amintim: serialul a debutat cu ascensiunea unei lidere de partid, Birgitte Nyborg (interpretată de Sidse Babett Knudsen), făcând o altfel de politică, cultivând o altfel de imagine publică, până la funcţia de prim ministru. Noutatea din film a fost urmată şi de o premieră în viaţa reală: alegerea primei femei, Helle Thorning-Schmidt, ca prim ministru în Danemarca, în anul 2011, la doar un an de la premiera primul sezon al serialului. Viaţa urmează (şi bate?) filmul.

Erau multe idealuri în joc, atunci la început, femeia politician era puternică, familia era cu ea, partidul era cu ea, iar atunci când nu a mai fost, a reuşit să-şi creeze propriul partid cu care să obţină din nou rezultate.

Chiar şi dramele familiale au fost depăşite, desigur cu pierderile colaterale implicite, pentru că ”Birgitte”, între timp deja o legendă a politicii daneze, mai avea lucruri de făcut şi utopii de realizat. Şi încă găsea înţelegere în rândul celor apropiaţi.

Şi o dată cu ea, erau şi alţi idealişti, din politică şi nu numai, cel mai semnificativ exemplu fiind al cel al fostei vedete de televiziune Katrine Fønsmark (actriţă Birgitte Hjort Sorensen), devenită consilier de imagine al politicianului de tip nou, pe care îl şi ajută să renască la conducerea unui nou partid, Noii Democraţi.

O parte dintre aceştia o însoţesc pe Brigitte, politicianul ”altfel”, şi în noul sezon Borgen, al patrulea, lansat la începutul lunii iunie.

Au trecut 12 ani de la primul episod, au trecut 12 ani şi din istoria recentă.

Nici lumea nu mai e la fel, nici Danemarca nu se mai poate lăuda cu premierul femeie – o serie de alte state nordice sunt astăzi conduse de doamne politicieni – nici actorii nu mai răspund la comenzile tinereţii, au riduri, s-au împlinit fizic.

Toate acestea se reflectă în abordarea acestui nou sezon.

Serialul nu mai este despre triumful idealurilor politice, cât despre experienţă, despre tratative cu rezultate incerte şi cedări dureroase, despre războaie de culise în care nu se mai poartă fair-play-ul comun danez, despre politică înaltă cu trădări la fel de înalte, despre setea de putere care îi corupe şi pe cei presupuşi incoruptibili, dar şi despre vârstă şi povara ei.

Birgitte este un ministru de externe hăituit de problemele pe care trebuie să le rezolve – de această dată este vorba de Groenlanda şi jocul marilor puteri în lupta pentru o poziţionare cât mai favorabilă faţă de descoperirea unui uriaş zăcământ de petrol -, nevoite să facă faţă unei clone a sa, noul premier, tot femeie, însă mult mai agilă în relaţiile cu media şi noile tehnologii de PR.

Borgen — everything you need to know ahead of Netflix season 4 | Culture |  The Sunday Times
Borgen — everything you need to know ahead of Netflix season 4 | Culture | The Sunday Times

Foto: thetimes.co.uk

Şi, desigur, dureros, mai tânără.

Scenariul aşază pe rafturi problematici diverse, destine şi lupte individuale, caractere şi destine pe care actorii le ambalează în interpretări extrem de credibile.

E ca într-o farmacie, cum am spus în titlu, în care fiecare lucru e la locul lui, nimic nu e în exces, nimic nu e inutil, unde chiar şi atunci când anumite ramuri ale poveştii cinematografice nu se finalizează, ele sunt de fapt lăsate aşa intenţionat, pentru a fi dezvoltate într-un eventual nou sezon.

E o performanţă acest lucru pentru că firul epic al celor opt episoade nu e unul presărat cu victorii, nici eroul principal nu mai este politicianul căruia îi ies toate din prima.

Dimpotrivă:

  • spre deosebire de sezoanele anterioare, în care problematicile dezbătute erau mai curând de politică internă şi se întindeau pe lungimea unui episod, rar pe mai multe, de această dată este vorba de politici globale, iar spaţiul în care se desfăşoară este acelaşi de-a lungul celor opt episoade ale sezonului, binomul teritorial Danemarca – Groenlanda;
  • temele sunt din cele mai relevante şi actuale: schimbările climatice, politicile europene, ecosistemul, influenţa crescută a Chinei, impredictibilitatea rusă (este amintită chiar şi invazia Ucrainei de către Rusia, semn că serialul s-a finalizat în primele luni ale acestui an), dominaţia SUA, problema colonialismului de tip nou;
  • se discută şi despre funcţionarea sistemului politic danez şi limitele acestuia, despre feminism, despre gelozii politice şi lupte pentru putere;
  • înfrângerile sunt aproape la fel de dese precum victoriile: ministrul externe Birgitte Nyborg iese destul de şifonat din conflictul de autoritate cu premierul Signe Kragh (actriţă Johanne Louise Schmidt - care pare a o portretiza pe actuala lideră daneză Mette Frederiksen), viaţa familială este un  dezastru, fiul Magnus (interpretat de Lucas Lynggaard Tønnesen) are propriile principii politice, conflictuale cu cele ale mamei politician, vârsta îşi spune cuvântul.

Şi Birgitte nu e singura femeie cu probleme din serial:

Foto: tonights.tv

Borgen Season 4: Date, Start Time & Details - Tonights.TV
Borgen Season 4: Date, Start Time & Details - Tonights.TV
  • Katrine Fønsmark (nou promovată director la postul naţional de televiziune) nu reuşeşte să se impună în faţa provocărilor impuse de noua funcţie şi, mai ales, în relaţia cu una din cele mai talentate şi rebele jurnaliste din subordine;
  • în timp ce consiliera şefului guvernului din Groenlanda, Emmy Rasmussen (actriţa Nivi Pedersen – groenlandeză, desigur), trebuie să împace pasiunea pentru noul ambasador arctic danez Asger Holm Kirkegaard (actor Mikkel Boe Følsgaard) şi o viaţă de familie cenuşie.

Dar toate se rezolvă, adică îşi găsesc un răspuns în scenariul filmului, chiar dacă nu e unul care să pună punct final.

Borgen nici nu-şi propune acest lucru, iar acest sezon cu atât mai puţin.

Cum spuneam, e ca într-o farmacie, un spaţiu în care toate temerile, bolile şi neîmplinirile îşi găsesc câte un  medicament, totul se află în echilibru, este bine cântărit, dar durerea persistă, pentru că, da, în ultimii 12 ani lumea a devenit mai complicată, mai fragilă, eroii nu mai au energia de dinainte şi rămâne doar creatorului seriei, scenaristul Adam Price, să-i păstreze alerţi şi gata să o ia de la capăt.

Misiune de care tehnicienii filmului se achită cu brio, împreună, desigur, cu performera echipă de actori a şcolii de film daneze.

Până la urmă, e vorba despre Putere şi Glorie!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite