Câţi bani au făcut filmele nominalizate la Oscar 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bradley Cooper, în rolul lunetistului american FOTO Warner Bros.
Bradley Cooper, în rolul lunetistului american FOTO Warner Bros.

Vâlva stârnită de gala Oscar 2015 a fost un adevărat motor de promovare nu doar pentru câştigătorul categoriei Cel mai bun film, ci şi pentru nominalizaţi, dovadă fiind creşterea considerabilă a încasărilor de la box office. Cât valorează, prin urmare, un film de Oscar?

Drama cu accente comice „Birdman/ Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranţei“ a câştigat prestigioasa statuetă Oscar pentru Cel mai bun film, motiv pentru care, deşi producţia rulează în cinematografe din octombrie, alte 806 de săli de cinema l-au adăugat în program ca urmare a succesului obţinut şi curiozităţii pe care a stârnit-o.  

Însă, de departe cel mai avantajat a fost filmul de război „American Sniper/ Lunetistul american“, care a devenit a treia cea mai de succes producţie din 2014. Vă prezentăm în continuare clasamentul de la box office al celor opt filme nominalizate la Oscar, potrivit site-ului specializat Box Office Mojo

1. „American Sniper/ Lunetist american“ - 331.1 milioane de dolari

„American Sniper/ Lunetist american“, regizat de veteranul Hollywoodului Clint Eastwood, a fost desemnat Cel mai bun film la premiile Oscar 2015. Drama de război este inspirată din povestea adevărată a lunetistului Chris Kyle, devenit o adevărată legendă a armatei americane, pentru modul în care a luptat în Irak, protejându-şi colegii de arme. Filmul prezintă atât faptele de război ale soldatului considerat cel mai eficient lunetist din istoria militară a Statelor Unite ale Americii, cât şi lupta acestuia cu traumele cauzate de război şi încercarea de a fi un soţ şi un tată model. Pe lângă faptul că a devenit al treilea cel mai profitabil film lansat în 2014, „American Sniper“ este şi filmul cu cele mai mari încasări din filmografia lui Eastwood. 

Todd McCarthy, de la „The Hollywood Reporter“, consideră că „o prezentare vie şi tristă a vieţii celui mai bun lunetist din analele militare americane, «American Sniper» pare un companion al filmului «The Hurt Locker/ Misiuni periculoase».“ Pe de altă parte, David Denby, de la „The New Yorker“, crede că „American Sniper“ este „deopotrivă un film devastator despre război şi un film devastator anti-război, o celebrare a aptitudinilor războinicului şi o lamentare din cauza alienării şi mizeriei în care se află.“ „Spectatorii pot pătrunde în mintea lui Kyle datorită unei interpretări excelente a lui Bradley Cooper, acest studiu chinuitor şi intim al personajului oferă perspective ale psihicului impus de prima linie, dar îi atinge chiar şi notele familiare cu o claritate sobră care îl prezintă într-o formă foarte bună pe regizorul în vârstă de 84 de ani“, scrie şi Justin Chand, de la revista „Variety“.

2. „The Imitation Game/ Jocul codurilor“ - 86.8 milioane de dolari

„The Imitation Game/ Jocul codurilor“ a fost marele perdant la gala Oscar 2015, reuşind să traducă în victorie doar una dintre cele opt nominalizări, însă la box office a avut un real succes. 

Filmul îl prezintă pe Alan Turing (Benedict Cumberbatch), genialul matematician britanic cu rol fundamental în deznodământul celui de-Al Doilea Război Mondial, care sparge codul Enigma, reuşită ce permite Aliaţilor să afle planurile de război naziste. Într-una dintre cele mai dureroase răsturnări de imagine ale istoriei, în 1952 lui Turing îi va fi intentat proces pentru vina de a fi homosexual, o nedreptate cu bătaie lungă pentru restul vieţii sale, arată cinemagia.ro. Rex Reed a scris în „The New York Observer“ că „una dintre cele mai importante poveşti ale ultimului secol este unul dintre cele mai bune filme ale anului 2014“, în timp ce Kaleem Aftab, de la „The Independent“, l-a numit Cel mai bun film britanic al anului. Lou Lumenick, criticul publicaţiei „New York Post“, a descris „The Imitation Game“ drept „un film de calibru Oscar“, iar criticul James Rocchi a adăugat că este „puternic, triumfător şi tragic.“ Revista „Empire“ l-a descirs ca un „thriller superb“, „Glamour“ a declarat că este „un clasic“, iar Peter Debruge, de la „Variety“, afirmă că filmul este „foarte frumos scris, elegant montat şi dureros jucat.“

    

3. „The Grand Budapest Hotel/ Hotel Grand Budapest“ - 59.1 milioane de dolari

„The Grand Budapest Hotel/ Hotel Grand Budapest“ a fost recompensat cu patru premii Oscar 2014. 

Producţia descrie aventurile lui Gustave H (Ralph Fiennes), un legendar portar la un mare hotel european din perioada interbelică, şi ale lui Zero Moustafa, hamalul hotelului, care devine cel mai bun prieten al său. Inspirat de două cărţi scrise de autorul austriac Stefan Zweig („Ungeduld des Herzens/ Suflete zbuciumate“ şi „Rausch der Verwandlung“), filmul prezintă un furt de proporţii şi recuperarea unei picturi renascentiste, dar şi lupta pentru o avere de familie, pe fundalul schimbărilor dramatice ce au afectat Europa, în pragul celui de-Al Doilea Război Mondial. 

4. „Selma“ - 50.4 milioane de dolari

Drama istorică „Selma“ îi aduce în prim-plan pe Martin Luther King (David Oyelowo), soţia sa, Coretta Scott King (Carmen Ejogo), şi pe Preşedintele Lyndon B. Johnson (Tom Wilkinson), povestea concentrându-se pe relaţia dintre King şi Johnson, precum şi asupra celor trei incursiuni din segregatul oraş Selma (Alabama) către Montgomery, în 1965, pentru a se obţine susţinerea Mişcării pentru Drepturi Civile.

5. „Birdman/ Omul Pasăre“ - 40.3 milioane de dolari

Marele câştigător al premiului Oscar 2014 la categoria Cel mai bun film, comedia neagră „Birdman“ spune povestea actorului Riggan Thomson (Michael Keaton), celebru odinioară pentru rolul unui îndrăgit supererou, care încearcă de a reatrage atenţia şi de a simţi, o dată în viaţă, că realizează ceva apreciat atât de colegii de breaslă, cât şi de publicul larg, Riggan plănuieşte o piesă pe Broadway, scrie cinemagia.ro. Filmul a fost foarte bine primit de critici, care au aplaudat regia, scenariul, imaginea, muzica şi jocul actoricesc, cu precădere cel al lui Michael Keaton şi Edward Norton. Peter Debruge, de la „Variety“, a numit interpretarea lui Keaton „revenirea secolului“, iar filmul „o satiră la adresa showbiz-ului“ şi l-a descris ca pe „un triumf la fiecare nivel creativ.“ 

     

6. „The Theory of Everything/ Teoria întregului“ - 35 de milioane de dolari

Actorul britanic Eddie Redmayne a câştigat Oscarul pentru rolul celebrului astrofizician Stephen Hawking. Lungmetrajul „The Theory of Everything/ Teoria întregului“, care a avut cinci nominalizări la Oscar 2015, descrie relaţia dintre Hawking şi soţia sa, Jane (Felicity Jones). Cei doi s-au cunoscut pe când erau studenţi la Cambridge, în anii '60, exact în vremea în care viitorul mare om de ştiinţă începea să sufere consecinţele afecţiunii care l-a paralizat, forţându-l să trăiască într-un scaun cu rotile şi să se exprime cu ajutorul unui computer sofisticat, conceput special pentru el de către un prieten, scrie cinemagia.ro.

7. „Boyhood/ 12 ani de copilărie“ - 25.4 milioane de dolari

Drama „Boyhood/ 12 ani de copilărie“ a fost nominalizat la şase categorii Oscar 2015, Patricia Arquette fiind desemnată Cea mai bună actriţă în rol secundar. A fost filmat de-a lungul a 12 ani cu aceiaşi actori, regizorul urmărindu-le evoluţia fizică şi emoţională. Lungmetrajul se concentrează asupra lui Mason (Ellar Coltrane), care se transformă din puştiul de şase ani preocupat de soarta ratonilor şi de jocurile video într-un tânăr independent şi raţional, gata să pună totul sub semnul întrebării şi să dea piept cu viaţa, cariera şi dragostea o dată cu plecarea la colegiu. 

8. „Whiplash“ - 12.3 milioane de dolari

„Whiplash“, cu şase nominalizări la Oscar, spune povestea lui Andrew Neyman (Miles Teller), un student aflat la începutul unei anevoioase experienţe: transformarea în basistul central al celei mai bune orchestre de jazz din ţară. Este pregătit să facă orice pentru asta, însă ciudatul şi excentricul său profesor Terence Fletcher (J.K. Simmons, câştigătorul categoriei Cel mai bun actor în rol secundar) îl înnebuneşte cu metodele sale extreme de predare.

     

      

Filme



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite