Ce măsuri de siguranţă a luat Oliver Stone pentru a face filmul despre Edward Snowden şi detaliile întâlnirii cu el: „Am fost convins că e adevărat tot ce spune“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regizorul Oliver Stone, dându-i indicaţii actorului Joseph Gordon-Levitt FOTO Open Road
Regizorul Oliver Stone, dându-i indicaţii actorului Joseph Gordon-Levitt FOTO Open Road

Filmul „Snowden“, care prezintă povestea fostului agent CIA şi NSA ale cărui dezvăluiri au produs frisoane în lumea serviciilor secrete, va avea premiera în cinematografele din România în luna noiembrie. Regizorul american Oliver Stone a dezvăluit detalii despre întâlnirea cu Edward Snowden, dar şi măsurile de siguranţă pe care şi le-a luat pentru a putea turna lungmetrajul.

„Snowden“, în care actorul american Joseph Gordon-Levitt (35 de ani) joacă rolul principal, va rula în cinematografele româneşti începând din 18 noiembrie, fiind distribuit de Independenţa Film.

Regizat de Oliver Stone, cu Shailene Woodley, Scott Eastwood, Nicolas Cage, Zachary Quinto, Melissa Leo şi Tom Wilkinson în distribuţie, lungmetrajul spune povestea lui Edward Snowden, care se înrolează în armata americană la 22 de ani, ca mai apoi să se alăture CIA, înainte de a fi dus la NSA. La 29 de ani, după ce a publicat documente clasificate, devine cel mai căutat om din lume. 

În 2013, Edward Snowden, agent secret al CIA şi ulterior al NSA, îşi părăseşte definitiv postul împreună cu un mare volum de documente referitoare la programele de supraveghere şi spionare derulate de serviciile americane, programe despre care nici măcar Congresul nu avea cunoştinţă (sau nu oficial). Zboară la Hong Kong, unde predă o mare parte din documente unor jurnalişti britanici, după care solicită azil politic la Moscova, unde se află şi în ziua de azi. În anul 2014 apare „Citizenfour“, care este recompensat cu Oscarul pentru Cel mai bun film documentar. 

„Snowden“, filmat în Germania de teama NSA şi CIA

De teamă că NSA sau alte servicii de informaţii i-ar putea afecta în vreun fel filmul, Oliver Stone a decis să filmeze în Germania. „Snowden“ a fost turnat în perioada februarie-aprilie 2015 la München, dar şi în Hong Kong, Moscova şi în Hawaii, având un buget total de aproximativ 40 de milioane de dolari. 

O altă măsură de precauţie luată de Oliver Stone a fost să-şi redacteze şi să păstreze scriptul scenariului pe un singur calculator, fără legătură la internet.

Înainte de a decide dacă face sau nu acest film, Oliver Stone s-a întâlnit de trei ori cu Edward Snowden la Moscova. Ulterior, l-a mai vizitat o dată pentru a-i arăta o versiune de lucru needitată. Adevăratul Edward Snowden apare la finalul filmului într-o înregistrare filmată.

De menţionat că, în anul în care a avut loc scandalul Snowden, Oliver Stone îi făcuse deja o vizită şi lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks şi protagonistul scandalului omonim. Assange este unul dintre cei care l-au ajutat pe Snowden să fugă din Hong Kong în Moscova.

Oliver Stone: „Mi-a fost puţin teamă să fac acest film“

„La început nu am vrut să fac acest film. Mi-a fost puţin teamă. Ca cineast, mi-e puţin teamă tot timpul când îmi vânez subiectele. De cele mai multe ori percepţia se schimbă, la fel şi perspectivele. Câteodată, să te arunci în mijlocul unui scandal e cea mai mare prostie. Şase sau şapte ani mai târziu tu poţi pica de prost, iar filmul îţi va fi uitat complet. (...) Aşa că prin ianuarie 2014 m-am dus şi m-am întâlnit cu Snowden. Apoi l-am mai vizitat de două ori. Trebuie să recunosc că am fost impresionat de la bun început. E un tip dintr-o bucată. Mi s-a părut atât de sincer şi de deschis încât aproape că i-am citit în suflet. Am fost convins că tot ce spune e adevărat“, a dezvăluit Stone. 

Oliver Stone şi apetitul pentru subiectele controversate

Regizorul american Oliver Stone este renumit datorită predilecţiei pentru cele mai controversate subiecte. „Platoon“ (1986) este despre războiul din Vietnam, „Natural Born Killers“ (1994) – despre o pereche de psihopaţi criminali în serie, „Any Given Sunday“ (1999) – despre viaţa mai puţin ştiută a vedetelor sportive din vremurile noastre. 

De asemenea, a fost producător pentru „JFK“ (1991), cazul asasinării lui Kennedy, „Nixon“ (1995) – despre controversatul preşedinte al SUA, demisionar în urma scandalului Watergate, şi „The People vs. Larry Flint“ (1996) – despre cazul patronului revistei Hustler, ajuns apărător al libertăţii de exprimare în SUA.

Oliver Stone are în palmares trei premii Oscar – Cel mai bun regizor („Platoon“ şi „Born on the Fourth of July“), precum şi pentru Cel mai bun scenariu („Midnight Express“) – şi patru nominalizări.

   

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite