Cele mai bune filme despre Războiul din Vietnam

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai bune filme despre războiul din Vietnam. Robin Williams
joacă rolul DJ-ului Adrian Cronauer în filmul „Good Morning,
Vietnam/ Bună dimineaţa, Vietnam“ FOTO Arhivă
Cele mai bune filme despre războiul din Vietnam. Robin Williams joacă rolul DJ-ului Adrian Cronauer în filmul „Good Morning, Vietnam/ Bună dimineaţa, Vietnam“ FOTO Arhivă

Cele mai bune filme despre Războiul din Vietnam. Războiul din Vietnam a reprezentat o sursă de inspiraţie pentru o gamă variată de filme care au exploatat diferite laturi ale acestui conflict. De la degradarea umană, la atrocităţile războiului până la devotamentul faţă de patrie şi distracţia din timpul luptelor, toate sunt teme abordate în filmele despre Războiul din Vietnam.

Cele mai bune filme despre Războiul din Vietnam. „We Were Soldiers/ Am fost cândva soldaţi... şi tineri“ (2002)

În 1965 a avut loc prima bătălie dintre americani şi vietnamezi. Aproximativ 400 de soldaţi americani au pătruns pe teritoriul vietnamez şi s-au trezit înconjuraţi de 2.000 de inamici. În faţa acestei copleşitoare situaţii s-au găsit, în cea mai lungă lună a vieţii lor Harold Moore (Mel Gibson), comandantul Batalionului 1 din trupele de cavalerie, şi reporterul Joseph Galloway de la Associated Press.

„Ne vom lupta cu un duşman puternic şi hotărât. Nu vă pot promite că vă voi aduce pe toţi acasă în viaţă. Dar vă jur că voi fi primul care va pune piciorul pe câmpul de luptă şi ultimul care va pleca de acolo. Şi nu voi lăsa pe nimeni în urmă… viu sau mort. Ne vom întoarce cu toţii acasă împreună“, li s-a adresat locotenent-colonelul Moore soldaţilor săi înainte de a-i duce la război.

Intens şi devastator, filmul spune povestea celor care au fost cândva fii, apoi au devenit soţi şi taţi pentru a ajunge în final soldaţi. Este drama celor rămaşi acasă, dar şi a celor plecaţi la război fără să ştie dacă se vor mai întoarce. Prima bătălie din Vietnam nu a avut câştigători, fiecare combatant apărându-şi casele, mamele şi copiii. Povestea a fost inspirată de o carte scrisă de un veteran al Războiului din Vietnam, totul pentru ca generaţiile viitoare să nu uite valorile, sacrificiul şi datoria faţă de propria ţară.

Cele mai bune filme despre Războiul din Vietnam. „Casualties of War/ Ororile războiului“ (1989)

„Probabil cel mai bun film al lui Brian de Palma“, „Casualties of War“ se bazează pe povestea adevărată a unui pluton de soldaţi prins în gulagul moral al Vietnamului aflat în război. Martor la uciderea unui civil, soldatul Eriksson (Michael J. Fox) este forţat să-i înfrunte pe camarazii săi şi pe ofiţerul comandant, sergentul Meserve (Sean Penn), un bărbat puternic şi carismatic care a trecut graniţa brutalităţii, împins de teroarea războiului. Regizorul Brian de Palma realizează o poveste devastatoare şi greu de uitat despre zbaterea unui om pentru păstrarea sănătăţii şi dreptăţii în mijlocul haosului războiului.

Cele mai bune filme despre Războiul din Vietnam. „Hamburger Hill/ Hamburger Hill - Misiune Sinucigaşă“ (1987)

În timp ce întreaga lume se întreba de ce Războiul din Vietnam are loc, o trupă de soldaţi lupta şi murea în cea mai crâncenă bătălie din cel mai sângeros conflict purtat de americani. Drama regizată de John Irvin urmăreşte povestea dramatică a unei divizii de soldaţi americani, care, în ziua de 10 mai 1969, participă la bătălia pentru preluarea zonei Dong Ap Bia, din valea A Shau. Această zonă a fost supranumită dealul Hamburger din cauza măcelului care a transformat combatanţii uneia dintre cele mai dure lupte din acest război într-o masă însângerată.

Cele mai bune filme despre Războiul din Vietnam. „Born on the Fourth of July/ Născut pe 4 iulie“ (1989)

Film de referinţă printre dramele despre Războiul din Vietnam, „Born on the Fourth of July“ este bazat pe best-seller-ul autobiografic omonim al lui Ron Kovic, care a colaborat la scenariu cu regizorul filmului, Oliver Stone, ambii veterani ai acestui război.

Povestea începe într-o zi de 4 iulie, în timp ce Ron Kovic îşi serbează ziua de naştere. Devenit un adevărat erou al orăşelului sau natal, tânărul Kovic îşi şochează toţi cunoscuţii înrolându-se în Marină, pentru a putea lupta împotriva comuniştilor din Vietnam. Din păcate, curând află că există o mare diferenţă între luptătorul ideal şi experienţa războiului, că liniile morale care îi fuseseră induse de părinţi şi în care crezuse cu atâta tărie sunt de fapt inexistente în realitatea dură a războiului. Kovic este întâi derutat, apoi profund deziluzionat, descoperind că mulţi dintre camarazii săi nu sunt cu nimic superiori inamicilor.

Intră într-o teribilă încurcătură când, accidental, îşi împuşcă un coleg. Părăseşte frontul pe targă, după ce un glonţ în şira spinării îl paralizează de la brâu în jos. Recuperarea e lentă şi îngreunată mai ales de condiţiile inumane din spitalul pentru veterani, majoritatea fără şansă de reintegrare socială. Trimis acasă în oraşul natal, Kovic nu se poate împăca nici cu familia, nici cu viaţa civilă, îi chinuie pe toţi din jur, devine alcoolic şi-şi plânge singur de milă, se alienează din ce în ce mai mult. Aproape mort într-o tabără specială din Baja, California, Kovic regăseşte totuşi speranţa şi un motiv de a trăi când devine un activist anti-războinic.

Cele mai bune filme despre Războiul din Vietnam. „Good Morning, Vietnam/ Bună dimineaţa, Vietnam“ (1987)

La postul de radio al unei tabere americane din Vietnam vine un nou DJ, Adrian Cronauer (Robin Williams). El va transforma şi revoluţiona modul în care funcţiona până atunci radioul şi va deveni în scurt timp un adevărat fenomen în tabăra americană din Vietnam. Filmul este de departe cea mai bună prestaţie actoricească a lui Williams într-un film. Cu toate că el vorbeşte non-stop la microfon, regizorul Barry Levinson a reuşit performanţa ca personajul să nu spună nimic despre el personal -€“ nu ştim de unde vine, ce a făcut înainte de război, dacă are familie, ce vise are. Lumea lui este redusă la materialele pe care le face pentru programele radio. Filmul a primit o nominalizare la Oscar şi un premiu Globul de Aur.

Cele mai bune filme despre Războiul din Vietnam. „The Deer Hunter/ Vânătorul de cerbi“ (1978)

Al doilea film at lui Michael Cimino, la origine un scenarist talentat de la Hollywood, a fost declarat de unii o capodoperă cinematografică şi de alţii un film plin de ură care distorsionează grosolan realitatea istorică. Undeva între aceste două extreme, „The Deer Hunter“ a devenit şi un mare succes comercial, în ciuda faptului că vorbea despre pierderea inocenţei Statelor Unite ale Americii în Războiul din Vietnam.

Într-un orăşel industrial din Pennsylvania, trei muncitori, Michael (Robert De Niro), Steven (John Savage) şi Nick (Christopher Walken), sunt chemaţi în armată pentru a pleca în război. Înainte de a-şi părăsi prietenii, Steven se însoară, iar căsătoria şi nunta devin şi o petrecere de adio pentru proaspeţii recruţi.

Fimul sare apoi în Vietnam. Toţi trei prietenii sunt făcuţi prizonieri şi reuşesc în cele din urmă să scape, dar cu consecinţe tragice. Steven rămâne paraplegic, Nick se retrage undeva în Asia de Sud-Est, schilodit emoţional, iar Michael se întoarce acasă copleşit de remuşcări că şi-a lăsat prietenii să eşueze. Soarta i se complică şi mai mult când, încercând să-şi reia viaţă civilă, Michael se îndrăgosteşte de Linda (Meryl Streep), cândva logodnica lui Nick.

În cursul a peste trei ore, „The Deer Hunter“ oferă câteva interpretări actoriceşti remarcabile şi o serie de scene de o intensitate copleşitoare, de la petrecerea de nuntă până la mult discutata secvenţă a prizonierilor de război care joacă ruleta rusească.

Cele mai bune filme despre Războiul din Vietnam. „Platoon/ Plutonul“ (1986)

Filmul redă povestea unui grup de soldaţi americani în timp ce patrulează, luptă şi îşi pierd viaţa în Războiul din Vietnam, totul prin ochii unui tânăr recrut. „Platoon“€œ este primul din cele trei filme regizate de Oliver Stone despre Războiul din Vietnam. Atunci când doi sergenţi veterani intră în conflict şi când unul dintre ei participă la masacrul unui sat întreg, tânărul recrut trebuie să facă faţă unei crize morale, pus în faţa unor confruntări atât cu ororile războiului, cât şi cu dualitatea omului.

Înainte de filmări, toţi actorii au trebuit să reziste unui stagiu de 13 zile de pregătire intensivă. Filmul a beneficiat de opt nominalizări la Oscar, câştigând patru premii (Cel mai bun regizor, Cel mai bun montaj, Cel mai bun film şi Cel mai bun sunet).

Cele mai bune filme despre Războiul din Vietnam. „Full Metal Jacket/ Platoşa de metal“ (1987)

Pelicula reprezintă revenirea pe platouri a regizorului Stanley Kubrick după o pauză de şapte ani şi cristalizează experienţele Războiului din Vietnam, concentrându-se asupra unui grup de voluntari în Marină. Lungmetrajul este inspirat de romanul „The Short Timers“, al lui Gustav Hasford, iar în prima parte sunt prezentate detalii din timpul antrenamentelor coordonate de sergentul Hartman (R. Lee Ermey, care în viaţa reală este chiar instructor militar, aşa că interpretarea sa devine înspăimântător de reală şi credibilă). Este urmărit atent procesul de dezumanizare care se manifestă la recruţii din Marină, cu accent pe sângeroasele lupte din Vietnamul anilor 1960.

În partea a doua a peliculei, facem cunoştinţă şi cu alţi recruţi. Este vorba despre Joker (Mathew Modine), care acoperă zona ca şi corespondent pentru „Stars“ şi Pyle. Joker, împreună cu Animal Mother (Alec Baldwin), Rafterman (Dorian Howard) şi alţii, înfruntă ameninţări precum ambuscada, capcanele şi trăgătorii vietnamezi în timp ce înaintează în oraş. O privire din două perspective asupra unei singure realităţi: atrocităţile produse de un razboi ale cărui victime sunt oameni, indiferent de ce parte a baricadei se situează ei.

Cele mai bune filme despre Războiul din Vietnam. „Apocalypse Now/ Apocalipsul acum“ (1979)

În timpul Războiului din Vietnam, căpitanul Willard (Martin Sheen) primeşte ordinul de a găsi şi „lichida fără nici un fel de scrupule“ pe un comandant al Forţelor Speciale, colonelul Kurtz (Marlon Brando) care a trecut de partea duşmanului. Călătoria lui Willard este, în aparenţă, o poveste plină de aventuri, dar, la fel de evident, este o alegorie a demenţei războiului şi a descoperirii de sine. În cele din urmă, când Brando îşi face apariţia, filmul devine o interogaţie filosofică asupra misterelor insolubile ale nebuniei şi răului din oameni. „Apocalypse Now“ l-a adus în prim-plan şi pe unul dintre cei mai înfricoşători lunatici ai marelui ecran, colonelul Kilgore (Robert Duvall), cel căruia îi place „mirosul de napalm dimineaţa“, este un tip dement, carismatic, pasionat de surf şi care poartă o pălărie Stentson.

Scenariul filmului a fost conceput de către scriitorul John Milius (susţinător al războiului) alături de George Lucas (care trebuia să regizeze, dar fiind un liberal opus războiului, chinuit de un sentiment de vinovăţie) ca o adaptare liberă a romanului din 1902 a lui Joseph Conrad, „Inima Întunericului“. Cealaltă sursă de inspiraţie a fost „Odiseea“ lui Homer. Lungmetrajul rămâne cunoscut şi pentru dificultăţile din timpul filmărilor care au intrat în legendă şi care au făcut subiectul câtorva cărţi şi al documentarului „Inima întunericului: Apocalipsul unui cineast“ (1991). Filmările din Filipine, plănuite să dureze 16 săptămâni, au fost încheiate după 238 de zile, Martin Sheen a suferit un atac de cord aproape fatal care l-a ţinut pe bară cinci săptămâni, iar Marlon Brando a revenit la filmări supraponderal şi nepregătit, motiv pentru care producătorii au regândit finalul poveştii; acestea sunt doar câteva dintre impedimentele întâlnite în timpul desfăşurării filmărilor.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite