Film

articolul anterior articolul urmator

Celofanul comunist. Despre un serial despre geţi ce se apropie vijelios

68
17 Jan 2017 17:27:51
Péter Demény

Citesc interviul cu Florin Anghel şi mi se face părul măciucă. Doamne Dumnezeule, ce serial o să mai avem! Auzi, monşer, „primul despre geţi”!

Oricum, îţi trebuie niscaiva tupeu să-l enumeri pe Sergiu Nicolaescu alături de Martin Scorsese, Ridley Scott şi alţi monştri sacri ai filmului. Or, Florin Anghel exact asta face. Îl absolvă pe Sergiu Nicolaescu printr-o jumătate de frază — „aşa au fost vremurile alea” —, îl laudă spunînd că „a fost un vizionar pentru vremea sa”, îl citează şi pe Spielberg, alt admirator al lui Nicolaescu, îl trage lîngă el pe Eliade şi pe Brâncuşi, încît nici nu ştiu ce să mai cred.

Dar asta e numai una la mînă, nici măcar prima. Prima la mînă este cum poţi să faci un film despre geţi! Florin Anghel spune nişte lucruri la fel de mitologante sau cum să le numesc ca şi marele său înaintaş. Pentru că filmele istorice ale lui SN au fost false şi ideologice: false pentru că ideologice, filme istorice cu celofan comunist. Asta este tradiţia de la care se revendică Dl Anghel. Mă mir că vorbeşte despre greutăţile realizării: aş fi crezut că asemenea creaţii patriotarde încă mai au trecere. Oricum, naţionalismul românesc, la fel de prosper ca ale altor naţiuni de prin vecini, nu doreşte nimic altceva decît cadre cu viteji geţi pletoşi, melancolici şi plini de curaj, ceea ce cred că va şi primi dacă nu ne înşeală imaginile din interviu. Dacă ne înşeală, să-l ascultăm din nou pe Dl Anghel: „Pe partea istorică consider că nu avem libertate mare de creaţie. Vom urma cu sfinţenie ce ne spun sursele istorice şi nu vom denatura în vreun fel sau altul ce spune istoria. Nu vrem să afirmăm nimănui că dacii au fost miezul, dar nici că au fost neica nimeni. Sunt lucruri bune şi lucruri rele care conturează o societate dacică complexă, un cult puternic al războiului, cu loialitate şi chiar şi cu un pic de nebunie (în sensul bun al cuvântului).” Aoleu, Vom urma cu sfinţenie, mă înţelegi?! Înseamnă că dacii vor fi nu numai miezul, ci şi sarea pămîntului.

Un public care a crescut cu manualele mincinoase redactate în comunism şi/sau cu eresurile părinţilor şi bunicilor, care abia suportă întrebările, darmite dubiile, o să primească acum geţi cît încap şi sînge bombastic cît poate cumpăra un regizor care nu-şi poate vinde nici măcar rinichii (ne spune el, că eu nu pot inventa aşa ceva).

Asta ne aşteaptă după ce s-au născut capodopere ca Aferim! Ţine-mă, Doamne!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

68 Comentarii

Radu Mircea
17.01.2017, 18:12:09

# Peter Demeny Si pina la urma ce va deranjeaza un proiect pe care inca nici nu l-ati vazut pe ecran ??? Daca e prost nu se vinde si falimentul domnului Anghel bate la usa , daca e mai bun , abea atunci aveti dreptul sa-l criticati . De ce faceti un proces de intentie ca doar nu-si propune sa faca o saga a ungurilor pe paminturile getilor ??? Nici n-ar putea , hunii inca erau departe rau la vremea acea .

+19 (23 voturi)
gigi_one gigi_one
17.01.2017, 19:11:21

Daca era despre huni, era ok domnu? Mai lasati supararile si ranchiunile, cacauzeaza la inema:)

+12 (16 voturi)
Hawkeye...
17.01.2017, 19:42:50

Am avut un coleg de facultate ungur, ungur din Ungaria. Invata aici pentru ca taica-su era reprezentant al nu stiu carei firme maghiare. La un moment dat vine vorba si de Ardeal. Imi spune ca da, au existat daci pe aici, dar au parasit teritoriul si cand au venit ei, ungurii, nu era nimeni prin zona. Bine zic, dar tu esti aici de vreo 4 ani. Ai vazut toata Romania, asa e? Ai vazut toata Transilvania asa e..? Da zice...si Transilvania e cea mai frumoasa si mai bogata, zice...Si atunci, il intreb, cum poti sa crezi ca cineva ar parasi aceasta zona..? Asa e..zice..nu prea imi vine sa cred, dar asa am invatat la scoala...! Asa ca domnule Demeny....lasa vrajeala cu minciunile din manuale din curtea altora, si mai cauta si prin curtea alor tai... Si vezi ca peilcula se facea la AZO-Mures...Cred ca e aiurea sa-i zici "celofan"..in sensul rau...! Ce ai cu pelicula..? Vroiai sa se voaleze cand vedea ..daci..? Iaca..nu s-a voalat...! PS: Chiar nu va puteti abtine, domnule, de la jigniri si insinuari mincinoase ? Chiar atat de mult ii urati pe romani..? Ca daca da, atunci va urati si pe dumnevoastra, in aceesi masura ! Cum puteti trai cu ura asta de sine..?

+14 (18 voturi)
Swami
17.01.2017, 19:59:42

Logica secolului XX nu functioneaza la fel ca logica din antichitate. O comunitate de 50.000 de persoane distribuita pe un teritoriu precum Transilvania nu devine proprietar al intregului teritoriu. Numai niste naivi pot crede asta. Pentru ca daca functiona asa, nu aveam deloc unguri si nemti in Transilvania. In plina glorie a imperiului Roman, orasul Roma avea cca. 300.000 de suflete. Dupa caderea Romei, orasul avea cca. 50.000 de suflete. Nu exista un recensamant al populatiei din Transilvania atat de vechi. si nici vestigii istorice care sa sustina ca nu era loc liber pe care sa-l ocupe popoarele migratoare. Idea ca x sau y a fost primul in Transilvania nu are nici o relevanta. Dar daca ungurii si romanii nu gasesc o cale sa cada la pace, si invoca dreptul primului venit, e problema lor.

-3 (11 voturi)
Hawkeye...
17.01.2017, 19:52:24

Mai..dar sunteti culmea..Seriale cu tigani..e voie sa se faca..Cu romani prosti...gen Las Fierbinti...e voie sa se faca...Seriale cu Attila...e voie...Cu Liszt..e voie...Cu revolutia de la 48...e voie..Dar cu geti de ce nu e voie, domnule..? Ca nu vreti dvs....? Cand vine vorba despre ce au patit evreii din Transilvania in timpul WW2....atunci se vorbeste ca faptele acelea s-au petrecut in Romania...Atunci..nu mai era Transilvania voastra..? Am vazut ca aveti pretentii ca va pricepeti la film..Atunci de ce acuzati, si de fapt deocamdata prezumati, ca nici n-ati vazut filmul...ca o sa fie plin de fapte de vitejie..? Nu cumva asa sunt toate filmele istorice, domnule..? Nu numai Atila a fost viteaz...mai draga domnule Demeny...Si in niciun caz Horty...!

+12 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (68)

Modifică Setările