Cronică de film: Cântarea lui Obama

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Channing Tatum, în rolul agentului care
salvează lumea
Channing Tatum, în rolul agentului care salvează lumea

EXCES În “Alertă de grad zero / White House Down”, regizorul Roland Emmerich face un film-dezastru cu puternice conotaţii patriotice, ajungând să-şi parodieze propria filmografie şi un întreg gen cinematografic.

În noua sa producţie, „Alertă de grad zero“ / „White House Down“, regizorul Roland Emmerich, specializat de-a lungul timpului în genul filmului-catastrofă (în general, cu elemente SF, dar nu obligatoriu), combină cu măiestrie două genuri cinematografice. Este vorba despre filmul-dezastru şi filmul patriotic hollywoodian, două genuri în care Emmerich s-a dovedit de-a lungul vremii maestru.

Epitaf pentru un gen

Nu este prima oară când regizorul face, cu mână sigură, această combinaţie de genuri. A făcut-o şi în marele succes din 1996, SF-ul „Ziua Independenţei“, care practic l-a impus definitiv în „lista scurtă“ a autorilor de cinema comercial american. Fără să mai vorbim că şi un film ca „Patriotul“ (2000) amesteca genul filmului istoric cu acelaşi film patriotic, identitar.

Noutatea este că „Alertă de grad zero“ are foarte mult umor şi auto-parodie asumată, reuşind astfel să facă interesant un scenariu altfel (în mod deliberat) subţirel. Pare că filmul lui Emmerich, scris de James Vanderbilt („Zodiac“, „Uimitorul Om-Păianjen“), funcţionează ca un epitaf, atât pentru filmografia regizorului, cât şi pentru un întreg gen cinematografic.

Un german la Hollywood

Filmul-dezastru/catastrofă a fost lansat, ca gen aparte, în anii ’70, când şi-a trăit anii de glorie („Infernul din zgârie-nori“, „Vulcanul“, „Aeroportul“, „Poseidon“ etc.). Genul a fost revitalizat în anii ’90, după succesul cu „Ziua Independenţei“, dar cu pelicule mai degrabă modeste. În anii 2000, Emmerich însuşi a semnat câteva dintre cele mai reuşite şi interesante mostre: „Unde vei fi poimâine?“/ „The Day After Tomorrow“ (2004) şi „2012“ (2009).

Filmul patriotic american, în speţă hollywoodian, îşi propune forjarea unei conştiinţe identitare. Acest tip de film nu se adresează, însă, în primul rând americanilor propriu-zişi, din interiorul SUA, deja uniţi de 200 de ani de constituţionalism, ci celor din restul planetei, pe care îşi doreşte a-i convinge de necesitatea unei „pax americana“. Prin urmare, deşi cinemaul hollywoodian a avut permanent, în subtext, o dimensiune ideologică, genul propriu-zis apare de-abia în a doua jumătate a anilor ’80, odată cu prepararea loviturii finale în Războiul Rece.

Cel puţin trei dintre piesele de bază ale filmografiei lui Roland Emmerich sunt astfel de filme patriotice: „Ziua Independenţei”, „Patriotul” şi „2012”, acesta din urmă cu o dimensiune globală mai mult decât manifestă. Faptul că Emmerich este, de fapt, de origine germană (născut în 1955, la Stuttgart) este lipsit de importanţă. Foarte mulţi dintre autorii de cinema comercial de la Hollywood sunt de origine europeană (mai nou, şi asiatică), de la Hitchcock încoace.

A (nu) te lua în serios

Revenind la „Alertă de grad zero“ – mai rar traducere mai neinspirată a unui titlu. Aceasta pentru că elimină cuvintele „Casa Albă“ şi puternica încărcătură simbolică a acestei clădiri. Nu numai America este atacată în acest film, ci în primul rând această clădire arhetipală şi, odată cu ea, instituţia-simbol a preşedintelui SUA. Coşmarul zilei de 11 septembrie 2001 este activat din nou, dar de data aceasta la o scară inimaginabilă.

Scenariul filmului nu-şi impune nicio limită, îţi depăşeşte mereu aşteptările, şi e foarte bine aşa. Grupul de terorişti care preia Casa Albă îşi propune, nici mai mult, nici mai puţin decât declanşarea celui de-al treilea război mondial, şi aproape e gata să o facă. Planul le e dejucat însă de un singur om, un „sepepist“ tocmai respins la interviu (Channing Tatum), aliat cu preşedintele în funcţie (Jamie Foxx), pe care situaţia îl transformă într-un fel de Rambo.

Prin replici şi situaţii evident (auto)ironice, filmul se transformă treptat în propria parodie (voluntară), pastişând atât filmele mai vechi ale lui Emmerich, cât şi ale altora. Greşesc însă cei care cred că „Alertă de grad zero“ e complet lipsit de conţinut. Filmul are multă filozofie (geo)politică (în general, militează discret pentru pacifism şi înfrăţire globală), exprimată pe înţelesul şi gustul celui mai larg public, aşa că, probabil, e mult mai influent decât ne place să credem. S-ar putea discuta mult şi despre forţa poveştii / imaginii / cinemaului în acest caz, dar cu siguranţă că filmele lui Emmerich vor oferi mult material de analiză teoreticienilor postmoderni ai cinematografului.

Info

Alertă de grad zero / White House Down (SUA, 2013)

Regia: Roland Emmerich

Cu: Channing Tatum, Jamie Foxx, Maggie Gyllenhaal, James Woods

Rulează la: Hollywood Multiplex Bucureşti Mall

4 stele

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite