Film

articolul anterior articolul urmator

CTP desfiinţează filmul „Joker“: „Nu este artă. E drog, otravă în imagini“

33
8 Oct 2019 18:32:56
Autor: Adelina Mărăcine
CTP FOTO DIGI 24
CTP FOTO DIGI 24

Cristian Tudor Popescu desfiinţează filmul „Joker“, regizat de Todd Phillips, cu Joaquin Phoenix în rol principal, într-un text semnat pe republica.ro.

Jurnalistul este de părere că lungmetrajul premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia este departe de a fi considerat operă de artă, deoarece îi lipseşte acel „centru de echilibru a cărui proiecţie nu trebuie să depăşească baza umană“ şi-l descrie ca fiind „otravă în imagini“, într-o cronică publicată pe site-ul republica.ro.
 
„Opera de artă poate fi strâmbă, şi în acest cuvânt intră totul – dadaism, avangardism, expresionism, suprarealism, onirism, postmodernism, cyberpunk... Dar ea trebuie să aibă un centru de echilibru a cărui proiecţie nu trebuie să depăşească baza umană. La «Joker» nici nu se pune problema acestei proiecţii, căci nu există nici măcar un centru de echilibru. Sensul ultim al actului artistic nu poate fi inuman, cu atât mai puţin antiuman. Oricât de rău şi dur ar fi un film, el trebuie să facă apel, în ultimă instanţă, la ceea ce este bun în om. Altfel, oricât de bine ar fi realizat, nu este artă. E drog, otravă în imagini“, scrie CTP.
 
În plus, jurnalistul se alătură celor care cred că lungmetrajul lui Todd Phillips conţine prea multă violenţă. 
 
„Toate situaţiile în care bolnavul psihic Arthur este umilit, lovit, batjocorit de semeni ai săi „normali” au menirea să ni-l facă simpatic atunci când începe să răspundă la pumni şi şuturi cu şişul şi gloanţele. Să încercăm un sentiment de satisfacţie când tipi grobieni, dar bine îmbrăcaţi, stilaţi, bogaţi, «civilizaţi» sunt împuşcaţi, spintecaţi, făcuţi chisăliţă.
 
Un adevăr incontestabil al filmului este uriaşa cantitate de violenţă care se umflă sub pojghiţa de siliciu, metal, beton, sticlă, neon, fibră de carbon a societăţii contemporane. Avansul tehnologic nu duce la îmbunătăţirea omului. Medicina actuală poate să-i prelungească viaţa biologică până spre suta de ani, însă psihicul său se deteriorează văzând cu ochii în direcţia distrugerii şi autodistrugerii.
 
«Soluţia» propusă de regizorul Todd şi mai nu ştiu cum este dezlănţuirea totală a violenţei «purificatoare», ca să se aleagă după aceea, poate, praful. Nu săracul împotriva bogatului, nu civilul împotriva poliţistului, nu omul împotriva Sistemului, ci omul împotriva omului. Pe scurt, ideea este s-o luăm înaintea încălzirii globale, a poluării, a suprapopulării şi să sfârşim odată cu mucegaiul uman de pe planetă“, a adăugat CTP.
 
Cristian Tudor Popescu nu laudă nici interpretarea actorului Joaquin Phoenix, apreciat de alţi critici, despre care spune că este total lipsit de umor. 
 
„Din acest punct de vedere, Joker-ul lui Heath Ledger este artă pentru că răul pur întruchipat de el, cu tente de bandă desenată şi umor negru (Joaquin Phoenix, cu toate că se străduieşte să joace bine şi adesea reuşeşte, nu are umor nici când vrea să nu aibă umor) nu e bazat pe flashback-uri explicatoare politically correct din trecutul său de copil abuzat. E un supervilain memorabil, care se luptă în regim de basm cu antagonistul său, Batman, evacuat cu totul din Joker. Văzând «The Dark Knight» al lui Ledger şi Nolan, copiii pot să joace jocul în care unii să fie Batman, alţii Joker. Cum ar arăta a funny game, un joc de copii şi adolescenţi bazat pe actualul Joker?“
 
„Dacă filmul lui Todd a luat Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia, atunci e nedrept că Adolf Hitler nu a primit premiul Nobel pentru Literatură, dacă nu chiar pentru Pace“, a conchis jurnalistul.
 
„Joker“, record de încasări, dar şi de controverse
 
Joker“ prezintă povestea lui Arthur Fleck, un bărbat singuratic, abuzat, cu probleme mintale, care, pe măsură ce societatea continuă să îl respingă, adoptă un personaj ale cărui acţiuni devin violente.
 
 
 
„Joker“ a fost premiat cu cel mai important trofeu la Festivalul de la Veneţia de anul acesta - Leul de Aur. În plus, interpretarea lui Joaquin Phoenix a fost unanim lăudată de critici, iar lungmetrajul lui Todd Phillips este considerat unul dintre principalii competitori pentru nominalizările la Oscar 2020.
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

33 Comentarii

imsi imsi
8.10.2019, 18:43:02

Sunt si eu odata de acord cu CTP.

+1 (15 voturi)
gigione deladolj
8.10.2019, 18:48:26

Habar n ai de nimic, băi scrisnitule!

-8 (10 voturi)
Basarab Peruca
8.10.2019, 20:23:18

Filmul nu l-am vazut si probabil nu am sa ma uit la el, urasc tot ce deriva din Batman, au transformat subiectul intr-o porcarie. Cat despre CTP, acest comunist ordinar care spunea ca Eminescu n-a fost roman, ca toata opera lui Nichita Stanescu are 0 valoare literara si filosofica si cate si mai cate mizerii, m-ai bine s-ar apuca de pescuit

0 (16 voturi)
jj jj
8.10.2019, 20:29:17

Film despre si cu perversi de la Whorrywood.

+1 (5 voturi)
Parallel Mind
8.10.2019, 20:33:27

Nici filmul nu e arta asa cum nici acest limbric nu este comentator, anal-ist, jurnalist ca sa nu mai zic scriitor. Un lingau scofalcit ce aduce la moaca a tanti cu coasa, isi da cu parerea peste tot de unde ii curge.. La film nu mi-a venit sa borasc - are o logica, un fir narativ coerent, si o interpretare actoriceasca a personajului principal incerdibila! Unde-l vad pe insa pe sobolanul asta ca-si expune tampeniile fara logica, da, am o senzatie extrem de neplacuta! Undeva, asemanatoare cu cea pricinuita de "celebra" muiere de afaceri multipotenta, pe numele ei de tatoiu...

+2 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (33)