Film

articolul anterior articolul urmator

Diferenţele salariale de la Hollywood au rămas aproape la fel ca în 1980: cu cât câştigă mai mult actorii decât actriţele şi care ar fi motivele

0
16 Sep 2019 14:33:21
Autor: Alexandra Constanda
Antonio Banderas, Meryl Streep şi Gary Oldman
Antonio Banderas, Meryl Streep şi Gary Oldman

O echipă de experţi în economie au descoperit că diferenţele salariale de la Hollywood din 2015 sunt similare cu cele din anul 1980, în continuare actorii fiind mai bine plătiţi decât actriţele indiferent de rolurile interpretate.

Starurile de film masculine câştigă, în medie, cu 1,1 milioane de dolari mai mult decât cele feminine, potrivit unui studiu realizat de o echipă de experţi în economie, citat de „The Guardian“.
 
Sofia Izquierdo Sanchez, de la Universitatea Huddersfield (Marea Britanie), John S. Heywood, de la Universitatea Wisconsin (SUA), şi Maria Navarro Paniagua, de la Universitatea Lancaster (Marea Britanie), au analizat salariile a 246 de actori şi actriţe care au jucat în 1.343 de filme între anii 1980-2015.
 
„Diferenţa a fost constantă“, spune Izquierdo Sanchez. „Este aproape aceeaşi în 2015 ca în 1980. Nu dă semne de îmbunătăţire“, a mai spus aceasta.
 
Datele au fost colectate din mai multe surse, inclusiv platforme specializate precum IMDb şi Box Office Mojo, care ţin evidenţa încasărilor din cinematografie şi oferă cele mai recente informaţii din domeniu. Economiştii au luat în calcul mai multe variabile, inclusiv succesul din trecut al unui star bazat pe încasările generate, premiile primite şi popularitatea pe platforma de micro-blogging Twitter.
 
Concluziile arată că actriţele au fost plătite cu, în medie, 56% mai puţin decât colegii lor, respectiv cu 2,2 milioane de dolari mai puţin pe film.
 
„Sigur că ne aşteptam să existe diferenţe, pentru că foarte multe actriţe au semnalat în mod public această problemă, însă am fost surprinşi să descoperim decalaje atât de mari, mai ales în ceea ce priveşte nume de top, precum Meryl Streep“, a declarat Sanchez. 
 
Cercetarea, care a fost prezentată la congresul anual al European Economic Association din Manchester, Marea Britanie, a mai stabilit că filmele de acţiune – care au ocupat şapte poziţii din topul 10 al încasărilor la nivel mondial în 2018 – promovează în mod particular această diferenţă, cu salarii, în medie, cu 1,8 milioane de dolari mai mari în cazul bărbaţilor comparativ cu femeile.
 
Diferenţele salariale sunt prezente în cazul tuturor tipurilor de filme, chiar şi al comediilor romantice, concluzie destul de tulburătoare, potrivit autorilor studiului, pentru că „actorii şi actriţele joacă în general la acelaşi nivel, cam acelaşi tip de rol“. O excepţie rară şi notabilă este drama romantică „Notting Hill“ (1999), pentru care Julia Roberts a fost plătită cu 15 milioane de dolari, mai mult decât colegul ei de platou, Hugh Grant. 
 
De asemenea, studiul arată că diferenţele salariale cresc odată cu vârsta, având în vedere „valoarea frumuseţii pe această piaţă“. Astfel, din copilărie până la la vârsta adultă, diferenţa medie a rămas de 1 milion de dolari, dar după vârsta de 50 de ani a crescut la 4 milioane per film.
 
Autorii spun că Hollywood-ul are o influenţă culturală mare şi este o industrie unde activează peste două milioane de persoane, iar această diferenţă salarială este motiv de nelinişte. „Dacă nu poate fi explicată pe baza performanţelor actoriceşti sau a popularităţii, sigur că poate fi asociată sexismului“, a explicat Sanchez. Cu toate acestea, studiul mai sugerează şi că „prejudecăţile producătorilor nu pot fi eliminate complet din lista potenţialelor cause ale diferenţelor salariale“. 
 
Problema diferenţelor salariale dintre femei şi bărbaţi este un subiect din ce în ce mai dezbătut, actriţe celebre criticând industria cinematografiei pentru lipsa de atitudine. În anul 2015, Patricia Arquette a ajuns pe prima pagină a ziarelor după ce în discursul său de mulţumire pentru premiul Oscar pe care îl primise a cerut a cerut „egalitate salarială odată pentru totdeauna!“. Şi alte actriţe de top, între care Meryl Streep, Salma Hayek, Charlize Theron, Jennifer Lawrence şi Natalie Portman, au cerut „salarii egale pentru roluri egale“.
 
Un val masiv de reacţii pe acest subiect a fost stârnit după ce revista Vanity Vair a dezvăluit că protagoniştii din „American Hustle“ – Amy Adams, Christian Bale şi Bradley Cooper – au petrecut acelaşi număr de zile pe platourile de filmare, respective 45 de zile fiecare, însă în timp ce Bale şi Cooper au câştigat câte 2,5 milioane de dolari şi 9% din încasări, Adams a primit doar 1,25 milioane de dolari şi 7% din încasări. 
 
Şi topurile întocmite de revista „Forbes“ în 2019 evidenţiază această problemă. Dacă Scarlett Johansson, cel mai bine plătită actriţă, deţine primul loc cu 56 de milioane de dolari, Dwayne „The Rock“ Johnson ocupă aceeaşi poziţie, dar cu 89,4 milioane de dolari. 
 
Autorii studiului sunt de părere că o metodă de a elimina aceste diferenţe ar fi ca salariile actorilor să fie făcute publice, fapt ce ar consolida poziţia de negociere a femeilor.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii