Film

articolul anterior articolul urmator

Django dezlănţuit sau „diavolul are chipul omului alb”

24
4 Feb 2013 09:49:12
Manuel Stănescu

Gusturile nu se discută şi nici nu mi-am propus să analizez ultimul film al lui Quentin Tarantino din această perspectivă, deşi îi urmăresc întotdeauna creaţiile. Nu stilul regizoral, nu povestea în sine, ci mesajul mă nelinişteşte.

Propagandă prin film nu se face de ieri de azi, iar la Hollywood exemplele sunt multiple. Lucru firesc până la un punct, doar că simpatiile „liberale” (a se citi din perspectivă americană) ale regizorilor de peste ocean au început să devină din ce în ce mai radicale. Îmi aduc aminte de Avatar, un film excepţional din punct de vedere al realizării, dar care a făcut apel la nişte clişee care m-au descumpănit. Văzând cum e portretizată infanteria marină în acel film, mă gândeam la tinerii americani ce şi-au dat viaţa prin vreo două războiale mondiale, prin Coreea sau Vietnam pentru ca americanul simplu să se îndoape fără grijă cu hamburgeri şi cola, să plângă pe umărul nativilor din film uitând parcă ce s-a întâmplat cu ai lor şi să peroreze cât de bine ar fi să renunţăm la cuceririle civilizaţiei şi să ne întoarcem la vânătoarea de bizoni, eventual în timp ce nu se deslipeşte de „smartphone” nici când mănâncă. Întotdeauna mi-am dorit ca toţi americanii care au trăit sau trăiesc cu impresia că lupta împotriva comunismului a fost doar un clişeu să fi experimentat o zi din anii ”50 sau o săptămână din anii ”80 din România.

Dar să revenim la filmul nostru. În lumea postmodernistă în care trăim, există o adevărată psihoză a „drepturilor”. Ni se explică mai mult sau mai puţin savant că anumite categorii din societate sunt îndreptăţite să aibă o serie de privilegii, care încet-încet devin un fel de axiome şi a căror încălcare declanşează o adevărată furtună mediatică. Ca să fiu scurt, nu o să vă spun cine beneficiază de tratament preferenţial, ci cine nu, sau mai precis, care sunt caracteristicile care te exclud din start de la orice poziţionare superioară în societate. Acestea sunt trei: să fii barbat, să fii heterosexual şi să fii alb, sau de origine „caucaziană”, cum le place americanilor să spună. Dacă te încadrezi, am o veste proastă pentru tine: eşti undeva foarte jos pe scara valorică în societatea noastră.

Ca să nu intru în alte detalii, în acest context nimeni nu are nicio grijă în a arăta, aşa cum se întâmplă în film, că „albii” sunt croiţi după chipul şi asemănarea diavolului şi eradicarea a cât mai mulţi dintre ei nu reprezintă decât însănătoşirea morală a omenirii. Cei care deţin acele caracteristici ce îi transformă într-un fel de cetăţeni de mâna a doua nu au nicio organizaţie, nu au nicio instituţie care să se ocupe de apărarea drepturilor lor, aşa cum are toată lumea bună. Nimeni nu încearcă măcar să spună că există un anumit context istoric, care nu poate fi extrapolat şi adaptat la lumea actuală ca şi cum nimic nu s-ar fi schimbat. Hai să facem un exerciţiu de imaginaţie: dacă Tarantino s-ar fi apucat să portretizeze, de exemplul, jertfele umane de ordinul a zecilor de mii pe care le practicau popoarele precolumbiene sau canibalismul triburilor africane? Vă garantez că era linşat mediatic în secunda doi, iar cariera lui rămânea la „a fost”.

Hegel spunea că „istoria e ştiinţa care ne învaţă că oamenii nu învaţă nimic din istorie”. Crearea de clişee a dus întotdeauna la tragedii. Sau poate într-o generaţie sau două vom avea cu toţii şansa de a deveni privilegiaţi?

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

Mihai Tociu
4.02.2013, 12:12:23

Nativii Americilor şi ai Africii ar trebui să se bucure că primii care au ajuns acolo au fost europenii, pt că dacă erau asiaticii, acum ei ar fi fost doar două capitole în istoria gastronomiei. Un mare plus pt articol, pt că nu pot mai mult!

0 (2 voturi)
Filon Aurel
4.02.2013, 12:57:24

Mihai Tociu,asiaticii chiar au ajuns inaintea europenilor in Africa!!Pot sa-ti explic un pic din istoria continentului!Madagascarul a fost colonizat de populatii venite din Indonezia si Filipine,populatii ce s-au amestecat cu cea prezenta in acel spatiu(africana sau neagra,daca vrei) dind nastere populatiei malgase actuale!Cel mai tare s-au bucurat hotentotii din Namibia cind au fost aproape exterminati de germani in scurta lor perioada coloniala!!sau etiopienii singura tara ortodoxa din Africa,cind a fost invadata pentru citiva ani de catre italieni!Si exemple pot sa-ti mai dau multe!!Asta nu inseamna ca nu exista si rasismul invers(negrii i-i urasc pe albi)ceea ce poate fi inteles doar pina la un anumit punct(si mai ales daca nu este fondat sau documentat)!

Filon Aurel
4.02.2013, 13:01:29

Manuel Stanescu sunt sigur ca daca ai fi scris acelasi lucru despre ''Inglorious Bastards'' blogul de pe Adevarul ar fi trebuit sa retraga acest articol,considerindu-l anti-semit!!!Dar ,ce aia a mea e vorba doar de niste negrii!!Cum sa fie d..racul atit de ALB!!Citeste un pic istoria Africii si a sclaviei si apoi mai discutam!

Manuel Stănescu
4.02.2013, 13:08:05

Având în vedere că sunt istoric de meserie și am citit „un pic” și istoria Africii și a sclaviei, putem discuta oricând doriți dvs. În ceea ce privește prima afirmație, e ca și cum aș afirma că, dacă pământul n-ar fi fost rotund, ar fi fost pătrat...

+1 (1 vot)
Filon Aurel
4.02.2013, 13:09:50

probabil nu ati citit destul!Ceea ce inseamna ca am dreptate cu prima afirmatie si ca pamintul e patrat!

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările