Film

articolul anterior articolul urmator

Filme selecţionate sau premiate în marile festivaluri ale anului trecut, la TIFF 2021

0
20 Apr 2021 14:03:36
Autor: News.ro
„Gli anni più belli” Foto News.ro
„Gli anni più belli” Foto News.ro

Filme selecţionate sau premiate în marile festivaluri ale anului trecut, Cannes, Veneţia şi San Sebastián, vor fi prezentate la cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), între 23 iulie şi 1 august 2021.

Unul dintre cele mai aşteptate filme ale anului, semnat de Harry Macqueen şi prezentat în premieră la San Sebastián, este „Supernova”, cu Colin Firth şi Stanley Tucci, o poveste de dragoste tandră în care cei doi protagonişti călătoresc prin locuri dragi lor pentru a-şi revedea prietenii, întrucât unul dintre ei se luptă cu pierderea memoriei. Despre amintirile care ne leagă vorbeşte cu nostalgie şi „Gli anni più belli”, de Gabriele Muccino, o istorie a Italiei văzută prin prisma unei prietenii care se întinde pe patru decenii.

Moda, muzica şi atmosfera anilor ’80 sunt fundalul aventurii amoroase dintre doi adolescenţi pe care o singură vară îi va schimba pentru totdeauna. Cu 12 nominalizări la premiile César, „Été 85” nu e doar un tribut adus celor dintâi fiori ai dragostei, ci şi revenirea regizorului François Ozon la stilul îndrăzneţ, bizar şi fermecător care l-a consacrat. Filmul a fost selecţionat la Cannes 2020, unde ar fi trebuit să aibă premiera şi „Enfant Terrible” (r. Oskar Roehler), un film biografic dedicat „copilului teribil” al cinematografiei germane Rainer Werner Fassbinder, interpretat de Oliver Masucci.Tilda Swinton joacă rolul unei actriţe abandonate în „The Human Voice”, proiectat anul trecut la Veneţia. Primul film în engleză al lui Pedro Almodóvar este un monolog labirintic inspirat de piesa lui Jean Cocteau.

În drama distopică „New Order” a mexicanului Michel Franco, premiată cu Leul de Argint la Veneţia, protestele violente răstoarnă întregul sistem, destabilizând, în vâltoarea lor, vieţile tuturor.

Aflat pe lista scurtă pentru o nominalizare la Oscar, propunere a statului Coasta de Fildeş, şi prezentat la Veneţia, „La nuit des rois” (r. Philippe Lacôte) este o fabulă despre puterea imaginaţiei. Un tânăr trimis în mijlocul pădurii ivoriene, în faimoasa închisoare La Maca, condusă chiar de deţinuţi, are de îndeplinit un ritual cu final neprevăzut: să spună o poveste care să ţină o noapte întreagă. Tot de la Veneţia, unde a câştigat trofeul Queer Lion, vine şi „The World to Come” (r. Mona Fastvold), o poveste de iubire din America secolului al XIX-lea, filmată în România, în care Vanessa Kirby (nominalizată la Oscar pentru „Pieces of a Woman”) descoperă dragostea în braţele altei femei.

După 18 ani de la atacul terorist asupra Teatrului Dubrovka din Moscova, „Conference” (r. Ivan I. Tverdovski), prezentat tot la Veneţia, recurge la o reconstituire inedită pentru a spune povestea unei supravieţuitoare căreia tragedia i-a răpit totul. Tot din Rusia vine şi „Dear Comrades”, în regia Andrei Koncealovski, distins cu premiul special al Juriului la Veneţia şi nominalizat la BAFTA. O dramă istorică inspirată din fapte reale, filmul vorbeşte despre confruntarea dintre „puritatea" idealurilor comuniste şi realitatea sovietică, prin intermediul represiunii sângeroase a unei greve din 1962.

O poveste adevărată l-a inspirat şi pe regizorul Uberto Pasolini (dublu laureat cu premiul publicului la TIFF) în „Nowhere Special”, drama unui tată care-şi petrece ultimele luni din viaţă încercând să-i găsească o nouă familie fiului său de numai patru ani. O istorie reală stă şi la baza celei mai bune comedii a anului la Premiile Academiei Europene de Film 2020, „Un triomphe” (r. Emmanuel Courcol), în care un regizor reuşeşte să construiască o legătură incredibilă cu deţinuţii pe care îi pregăteşte pentru debutul în lumea teatrului.

Filmele „Enfant Terrible”, „New Order”, „La nuit des rois” şi „Été 85” sunt distribuite în România de Transilvania Film, „Supernova” este adus de Freealize, iar „Un triomphe”, de Bad Unicorn. Independenţa Film este distribuitorul filmelor „The Human Voice”, „Gli anni più belli” şi „Nowhere Special”.

Ediţia a 20-a va avea loc între 23 iulie şi 1 august, cu respectarea tuturor măsurilor impuse în contextul sanitar.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările