Film

articolul anterior articolul urmator

Folclor cu soacre, mame şi nurori!

4
18 Mar 2013 20:11:58
Iarina Demian

De la “Soacra cu trei nurori” a lui Ion Creangă şi până la mama din filmul ” Poziţia Copilului” (care sinceră să fiu, nu ştiu de ce se numeşte aşa, pare mai degrabă vorba despre aşezarea fătului în burta mamei), este un drum lung, presărat cu injustiţii la adresa femeilor: soacre, mame şi nurori.

Aceste trei identitaţi sunt de fapt una singură. În mod normal toate femeile devin la un moment dat nurori, mame şi soacre. Povestea întreţinută cu un anume patos şi de folclorul românesc a făcut nenumărate victime de-a lungul timpului printre femei. Nu ştiu dacă şi în alte culturi funcţionează aceste poveşti despre tinerele nurori ostracizate de soacrele zgripţuroaice care vor să le vadă moarte pentru că sunt tinere şi frumoase.

În spatele unor asemenea  naraţiuni, se ascund de multe ori adevărate drame. În primul rând, această ridiculizare dusă la extrem subminează încrederea copiilor în părinţi cu care ajung, deseori, în situaţii  limită.

Am avut o soacră minunată, pe care am respectat-o şi de la care am învăţat multe lucruri. Cunosc multe femei, este adevărat de o anumită condiţie socială, spunând acelaşi lucru despre nurorile lor. Cred că ar trebui reabilitată imaginea şi implicit relaţia noră - soacră. Aceasta din urmă este tot o mamă. Toate fiicele noastre vor deveni mame, soacre şi vor avea la rândul lor, nurori.

Când spun reabilitare mă gândesc în primul rând la formatorii de opinie, la cei care scriu, care fac emisiuni de divertisment, la radiouri, televiziuni sau la cei care scriu scenarii de film.

În  Filmul “Poziţia Copilului” fiul îi adresează mamei o înjurătură greu de suportat. Am simţit în jurul meu printre spectatorii consternaţi, un val de nemulţumire. Nimic nu justifică gravitatea acelei exprimări, care nu punctează de fel vreo relaţie patologic oedipiană, cum pretinde regizorul Călin Netzer. 

Este o violenţă verbală  făra precedent, care nu punctează decât mitocănia fiului şi în niciun caz relaţia cu mama … pe care nu putem decât să o deplângem de la începutul pâna la sfârşitul filmului.

Mă intreb ce respect ar mai putea avea o noră faţă de o soacră căreia propriul fiu îi adresează o asemenea înjurătură. Cred că ideea de a face din această relaţie una patologică s-a născut pe parcursul filmului şi nu de la început.

De aceea lucrurile nu par născute, ci mai degrabă făcute şi nesigure. Cu câteva elemente care nu conving (o manuşă, un masaj şi o înjurătură) nu se poate crea o relaţie de asemenea dimensiuni. Dar nu despre o cronică de film este vorba, ci despre părerea unui spectator.  

Datoria noastră a celor care facem artă este în primul rând să schimbăm cunoştinţe, să îndreptăm răul din jur şi nu să nu-l adâncim cu lucruri gratuite.  Să facem diferenţe şi nu să-i facem pe spectatori să rătăcească prin hăţişul unor presupuneri. O prietenă  mă intreaba disperată, zilele trecute, dacă am văzut filmul: ce se va întâmpla cand fiul ei va creşte şi va deveni un bărbat?   

I-am răspuns că nu are de ce să se teamă dacă fiul ei va creşte într-un mediu corespunzător şi nu printre huligani. Poziţia Copilului este mai degrabă povestea unui huligan care nu va pregeta mai târziu să-şi bată mama şi chiar să o omoare. Să nu-i facem răspunzători pe părinţii noştri de toate neîmplinirile noastre cauzate  în mare parte de mediului pe care am ales să îl frecventăm.

 

 

          .

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Alina
19.03.2013, 14:41:59

Doamna Iarina, cred ca e bine sa privim in curtea noastra inainte de a arunca cu noroi in a altora. Il iubesc pe Tudor dar exact un astfel de limbaj ca al lui Barbu foloseste si el in mod frecvent (ba chiar un pic mai colorat ca e artist si asta face diferenta); cand l-ati vazut ultima oara intr-un concert in club fara ca el sa stie ca sunteti acolo? Probabil nu vi se adreseaza Dvs asa, dar limbajul il are, iar relatia de control exista. Ca sa nu mai vorbim de posibila fosta nora Andreea...

+1 (1 vot)
Iarina Demian
11.06.2013, 21:23:16

Stimata Eugenia Popovici, Nu sunteti obligata sa imi cititi blogul.Daca o faceti insa, va rog sa o faceti cu buna credinta.Acuzele pe care mi le aduceti, nu sunt doar ridicole si deplasate,dar nu au nici cea mai mica legatura cu ceeace am scris.Incercati sa va folositi imaginatia in alte scopuri ..Vad ca stiti despre mine lucruri pe care nici eu nu le stiu.....Faceti parte din publicul care consuma scandal,rautate si mahala.In curand calomniile aduse in asemenea circumstante vor fi pedepsite de lege.Pana atunci,refulati.Folosesc un cuvant care va place!

Eugenia Popovici
21.03.2013, 08:40:34

Este clar o proiectie de a dvs. Probabil ca nu o constientizati inca... Din fericire insa mai aveti timp s-o clarificati si sa va reglati balanta ... Asta daca intradevar vreti binele suprem al copiilor dvs, respectiv nurori si nepoti in relatii sanatoase atat intre ei cat si cu dvs. Faceti cum doriti si simtiti insa refulati va rog in alta parte - preferabil in rolurile profesionale - unde puteti face performanta si nu in presa ca formator-deformator de opinie si denigrator al creatiei/ muncii colegilor dvs. Nu de alta dar s-ar putea sa fiti interpretata ca avand un caracter indoielnic...

Iarina Demian
11.06.2013, 20:20:15

Cred ca ar trebui sa mai cititi o data, sau chiar de mai multe ori textul pe care l-ati comentat, pana il veti intelege.Pe vremuri scoala era mai exigenta cu elevii.Daca li se cerea sa faca un comentariu pe marginea unui text,la limba si literatura Romana,si divagau de maniera asta,luau un 4.Referirea mea este strict legata de replica unui pesonaj fictiv,si a unei relatii fictive intre o mama si un fiu.Insinuati ca intre mine si fiul meu poate avea loc o asemenea discutie? Ma bucur ca il iubiti pe Tudor Chirila dar nu vad ce legatura are el cu articolul meu...si cu personajul respectiv.....Din pacate aceste comentarii in loc sa fie niste dezbateri interesante si folositoare,sunt expresia lecturilor cu care un anume public isi hraneste apetitul pentru scandal.....

Modifică Setările