FOTO VIDEO Premiera săptămânii: „Înainte să adorm“, Nicole Kidman excelează „într-un spectacol prost cu actori foarte buni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul „Before I Go to Sleep/Înainte să adorm“ are astăzi premiera în cinematografele din România. Nicole Kidman excelează din nou în rolul unui personaj care suferă de pierderi de momorie, jucând din nou alături de Colin Firth, care portretizează un personaj întunecat, „într-un spectacol prost cu actori foarte buni“.

„Before I Go to Sleep“ este un thriller britanic scris şi regizat de Rowan Joffé, pe baza romanului omonim lansat de SJ Watson în 2011. Din distribuţie fac parte Nicole Kidman (Christine Lucas), Colin Firth (Ben Lucas) - aceştia jucând din nou împreună după rolurile din „The Railway Man/Omul feroviar“ (2013) -, Mark Strong (Dr. Nash) şi Anne-Marie Duff (Claire). Pelicula spune povestea Christinei care, în urma unui accident tragic, se trezeşte în fiecare dimineaţă fără a-şi mai aduce aminte ceva concret din trecutul său, până într-o zi în care află adevărul. Astfel, acesta ajunge să-i pună la îndoială pe cei din jurul ei.

Lungmetrajul a primit în general recenzii mixte din partea criticilor, site-ul agregator „Rotten Tomatoes“ oferind o şansă de reuşită de 55%, pe baza a 29 de comentarii. „Dacă nu ar evita complet clişeele genului, «Before I Go to Sleep» ar oferi o delectare elegantă, în pas alert şi bine jucată“, se specifică pe site.

La unison, după rolul din „Grace of Monaco“, criticii au apreciat noul rol al celebrei Nicole Kidman, „o reprezentaţie care îţi dă fiori, la fel ca fragila Christine“, arată Andy Lea, de la „Daily Star“. „În rolul principal, Nicole Kidman nu a fost niciodată atât de bună în ani de zile. Kidman este în formă maximă drept femeia nervoasă care merge pe o frânghie psihologică suspendată deasupra solului“, a scris şi David Edwards, de la „Daily Mirror“. Cristine, personajul lui Kidman, nu ştie unde se află, o traumă nespecificată din trecut făcând ca aceasta să aibă pierderi acute de memorie. În fiecare zi ea stochează informaţii despre viaţa de zi cu zi şi cea din trecut, dar în fiecare noapte, după ce se duce la culcare, acestea sunt şterse. „Cine eşti?“, spune ea omului alături de care se trezeşte dimineaţa în apartamentul în care locuieşte. „Eu sunt soţul tău, Ben“, replică Colin Firth. „După cum a demonstrat şi în filmul «Birth» al lui Johnathan Glazer, Kidman excelează în a juca personaje cu un sentiment instabil al identităţii. Ea surprinde mirarea, uimirea, curiozitatea şi teroarea propriului personaj“, specifică „The Independent“.

În rolul principal, Nicole Kidman nu a fost niciodată atât de bună în ani de zile. Kidman este în formă maximă drept femeia nervoasă care merge pe o frânghie psihologică suspendată deasupra solului David Edwards, „Daily Mirror“

După ingeniozitatea structurală realizată de Christopher Nolan în „Memento“, thrillerele bazate în jurul unui complot al amneziei trebuie să găsească o cale prin care miza jocului să devină şi mai interesantă. De altfel, la fel ca şi Guy Pearce în „Memento“, Kidman încearcă cu disperare să se ancoreze în realitate prin intermediul fotografiilor.

image

Nicole Kidman FOTO cinemagia.ro

„În cazul de faţă, rolul de «şoarece speriat» este unul dintre modurile mai puţin convingătoare ale lui Kidman şi chiar dacă reprezentaţia ei se îmbunătăţeşte atunci când cadavrul unui copil mort este descoperit, filmului îi lipseşte orice dovadă prin care personajul parcurge o spirală a descoperiri sau a îndoielii“, crede Tim Robey.

image

Nicole Kidman încearcă să îşi reconstruiască trecutul cu ajutorul pozelor FOTO cinemagia.ro

Pe de altă parte, Colin Firth se bucură de un rol care îi permite să se abată de la bâlbâitul Bertie (regele George al VI-lea) din „Discursul Regelui“. În acest thriller, Firth interpretează un soţ amabil, dar care are o parte întunecată pe care nu o poate suprima cu totul. De la bun început se lasă să se înţeleagă că ar fi prietenos, numai că în realitate acesta poate deveni un om ciudat.

image

Colin Firth FOTO cinemagia.ro

Pe lângă rolurile celor doi, genul filmului şi tema despre pierderea memoriei fac ca protagoniştii să nu poate distinge între prietenii şi duşmanii lor, iar publicul, în aceeaşi măsură, intră în acest joc şi nu poate face diferenţa între cei în care să aibă încredere şi ceilalţi.

image

Mark Strong FOTO cinemagia.ro

Este o ruşine pentru că este exact tipul de citire fără valoare care dacă ar fi picat în mâinile unui regizor bun ar fi putut să iasă un film excelent Leslie Felperin, „Hollywood Reporter“

Criticii au acordat note slabe în ceea ce priveşte talentul regizoral şi de scenarist ale lui Rowan Joffé, care, la fel ca în producţia „Brighton Rock“, a reuşit să pună în scenă „un spectacol prost cu actori foarte buni“, după cum notează „The Hollywood Reporter“. Dacă vine vorba de mecanismele genului thriller, Joffé duce lipsă de originalitate, nereuşind să genereze valuri de şoc sau de suspans din cauza unei coloane sonore alese nefericit. Totodată, acesta lasă munca grea, construirea atmosferei, în seama cineastului Ben Davis şi a scenografului Kave Quinn. „Este o ruşine pentru că este exact tipul de citire fără valoare care dacă ar fi picat în mâinile unui regizor bun ar fi putut să iasă un film excelent, mai ales un cu personaj feminin caracterizat de paranoia şi nelinişte cu privire la violenţa domestică, îmbătrânire, lipsa memoriei şi a identităţii“, zice Leslie Felperin, de la „Hollywood Reporter“.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite