FOTO VIDEO Traseul Hobbitului prin România ar putea fi decorul perfect pentru continuarea seriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi are loc premiera în cinematografele din România a filmului „Hobbitul: Dezolarea lui Smaug“, continuare ce aduce în prim-plan aventura lui Bilbo Baggins, a gnomilor şi a vrăjitorului Gandalf. Dar, înainte ca românii să vadă prin ce peripeţii a mai trecut hobbitul, o mână de aventurieri au refăcut traseul celebrului personaj al lui J.R.R. Tolkien în munţii din inima Buzăului.

Ţi-ai putea închipui că trilogia „Stăpânul Inelelor/Lord of the Rings“ ar fi putut să fie filmată chiar în România? Dar noile filme din seria „Hobbitul“? Ce alt tărâm poate să concureze cu priveliştile splendide ale Noii Zeelande? Dacă până acum, foarte mulţi erau ferm convinşi că multe peisaje sunt asemănătoare cu cele din Noua Zeelandă, spre exemplu, fanii devotaţi aventurii inelului buclucaş au stabilit, prin comparaţie, că România este târâmul feeric din care J.R.R. Tolkien, scriitorul cărţilor, sau Peter Jackson, regizorul filmelor, a „sustras“ esenţa realităţii gnomilor, orcilor şi elfilor.

Nimic mai adevărat, iar peisajele sălbatice pe care natura le-a sculptat cu atât de multă măiestrie în România au o putere divină care îţi pot trezi la viaţă toată fiinţa şi te pot transpune fix în mijlocul unei lupte între orci şi oameni. Munţii Piatra Craiului să semene cu Munţii Înceţoşaţi? Minele din Moria să semene cu Salina Unirea din oraşul Slănic Prahova? Dol Guldur să aibă elemente asemănătoare cu Cetatea Rupea? Sau Ochiul lui Sauron să se înalţe semeţ în vârful Castelului Bran pe timp de noapte? Ei, bine, fanii au decis că România ar fi fost decorul perfect în care Jackson să-şi fi filmat seria „Stăpânul Inelelor“. Dar cum rămâne cu „Hobbitul“? Pentru aventurile lui Bilbo Baggins nu s-a încumetat nimeni să facă comparaţii.

Traseul Hobbitului în România

Vârful de munte stăpânit de Smaug

Cu câteva zile înainte de lansarea în cinematografele din România a parţii a doua a aventurilor lui Bilbo Baggins, Forum Film, distribuitorul peliculei în România, şi Rogalski Damaschin Public Relations au recreat aventura hobbitului, a vrăjitorul Gandalf şi a celor 13 gnomi în munţii din zona Buzăului, acolo unde doar aventurierii descoperă locuri ascunse ale ţării, totul pentru a transpune mai mulţi jurnalişti, bloggeri şi pasionaţi de offroad în mijlocul aventurilor „hobbiţeşti“. Traseul, presărat cu ghicitori şi probe de teren, a pornit din Capitală spre Vălenii de Munte şi spre Tabla Buţii, hotar între Muntenia şi Transilvania, în vârf de munte, prima oprire a călătoriei. Un fost punct de graniţă între cele două regiuni, denumit astfel după tablele ştanţate, aplicate în trecut pe butoaiele de marfă la vamă. În film, aici ar fi putut să fie graniţa dintre pădurea Mirkwood şi Escargoth, locul prin care prietenii plecaţi în aventură evadează din Regatul Elfilor ascunzându-se în butoaie de vin.

Nu am atins, însă, vârful din cauza unei furtuni de zăpadă năpraznice, „opera“ lui Saruman care şi-a înfipt toiagul cel lung în calea noastră, a remarcat Cristina, colega de la port.ro, cea cu care am împărţit un loc în spatele unei Toyota bleu-închis, bine tăbăcită de drumurile accidentate ale patriei. Răzvan Caloinescu, şoferul maşinii, un pilot precaut şi cu simţul umorului, nu s-a lăsat învins şi a încercat să înainteze, însă, de comun acord cu ceilalţi colegi, s-a hotărât să facem cale întoarsă spre o rută mai sigură.

Acolo sus, în vârf de munte, puteai să simţi cu adevărat liberatea şi adrenalina unei expediţii care ar putea să ducă la redobândirea unui regat pierdut. Deşi vântul potrivnic şi frigul îţi brăzdau buzele şi îţi înroşeau mâinile, senzaţia de eliberare era cât se poate de intensă. Unde mai pui că acelaşi vânt putea să contureze în zăpadă silueta unui dragon care sălăşluia peste ţinuturi pustii.

Vulcanii noroioşi ascunşi, un peisaj selenar

Întorşi pe o rută ocolitoare, care ne-a costat jumătate de zi, convoiul de maşini 4x4, în frunte cu hobbitul nostru, Doru Panaitescu, un fin cunoscător al oricărei specii de pasăre, acompaniat de cântăreţul Ştefan Stan, al nostru Gandalf cel Sur, şi de Dragoş Boldea, un gnom temerar al drumeţiilor pline de peripeţii, am pornit spre a doua destinaţie a excursiei. Înfomeraţi, aşa cum sunt şi gnomii, am poposit la Casa Matei pentru un ospăţ care să ne dea putere să continuăm. Şi unde puteam să mergem imediat ce se lăsase seara decât într-un loc întunecat şi plin de mister, locul în care „preţiosul“ inel a fost descoperit. Astfel, am ajuns la Vulcanii noroioşi ascunşi, un peisaj selenar şi mistic, tăcut şi rece. Printre stuful de doi metri înălţime şi peste dâmburile care înclinau botul maşinilor ameninţător de periculos, am ajuns la vulcanii care scuipau noroi, o zonă foarte asemănătoare cu peştera lui Gollum.

Respiraţia lui Smaug, resimţită la Lopătari

După 15 ore pe drum, offroad şi onroad, Erebor, regatul gnomilor sau focul în care inelul trebuia distrus încă erau departe. Astfel că întregul grup de gnomi a zăbovit peste noapte la Sărata Monteoru, la Vila Olga sau Bag End, căsuta de hobbit a lui Bilbo. A doua zi, cu voie bună, am pornit să refacem drumul spre Misty Mountain, intrarea în ţinutul subteran al goblinilor şi locul în care era ascuns inelul. Aşa am ajuns la Canionul de sare şi Peştera Meledic, două dintre cele mai interesante formaţiuni de sare din ţară. Aici, timpul parcă a stat în loc şi i-a dat naturii răgaz să sculpteze cu dalta un mare munte de sare. În locul în care s-ar fi putut da bătălia dintre giganţii montani, am descoperit cu toţii inelul, singurul obiect care îl poate ajuta pe Bilbo în confruntarea cu Smaug.

Şi că veni vorba de temutul dragon care a pus stăpânire pe aurul gnomilor, acesta ar fi putut să stea ascuns într-un singur loc: în comuna Lopătari, din Buzău. Aici, între dealuri se pot vedea flăcări care izbucnesc din pământ înăltându-se în bătaia vântului. Cu siguranţă, respiraţia celui mai mare dragon al Pământului de Mijloc a fost resimţită din plin în această zonă.

Şi la fel ca cei 13 gnomi, călătoria prin întunericul adânc al nopţii a continuat în maşini, spre casă. Spre deosebire de ei, noi, ne-am finalizat aventura cu bine, cu planuri pentru un nou traseu odată cu lansarea unui alt film al francizei.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite