Film

articolul anterior articolul urmator

George Mihăiţă, actor: „Nu am jucat, ci am trăit rolul din «Palilula»“

0
11 May 2012 20:07:00
Autor: Doinel Tronaru
George Mihăiţă, actor
George Mihăiţă, actor

Cu ocazia premierei filmului „Undeva la Palilula“, actorul George Mihăiţă, în vârstă de 63 de ani, a acordat un interviu pentru „Weekend Adevărul“, în care se defineşte drept un etern „adolescent întârziat“.

Premiera cinematografică românească a lunii a fost, cu siguranţă, filmul „Undeva la Palilula", debutul în calitate de cineast al cunoscutului regizor de teatru Silviu Purcărete. Peliculă controversată, „Undeva la Palilula" ţine în continuare capul de afiş al polemicilor culturale.

Regizorul debutant în film întâmpină o contestare la care probabil nu s-ar fi aşteptat, pentru că nu s-a izbit de ea niciodată în teatru. Succesul neîntrerupt te face extrem de orgolios, iar Purcărete se află acum, pentru prima oară, pe „nisipurile mişcătoare" ale receptării dintr-un domeniu care i-a fost străin.

Orice s-ar putea spune despre film (a fost denumit „hiperbula Palilula" sau „necropolă kitsch"), „Undeva la Palilula" oferă prilejul câtorva remarcabile creaţii actoriceşti, pentru interpreţi de referinţă ai noştri. Dintre acestea, se detaşează partitura lui George Mihăiţă, intepret al administratorului Ilie Tudorin „Beauşiţuicăbeauşivin".

Cea mai bună interpretare din „Palilula" şi cea mai bună a lui Mihăiţă de mulţi ani, rolul face un arc peste timp cu cel din „Reconstituirea" (1969), capodopera lui Lucian Pintilie, în care tânărul, la acea vreme, George Mihăiţă îi da viaţă sărmanului Vuică, victimă - în cele din urmă la propriu - a obtuzităţii autorităţilor comuniste.

Actorul George Mihăiţă a acceptat să ne introducă în culisele rolului pe care l-a jucat la Purcărete, precum şi să-şi amintească despre filmarea - acum peste 40 de ani - alături de nume astăzi legendare: Emil Botta şi George Constantin.

„Weekend Adevărul": Care ar fi povestea rolului din „Undeva la Palilula" şi cât de important este el în acest moment al carierei dumneavoastră? Aţi fost prima opţiune a regizorului?

George Mihăiţă: Am dat probe pentru rol, ca orice alt actor. Am simţit încă de la citirea scenariului că pot să-l fac foarte bine, i-am şi spus lui Silviu (Purcărete - n.r.) după ce m-a anunţat că l-am luat. Rolul nu este uşor, dar atunci când îl ai pe Purcărete lângă tine, un regizor de talia lui, îţi este chiar uşor. Uneori îmi dădea şi tonuri ale personajului şi încet-încet mi l-am însuşit. Dar încă din scriitură mi-am dat seama că va ieşi ceva deosebit. Rolul acesta îl pun, evident, alături de cel din „Reconstituirea", al lui Vuică. Eugenia Vodă, care a văzut filmul şi căreia i-a plăcut filmul, a spus că rolul meu din „Palilula", Ilie Tudorin, este „Vuică ajuns în iad".

Cât a durat până v-aţi însuşit personajul, până v-aţi identificat cu el?

Încă de la citire, mi-am dat seama că pot fi personajul respectiv. Pe urmă, a durat să-mi las barbă. Apropo, e foarte bine filmat, parcă pe anumite replici trebuia un anumit unghi de filmare. Mi-am dat seama că replica mea câteodată cădea mai bine prim-plan, când era cazul, iar altădată pe gros-plan, pe plan depărtat.

Aveaţi o relaţie prelungită cu regizorul, când v-aţi apucat de film?

Mai lucrasem cu Silviu doar în „Femeia care şi-a pierdut jartierele", spectacol de teatru, după Labiche, alături de Horaţiu Mălăele, dar orice actor şi-ar dori să lucreze cu Silviu Purcărete. Aceasta pentru că, la un regizor ca Silviu Purcărete, poţi face performanţă. Iniţial, eram cam rolul numărul patru, dar Silviu a dezvoltat rolul.

George Mihăiţă (63 de ani) este actor şi director al Teatrului de Comedie din Bucureşti


- Locuieşte în: BucureştiAdauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările