INFOGRAFIE Predicţii pentru cea de-a 86-a ediţie a Premiilor Oscar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 2013 a fost unul prolific pentru industria cinematografică, fiind comparat de criticii de peste Ocean cu anul 1939, când printre lungmetrajele nominalizate la Oscar s-au aflat pelicule-cult precum „Pe aripile vântului“, „Vrăjitorul din Oz“ şi „La răscruce de vânturi“.

Într-unul dintre cele mai bune şi cele mai competitive sezoane cinematografice din istoria Hollywoodului, trei pelicule sunt favorite în cursa pentru marele premiu al Academiei Americane de Film. Comedia „Ţeapă în stil american/ American Hustle“ şi thrillerul SF „Gravity: Misiune în spaţiu“, cu zece nominalizări fiecare, urmate de drama istorică „12 ani de sclavie/ 12 Years a Slave“, cu nouă nominalizări.

Două comedii, o dramă şi un SF

Cele trei producţii favorite în cursa pentru Oscar au fost recompensate cu cele mai importante trofee la Globul de Aur, Premiile Sindicatului Actorilor Americani, Critics’ Choice Awards şi BAFTA, gale ce furnizează indicii preţioase despre potenţialii premianţi ai Academiei Americane.

Pe lângă cele trei filme aplaudate de critici şi aclamate de cinefili, se remarcă şi comedia lui Martin Scorsese, „Lupul de pe Wall Street/ The Wolf of Wall Street“, una dintre cele mai controversate pelicule din această ediţie.  

Şi dacă în ceea ce priveşte categoria Cel mai bun film, lucrurile par să capete contur, pelicula lui Steven McQueen, „12 ani de sclavie“, fiind creditată cu cele mai mari şanse pentru a obţine râvnita statuetă, categoria Cel mai bun actor, unde adevărata bătălie se dă între două nume sonore ale Hollywoodului – Leonardo DiCaprio şi Matthew McConaughey –,  ar putea furniza fie o mare surpriză, fie o mare dezamăgire.

DiCaprio a reuşit să câştige admiraţia profesioniştilor din industria cinematografică pentru maniera excepţională în care l-a portretizat pe brokerul Jordan Belfort, în „Lupul de pe Wall Street“. Totodată, actorul a ajuns şi la inimile criticilor, care consideră că a jucat „rolul vieţii lui“, dar nu putem trece cu vederea faptul că nu a reuşit să traducă în victorie niciuna din cele trei nominalizări la Oscar pe care le-a primit de-a lungul timpului.

Bătrâneţea sau o transformare spectaculoasă, cheile Oscarului

„Leo este unul dintre cele mai mari staruri de cinema din lume, a oferit cea mai frumoasă interpretare din cariera sa, în cel mai comentat film al anului. Pentru mine, acest rol miroase a Oscar“, a declarat Tom O’Neil, expert la „Gold Derby“, un site de predicţii pentru premiile hollywoodiene.

„S-ar părea că oamenii vechi ai Academiei Americane de Film se uită la Leo şi spun: «Ai parte de bani, de faimă şi de multe femei, dar de acest lucru nu vei beneficia». Leonardo nu este un caz singular, există o intreagă istorie a unor actori aflaţi în situaţii similare. Paul Newman a câştigat un premiu abia după ce a trecut de 60 de ani. Doar dacă eşti bătrân sau reuşeşti o transformare spectaculoasă, aşa cum a făcut Matthew McConaughey, care a slăbit pentru rolul din «Dallas Buyers Club», poţi să iei premiile Academiei“, a mai adăugat O'Neil.

DiCaprio vs. McConaughey

Dacă am fi vorbit despre un an cinematografic „normal“, recompensarea lui DiCaprio ar fi fost o simplă formalitate, dar concurenţa din acest an este atât de acerbă, încât doi actori remarcabili, Tom Hanks şi Robert Redford, sunt absenţi din rândul nominalizaţilor, în ciuda unor interpretări memorabile în filmele „Căpitanul Phillips/ Captain Phillips“, respectiv „Când totul e pierdut/ All Is Lost“.

Chiar dacă şansele sunt mari ca DiCaprio să facă, în sfârşit, din anul 2014, anul carierei sale, acesta are un mare rival în persoana lui Matthew McConaughey, care a slăbit 20 de kilograme pentru a interpreta un bolnav de SIDA în filmul „Dallas Buyers Club“ şi care este favoritul caselor de pariuri.

Actriţa Lupita Nyong'o, alături de Chiwetel Ejiofor, în filmul „12 ani de sclavie“ FOTO Ascot Elite

image

Nici în ceea ce priveşte categoria Cea mai bună actriţă în rol secundar, lucrurile nu sunt prea clare, revelaţia Hollywoodului Jennifer Lawrence şi nou-venita Lupita Nyong’o împărţind criticii de specialitate în două tabere. Şi dacă unii sunt de părere că Lawrence merită al doilea Oscar pentru interpretarea fără cusur din „Ţeapă în stil american“, ceilalţi consideră că membrii cu drept de vot ai Academiei au făcut o tradiţie din a acorda Oscaruri noilor-veniţi, mai ales că Nyong’o merită din plin.

Cât despre Cea mai bună actriţă în rol principal, aparent, zarurile au fost deja aruncate, căci Cate Blanchett a câştigat, la galele premergătoare Premiilor Oscar, şase trofee pentru rolul din „Blue Jasmine“, fiind, totodată, favorită certă la casele de pariuri în cursa pentru Oscar.

Cate Blanchett, în filmul „Blue Jasmine“ FOTO Frenetic Films

image

Se pare că regizorii străini au devenit o prezenţă nelipsită  în palmaresul Oscarurilor şi, dacă mexicanul Alfonso Cuaron, cel care semnează odiseea spaţială „Gravity“, va confirma pronosticurile şi va câştiga râvnita statuetă duminică seară, va deveni al patrulea cineast străin sau de origine străină care se impune la categoria Cel mai bun regizor în ultimii patru ani. 

Cuaron ar putea astfel să calce pe urmele britanicului Tom Hooper („Discursul regelui/ The King's Speech“, în 2011), francezului Michel Hazanavicius („Artistul/ The Artist“, în 2012) şi americanului de origine taiwaneză Ang Lee(„Viaţa lui Pi/ Life of Pi“, în 2013).

Irina-Margareta Nistor: „Se va vota sentimental şi chiar siropos“

Cred că sunt cele mai previzibile Oscaruri din întreaga lor istorie octogenară. Toţi sunt ca hipnotizaţi de „12 ani de sclavie“, care a devenit şi vizionare obligatorie în şcoli, şi care nu e decât un „Pe aripile vântului”, partea de la moşie, de la Tara, împănată cu cruzimi şi scene de o barbarie specifică mileniului III.

Dar cum şi la ei întotdeauna se poate şi mai rău, o să zicem săru-mâna dacă nu ia „Gravity“!  Ce păcat că nişte nestemate cinematografice ca „Philomena“, „Nebraska“, „Dallas Buyers Club“ sau chiar şi „Captain Philips“ vor fi doar menţionate.

Leonardo DiCaprio dacă va lua, va fi doar aşa ca să i se facă dreptate post-factum. Şi Christian Bale e mai bun ca el, de astă dată, pentru că prea charismaticul prea s-a străduit, aş zice chiar s-a chinuit , pentru rolul din „Lupul“, ca să-i intre în voie lui Martin Scorsese Irina-Margareta Nistor, critic de film

La actori e clar că Matthew McConaughey a făcut un salt enorm în carieră şi mai ales în joc, inclusiv în „Lupul de pe Wall Street“. Leonardo DiCaprio dacă va lua, va fi doar aşa ca să i se facă dreptate post-factum. Şi Christian Bale e mai bun ca el, de astă dată, pentru că prea charismaticul prea s-a străduit, aş zice chiar s-a chinuit , pentru rolul din „Lupul“, ca să-i intre în voie lui Martin Scorsese.

La actriţe ar fi drept să se refacă parteneriatul din „Jurnalul unui scandal“ şi să ia şi Judi Dench şi Cate Blanchett. Meryl Streep şi ea şarjează cu gândul că o să ia ochii şi caimacul!

La regie, profi ar fi să-l răsplătească pe  Alexander Payne pentru „Nebraska“, dar cum se va vota sentimental şi chiar siropos, Steve McQueen, ar fi mai de înţeles, decât Alfonso Cuaron, care cred că le-a făcut farmece până acum. O fi vreo chestie subliminală, de-i cad toţi în plasă. La mine n-a funcţionat.

image
Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite