Film

articolul anterior articolul urmator

Joaquin Phoenix a dezvăluit care a fost singurul lucru pe care a refuzat să-l facă pentru rolul lui Iisus Hristos VIDEO

8
15 Apr 2019 10:36:23
Autor: Andreea Neblea
Joaquin Phoenix, în rolul lui Iisus Hristos FOTO Cinemagia
Joaquin Phoenix, în rolul lui Iisus Hristos FOTO Cinemagia

Actorul american Joaquin Phoenix (44 de ani), care îl joacă pe Iisus Hristos în producţia „Maria Magdalena“, a dezvăluit care a fost singurul lucru pe care a refuzat să îl facă pentru acest rol.

Când Joaquin Phoenix a preluat rolul lui Iisus în filmul „Maria Magdalena“, în care joacă alături de actriţa Rooney Mara (33 de ani), a trebuit să facă mai multe lucruri care erau de aşteptat: şi-a lăsat părul şi barba să crească, a adoptat  o privire intensă şi chiar a meditat pe un vârf de munte, scrie CNN
 
Însă, actorul a dezvăluit că există un lucru pe care a refuzat să îl facă. La începutul filmului, care a fost lansat în martie 2018 în România, scenariul îi cerea lui Iisus să vindece o femeie nevăzătoare frecându-i ochii cu noroi, o pildă a Evangheliei lui Ioan, cu diferenţa că în Biblie este vorba despre un bărbat orb.
 
„Ştiam despre acea scenă din Biblie, dar cred că nu am luat-o în considerare niciodată. Când am ajuns acolo, m-am gândit: nu o voi freca cu noroi pe ochi. Cine ar face asta? Nu are niciun sens. Este o introducere groaznic de văzut“, a declarat Phoenix într-un interviu recent.
 
Biblia nu explică pe deplin de ce Iisus a folosit noroi sau lut pentru a vindeca nevăzătorii, deşi unii experţi spun că era o practică obişnuită printre vindecătorii primului secol.
 
În „Maria Magdalena“, Phoenix a hotărât să lingă degetul mare şi să frece uşor ochii femeii. „Momentul acela nu este atât de mult despre un adevărat miracol, ci despre cineva care a fost marginalizat de societate, care în cele din urmă vede, îmbrăţişată şi încurajată să se alăture comunităţii largi. Pentru mine, acesta este un miracol şi un sentiment profund şi frumos“, a explicat actorul.
 
Acest mesaj umanist captează esenţa flmului „Maria Magdalena“, un film care urmăreşte cu fidelitate istoria în anumite privinţe, contexte ale căror curente emoţionale şi intelectuale sunt radical contemporane.
 
Iisus Hristos (Joaquin Phoenix) şi Maria Magdalena (Rooney Mara) FOTO Cinemagia

Un film spiritual, dar nu religios

Scopul filmărilor a fost să „salveze“ personajul titular, spunând povestea lui Iisus din punct de vedere feminin şi feminist.
 
„Maria Magdalena“ îl ilustrează pe Iisus în ultimii săi ani. Phoenix a spus că a încercat să portretizeze statutul uman al lui Iisus în timp ce recunoaşte şi divinitatea sa: „Ceea ce spune filmul este că noi toţi deţinem ambele lucruri simultan. Aceasta este credinţa mea personală. Cheia pentru mine nu era de a aplica regulile pe care le impune personajul. Sunt momente când este plin de furie şi sunt momente când este liniştit, este cu adevărat o fiinţă umană“. 
 
După ce a ajuns pe platoul din sudul Italiei, a spus Phoenix, mintea lui era „scufundată“ în cercetări şi gânduri despre Iisus, aşa că s-a hotărât să meargă în munţi, singur. Întrebat ce a făcut acolo, Phoenix a răspuns râzând: „O grămadă de lucruri stupide pe care nu ţi le voi spune. A fost un moment meditativ în care nu este nimic de făcut, iar mintea se opreşte şi asta este cheia“.
 
Filmul se concentrează pe un portret autentic al Mariei Magdalena, dar accentul este pus şi pe legătura dintre ea şi Iisus din Nazaret.
 
FOTO Cinemagia
 
„Maria Magdalena“ este un portret autentic şi uman al uneia dintre cele mai enigmatice şi neînţelese figuri spirituale din istorie. În Ţara Sfântă, în primul secol, o femeie tânără îşi părăseşte micul sat şi îşi sfidează familia ei tradiţională pentru a se alătura unei noi mişcări sociale radicale. În fruntea sa este un lider carismatic, Iisus din Nazaret, care făgăduieşte că lumea se va schimba. Maria caută un nou mod de viaţă şi o autenticitate care i se refuză de constrângerile rigide zilnice. Pe măsură ce notorietatea grupului se răspândeşte şi tot mai mulţi sunt atraşi să urmeze mesajul inspiraţional al lui Iisus, călătoria spirituală a Mariei o plasează în centrul unei povestiri care o va duce în capitala Ierusalimului, unde trebuie să se confrunte cu realitatea destinului lui Iisus şi locul ei în cadrul mişcării.
 

Rooney Mara nu este prima actriţă care joacă rolul emblematic al Mariei Magdalena. Barbara Hershey a jucat acelaşi rol în filmul lui Martin Scorsese, din 1988, „The Last Temptation Of Jesus Christ“, lungmetraj aspru criticat după o scenă în care Iisus şi Maria îşi desăvârşesc relaţia. În filmul lui Scorsese, Iisus este ispitit de Diavol în timpul răstignirii să aibă viaţa unui om normal şi să aibă copii cu Maria, deşi, în final, scena se dovedeşte a fi un vis. Filmul a provocat indignare, mai ales în grupurile de creştini, mulţi dintre fani protestând faţă de studiourile Universal, iar multe ţări au interzis sau au cenzurat filmul pentru ani de zile.
 
Filmul lui Mel Gibson, „Patimile lui Hristos“, din 2004, a prezentat-o pe Monica Belluci în rolul Mariei. Şi această producţie a avut parte, de asemenea, un val de critici pentru utilizarea imaginilor cu violenţă excesivă care au dus, în final, la moartea lui Iisus.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Radu Mircea
15.04.2019, 10:57:09

# Acu' ce sa zic , filmul nu l-am vazut , dar din poze parca-i prea blondutz pentru un evreu de acum 2.000 de ani . Sa fi cunoscut Marioara vreun neamtz inainte de losif si Sfintul Duh ??? PS Mai acum citiva ani , intr-un autobuz nu mai prind loc decit pe ultimul rind de scaune , vreo cinci bucati . Trei erau ocupate de niste femei cu fuste lungi dintr-o etnie nesemnificativa . Aveau pe locurile din fata lor trei , patru puradei de 5 - 8 ani , O fetita era de un blond nordic albicios incit nu puteam intelege ce cauta intre tigani .... Na doamne ca m-am scapat .... Veneam de la niste cumparaturi si le-am dat niste bomboane cu intrebarea de ce sora lor era blonda ??? Raspunsul a venit de la una din balabuste : Ma-sa a muncit in germania si si s-a iubit cu un neamtz . Ca sa vezi cum stricam rasa ariana .... Fetita era isteata si frumoasa .

-2 (4 voturi)
Mitica Bugulejdeanu
15.04.2019, 11:55:45

O tampenie de film cu europeni care se chinuie ridicol sa fie jidani adica unii inalti, blonzi, albi cu par european vor sa para ca sunt scunzi, tuciurii si cu par dur african si carliontat!!! Plus ca personajul imaginar Gezulica, despre care nu este sigur ca a existat, nu a fost rastignit pe o cruce ci pe un T-eu!!!

-1 (3 voturi)
Stefan din Nord
15.04.2019, 12:55:45

Gesu era evreu ,semit ,ce te face sa crezi ca ar fi aratat ca un tuciuriu african cu parul carliontat ?

+1 (1 vot)
Serbanescu Serbanila
15.04.2019, 15:26:04

Iata cum il descrie Pilat in scrisoare sa catre Tiberius, document oficial ....: "Trecând într-o zi pe lângă locul ce se chema Siloan, am văzut o mare adunare de popor, iar în mijlocul ei pe un tânăr care stătea rezemat de un copac şi, în seninătate şi calm, predica mulţimii. Mi s-a spus că este Iisus. Era tocmai ce mă aşteptam să văd, atât e mare era deosebirea între El şi ascultătorii lui. Părul şi barba sa aurie, îi dădeau o înfăţişare cerească" Deci exista surse ISTORICE. Dar e foarte simplu sa critici inainte sa vezi filmul ...

+1 (1 vot)
Serbanescu Serbanila
15.04.2019, 15:14:08

Pentru mine, Joaquin Phoenix a dobandit statutul de zeu cu mult inainte sa-l joace pe Isus! S-a intamplat atunci cand a jucat magistral rolul unei alte divinitati, in "Walk the line"!

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (8)