Jurassic world–mergeţi şi vedeţi-l

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
jurassic world foto cinemagia.ro

Vara asta un singur spectacol de succes, văzut de milioane de oameni care vor vedea aceeaşi poveste. Este un film care să sperie tinerii cu dinozauri. Este, relativ tăcut, un film despre doi băieţi ai căror părinţi vor să divorţeze şi care au nevoie să vadă că există oameni care sunt dispuşi să se sacrifice pentru a proteja ce iubesc. Cele două poveşti sunt îmbinate de un nou fel de erou, în acelaşi timp dur şi blând.

Chris Pratt este acest erou, noul star al Hollywood-ului. L-aţi văzut poate în Guardians of the galaxy, care este un fel de pregătire pentru acest rol. Parte din film arată ca o audiţie pentru următorul Indiana Jones. Chris Pratt este rezultatul cel mai recent al interesului american în eroi americani. Este tânăr, puternic, chipeş, are simţul umorului şi nu are nici maniere, nici nu este moralist. Acesta este un ideal democratic--un erou care nu ne dispreţuieşte. A făcut deja şi imaginea comică a acestui ideal în Lego movie. De data asta îl puteţi vedea îmblânzind patru dinozauri şi o femeie. Este un spectacol remarcabil. După cum sugerează povestea, copiii îl admiră şi au încredere în el în mod spontan. Aşa se fac filmele de familie...

Jurassic world este al patrulea film dintr-o serie care nu ar fi trebuit să existe. Primul film a fost un spectacol cum rar se vede la cinema; următoarele două au fost curiozităţi cu defecte fatale--spre exemplu, în al doilea film, protagoniştii sunt responsabili pentru morţile oamenilor şi par să prefere dinozaurii oamenilor! Dar acum acest al patruela film în sfârşit ne oferă o poveste care să îndeplinească cerinţele formulate de Spielberg pentru Cinematografia de atracţii: 

1. copiii trebuie să descopere că trăiesc într-o lume plină de minunăţii şi nu una lipsită de pericole, ţinută sub control de părinţii lor; 

2. demnitatea oamenilor şi dispoziţia umană care duce la sacrificiu şi comunitate trebuie să iasă la vedere în momente de criză, în contrast cu patologiile sociale care afectează viaţa clasei de mijloc; 

3. eroismul trebuie să apară şi să domine îndrăzneala umană în ce priveşte obţinerea şi folosirea puterii, şi deci a ştiinţei.

Criza vremii noastre poate fi explicată simplu ca o contradicţie între puterea ştiinţei şi imoralitatea noastră. Nicio ţară civilizată nu are vreo instituţie sau vreo expresie populară a încrederii publicului în justiţie şi în şansele de a avea succes într-un fel decent. Spielberg încearcă să ne arate că o parte din ştiinţă este minunăţie şi inocenţă, dar alta este întotdeauna ameninţată de politica noastră capitalist-democratică. Astfel, ştiinţa nu este propriul stăpân, la fel cum copilul care învaţă nu este propriul învăţător. Avem deci nevoie de oameni care să dedice treburilor publice, care să le amintească oamenilor că trebuie să se poarte unii cu alţii ca şi cum ar fi oameni.

Poveştile lui Spielberg îndeobşte sunt încercări de a ne arăta asemenea eroi care să se potrivească vremurilor noastre. Jurassic world ne arată două familii cu potenţial. Una îşi trimite copiii la un spectacol extraordinar pentru a le ascunde faptul că divorţează, de parcă plăcerea ar putea ascunde faptul că binele comun al familiei a fost trădat. Cealaltă încă nu este o familie, pentru că femeia modernă nu este capabilă să înţeleagă riscul creat de dragoste, ci ar prefera să controleze lumea în care trăieşte, deşi pare să rişte să uite cine este pe măsură ce face o slujbă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite