„Laser, frate!“ Cum a pus Star Wars stăpânire pe România. Povestea reclamei cu „ăla negru de respira greu“, spusă de Naumovici VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

FENOMEN Reper şi termen de comparaţie, religie pentru unii sau subiect de parodii pentru alţii, povestea „Star Wars“ continuă să fascineze oamenii şi a lăsat dâre adânci în cultura populară

Apropiata premieră de pe 18 decembrie a celui de-al şaptelea capitol din franciză, „Star Wars: The Force Awaken/ Războiul stelelor: Trezirea forţei“, este un prilej bun de a vedea ce amprente a lăsat producţia SF în cei 38 de ani de la debut. 

Fraze precum „Evil empire/ imperiul răului“, „May the Force be with you/ Fie ca Forţa să fie cu tine“, „Luke, I'm your father/ Luke, sunt tatăl tău“ au intrat în limbajul colocvial, Darth Vader a devenit sinonim pentru răul suprem, iar Jedi a dat numele Jediismului, o religie cu un număr impresionant de adepţi. Pentru mulţi există „Războiul stelelor“ şi alte filme. Cam atât de mare a fost impactul unui mic proiect SF care s-a transformat într-un fenomen global.

Star Wars: Darth Vader, în topul „răilor“

Darth Vader este, fără urmă de îndoială, cel mai titrat personaj negativ, Institutul American de Film plasându-l pe locul trei în topul „celor mai buni răufăcători“ din istoria cinematografiei. Statutul personajului l-a făcut sinonim cu toate relele lumii, iar psihiatrii l-au considerat un exemplu perfect pentru a explica tulburările de personalitate studenţilor, în timp ce pentru politicieni a devenit un termen de comparaţie. Spre exemplu, în 2006, vice-preşedintele SUA Dick Cheney a recunoscut că este conştient că oamenii se referă la el ca la „Darth Vader-ul administraţiei Bush.“

Darth Vader se numără şi printre personajele preferate ale fanilor înrăiţi care organizează convenţii dedicate exclusiv universului „Star Wars“, în cadrul cărora aceştia se costumează în personajele francizei. „Costumul meu de Darth Vader este din fibră de sticlă. Totul este lucrat de mână. Am sculptat masca din spumă. Am acoperit-o cu un plastic lichid mai dur şi am turnat-o în cauciuc ca să iasă goală pe dinăuntru“, a explicat Ken Huegel, designer de costume şi recuzită.

image

De altfel, cel mai mare fan-club din România este tot cel dedicat celebrei serii şi numără peste 800 de adepţi, iar fondatorul grupului, Alin Apostol, susţine că universul „Războiul stelelor“ reprezintă pentru mulţi un mod de viaţă. Iar altor români le-a suscitat imaginaţia. În 2013, profesorul de navomodelism Toma Paraschiva, din Slobozia, făcea furori cu robotul R2D2, copia fidelă a celui din film. Are aceeaşi înălţime, acelaşi diametru şi acelaşi număr de pompe hidraulice care-l pun în mişcare pe starul de cinema metalic. 

Diferenţa dintre cei doi roboţi constă însă în faptul că R2D2-ul profesorului Paraschiva este confecţionat din lemn, plastic şi rigips, iar pentru a funcţiona nu are nevoie de baterii cu uraniu îmbogăţit, ci doar să fie conectat la o priză de 220. A renunţat chiar şi la undele laser, în favoarea unor becuri multicolore, împrumutate de la o instalaţie de Crăciun veche. R2-ul de la Slobozia ştie să facă doar câteva lucruri. Nu sparge coduri şi nu cunoaşte limbile altor galaxii. Ştie însă să cânte şi să proiecteze filme. Locul circuitelor complicate din interiorul său a fost luat de un DVD player modificat, astfel încât robotul să poată citi fişiere MP3, CD/CVR şi DVD.

„Sunt fan declarat R2D2. Am vrut să realizez acest robot pentru că mi-a plăcut de el încă din primele momente când a apărut în film. Totul a însemnat două luni de lipit, tăiat, potrivit şi asamblat în continuu. Sunt mândru de ceea ce am reuşit să fac“, declara profesorul pentru „Adevărul“. 

rd slobozia 1

Star Wars: A dat numele scutului american antiracheta

De fenomen a fost atins şi Ronald Reagan, actor şi cel de-al 40-lea preşedinte al SUA, al cărei sistem de lasere şi rachete, parte a Iniţiativei de Apărare Strategică, a fost poreclit „Star Wars“, ca o aluzie la faptul că era un proiect science fiction, dar şi ca o referinţă la cariera acestuia în cinema. Iniţial, Reagan a fost nemulţumit de această denumire, însă Asistentul Secretar al Apărării, Richard Perle, a militat pentru a păstra numele, motivând că „este un film bun în care băieţii buni câştigă“. Mai târziu, Reagan a promovat această idee, când a descris Uniunea Sovietică drept „imperiul răului“, sintagmă adesea folosită în filmele din franciză. 

Star Wars: Vieţuitoare cu nume stelare

Şi cercetătorii au fost inspiraţi de personajele „Star Wars“. Astfel, un vierme-ghindă a primit denumirea ştiinţifică de Yoda purpurata, un gândac a fost numit Agathidium vaderi, iar o specie de trilobate din China a primit numele lui Han Solo. De asemenea, un ordin de crustacee este cunoscut drept Yoda Albunione, un regn al acarienilor se numeşte Darthvaderum, în timp ce Chewbacca a dat denumirea unor viespi (Polemistus chewbacca) şi unei molii (Wockia chewbacca).

Star Wars: Parodii şi melodii

La rândul lor, filmele şi personajele au fost intens parodiate în numeroase filme şi producţii de televiziune. Printre cele mai notabile se numără „Hardware Wars“, un clip de 13 minute lansat în 1978, pe care George Lucas, geniul din spatele seriei, l-a numit preferatul său, dar şi „Spaceballs“, un film semnat de Mel Brooks. Totodată, au fost lansate şi multe cântece inspirate de „Star Wars“: „Weird Al“ Yankovic a înregistrat două parodii muzicale: „Yoda“, după „Lola“ al trupei The Kinks, şi „The Saga Begins“, o parodie a cântecului semnat de Don McLean, „American Pie“.

Star Wars: A devenit o religie

Una dintre cele mai ciudate amprente a fost lăsată de cavalerii Jedi, războinicii-filosofi care menţin pacea în galaxie, care au dat naştere religiei Jediism, pe care mulţi o iau cât se poate de în serios. Noul curent a fost în centrul atenţiei în 2001, în urma unei campanii mondiale în care oamenii erau îndemnaţi să scrie „Jedi“ în caseta dedicată religiei din recensăminte. În 2008, doi fraţi britanici au înfiinţat Biserica Jedi, o comunitate virtuală care a ajuns în prezent la 250.000 de adepţi. 

image

Star Wars: „Laser, frate!“

În propagarea fenomenului „Star Wars“ în România a jucat un rol important şi publicitarul Bogdan Naumovici, creatorul celebrei reclame la televizoarele Teletech. Cu siguranţă vă amintiţi de tipul care încerca să-i explice unui prieten unul dintre filmele „Star Wars“ în cel mai amuzant mod posibil. Dacă nu, ei bine, vă spun doar două fraze: „Laser, frate!“ şi „Ăla micu de respira greu era ta-su!“. Deci? 

Bogdan Naumovici a explicat pentru „Adevărul“ cum s-a născut ideea de a asocia o franciză de succes cu o marcă total necunoscută. 

„E cineva care nu ştie «Star Wars»?“

„Trebuia să facem reclamă unui televizor şi în loc să vorbim despre câţi pixeli are, câte canale prinde, ce rezoluţie are şi altele de acest gen, am ales să vorbim despre scopul unui televizor. A fost o marcă nouă pe care am vrut să o creăm cu o personalitate amuzantă, interesantă. Trebuia să facem ceva de impact, care să nu semene cu nimic din ce se mai făcuse. Plus că era simultan cu lansarea televizoarelor Arctic, deci trebuia să ieşim în evidenţă. Şi atunci am venit cu ideea asta, ca cineva să-i povestească unui prieten un film pe care el nu-l văzuse pentru că nu avea televizor. Trebuia să-i povestească cât mai prost posibil pentru a crea acest mesaj: nu aştepta să asculţi de la alţii pentru că cine ştie cum îţi povestesc, ia-ţi tu televizor, e ieftin, e bun, ia-ţi şi vezi filmele singur. Am ales «Star Wars» pentru că...e cineva care nu ştie «Star Wars»? Toată lumea ştie «Star Wars»! Are nişte personaje extrem de bine conturate, uşor de imitat şi de digerat. În momentul în care ziceai două-trei lucruri din film, toată lumea ştia la ce te referi. Plus că din cauza efectelor sonore ale filmului, era şi mai amuzant să povestesc «Star Wars»“, a povestit publicitarul. 

    

Star Wars a învins Dacia Logan

Acesta susţine că dovada clară că „Star Wars“ a pus stăpânire pe România este succesul avut de primul spot, care a fost recompensat cu medalia de aur în cadrul Galei Effie România, care premiază anual cele mai eficiente campanii de publicitate. „Eu pot aduce ca argument succesul primului spot Teletech. Dincolo de multe premii de creaţie pe care le-a primit, a fost desemnat, alături de «Tu, nimic: Batman, Batman!», spotul deceniului trecut în România. Dincolo de asta, am luat medalia de aur la Effie, la categoria bunuri de folosinţă îndelungată, pentru cât de bine a vândut spotul. Atât de important a fost faptul că am vorbit despre «Star Wars» în vânzările de televizoare. Ca fapt divers, influenţa acestui spot asupra vânzărilor Teletech a bătut influenţa campaniei de lansare a Daciei Logan în România, care a luat medalia de argint. Noi am luat aur datorită «Star Wars»“, a declarat publicitarul. 

El însuşi un mare fan, Naumovici consideră că filmele „Star wars“ au avut un impact puternic în România tocmai pentru că se bazează pe o reţetă clasică: „Este o poveste clasică, dar foarte frumoasă. Nu avem o poveste de dragoste, e limpede cine e bunul, cine e rău, şi «binili învinge». Are ingredientele unei reţete clasice, care a funcţionat de la «Cei trei muschetari» până la «Stăpânul inelelor». Apoi, modul în care a fost făcut, e unul dintre reperele genului SF, iar eu cred că e cel mai bun film SF făcut vreodată. Sigur, toţi vor aminti de «Solaris», «Odiseea Spaţială 2001» şi altele. Însă, desfăşurarea de forţe, longevitatea şi subiectul foarte prolific, dovadă câte filme au ieşit din povestea asta, din toate aceste puncte de vedere este numărul unu în lume.“

Star Wars: George Lucas, singurul pământean cu maşina timpului

Naumovici a văzut primul film „Star Wars“ pe când era doar un copil, râde când îşi aminteşte „coada imensă“ din faţa sălii de cinema Patria, din Bucureşti. Pe atunci, nici nu se gândea că peste ani îl vor opri oamenii pe stradă datorită replicilor din film. „Cel mai bucuros am fost când m-a oprit cineva şi avea spotul în memoria telefonului. Mi s-a părut interesant“, precizează Naumovici. 

Tot el mai are o teorie în care crede cu tărie: George Lucas este singurul pământean care deţine maşina timpului. „Eu aşa cred. Sunt convins că domnul Lucas are maşina timpului. Primul film s-a numit, ţin minte şi acum, «Episodul IV: A New Hope», în condiţiile în care nu făcuse filmele V şi VI, în condiţiile în care nici nu scrisese scenariile pentru primele trei capitole. El a făcut episodul patru, de unde ştie că va face şi episodul cinci? Apoi, de unde ştia că, după o pauză de aproape 30 de ani, tehnologia va ajunge la o asemenea capacitate încât să scoată primele trei filme? Pentru mine nu există decât o explicaţie: are maşina timpului. Şi ştia ce se va întâmpla cu fenomenul «Star Wars». Al doilea argument este că a fost primul regizor care şi-a cumpărat drepturile pentru merchandiser, pentru toate miniaturile ieşite din film. Nu mai făcuse nimeni asta înainte. De unde ştia el că va genera febra asta şi nebunia asta să-şi ia drepturile? Eu cred că vine din viitor liniştit“, conchide Naumovici. 

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite